המזונות שהכי לא כדאי לטגן

הם מזינים את הגוף ועשירים בחומרים שתורמים לבריאותינו, אבל כאשר מטגנים אותם הם משתנים לחלוטין. הכירו את המזונות שלא תרצו לטגן

16/02/2016
עדה אופיר קבלו עדכונים מעדה
  • RSS

רוב מוצרי המזון מכילים חומרים מזינים לבריאותנו. אלא שלא רק לבחירת המאכלים יש חשיבות. שיטת הבישול עשויה להשפיע על טיב המזון ולשנות את הרכב החומרים והשפעתם על הגוף שלנו. בטיגון, השמן שנשרף בטמפרטורות גבוהות מתחמצן ונוצרים בו חומרים רעילים שחודרים למזונות שאנו אוכלים ועלולים להשפיע על בריאותנו.

בחרנו ארבעה כוכבים, מזונות נפוצים בכל מטבח ישראלי, שרובנו נעדיף לטגן. כולם בעלי ערכים תזונתיים גבוהים ודלים בקלוריות אבל במהלך טיגון או בישול משתנה ערכם התזונתי והקלורי.

חציל

לא כדאי לטגן חצילים (צילום: שאטרסטוק)

החציל הינו ירק ממשפחת הסולניים.

ערכים תזונתיים: החציל דל קלוריות, כ-25 קלוריות ל-100 גרם. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים כגון: ויטמין C ויטמינים מקבוצת B , ויטמין A ואשלגן. הוא עתיר בסיבים תזונתיים אשר גורמים לתחושת שובע. כמו-כן הוא תורם להאט את קצב ספיגת הסוכר בדם מסייע בהפחתת ספיגת הכולסטרול. בקליפת החציל, זו שרוב האנשים נמנעים לאכול, יש חומרים אנטי אוקסידנטים, שתפקידם לנטרל את הרדיקלים החופשיים הגורמים לתהליכי החמצון שמזיקים לגוף ובכך עוזרים בין היתר למניעת מחלות לב, הזדקנות וסרטן.

טיגון החציל: מרקמו של החציל דומה לספוג, והוא בעל נטייה לספוג הרבה שמן. כאשר מטגנים, את החצילים קופץ הערך הקלורי של המנה ב-200 קלוריות לפחות.

 האופציה הבריאה - ישנם מתכונים רבים המשלבים חציל ואינם דורשים טיגון, אלו יאפשרו לשמר את ערכיו התזונתיים ולשמור על הערך הקלורי הנמוך למשל: חציל קלוי עם טחינה ועוד.

 כרובית

לא כדאי לטגן כרובית (צילום: שאטרסטוק)

כרובית היא ירק ממשפחת המצליבים אשר כוללים גם: ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים, קולורבי.

ערכים תזונתיים: משפחת המצליבים ידועה כמונעת מחלות סרטן, מפחיתה כולסטרול, מונעת מחלות כלי דם, מאיטה תהליכי הזדקנות ועוזרת במניעת סרטן .הכרובית מכילה: אשלגן, מגנזיום, חומצה פולית ועוד מינרלים וויטמינים רבים אחרים. בעיקר, עשירה בסידן וויטמין C .

טיגון הכרובית: ויטמין C שהינו אחד ממרכיביו העיקרים של הכרובית, רגיש לחום ולכן ערכיו התזונתיים אובדים בטמפרטורות גבוהות.

האופציה הבריאה - רצוי לחמם כרובית כמה שפחות. אפשר לפורר כרובית חיה בתוך סלט עם הרבה לימון, או בשיטות בישול קצרות כמו הקפצה בווק שבה הכרובית נשארת אל-דנטה, כלומר לא רכה עד הסוף. אופציה טעימה נוספת, היא לאפות כרובית בתנור עם שמן זית ומלח גס. אלו הן אופציות בריאות השומרות על הערכים הקלוריים של הכרובית.

 תפוח אדמה

לא כדאי לטגן תפוחי אדמה

תפוח אדמה, בדומה לחציל, אף הוא ממשפחת הסולניים.

ערכים תזונתיים: תפוח אדמה הינו ירק פחמימתי משביע. הוא מכיל: ויטמיןB , אשלגן, ויטמין C , מגנזיום ונחשב לירק דל נתרן. הקליפה עשירה בסיבים ולכן מומלץ לאכול אותה. כאשר אוכלים תפוח אדמה ללא הקליפה, העמילן מתפרק במהירות ומעלה את רמות סוכר בדם. היותו עשיר באשלגן ודל בנתרן(מלח) תפוח האדמה חשוב לאיזון לחץ דם ומניעת מחלות לב .

טיגון תפוח האדמה: (צ'יפס) תפוח אדמה עשיר בעמילנים, כאשר מטגנים עמילן נוצר בשם אקריל-אמיד הידוע כמסרטן ומזיק לגוף. ככל שהצ'יפס שזוף יותר, כך רמת ה אקריל-אמיד גבוהה יותר.

האופציה הבריאה - צ'יפס בתנור עם שמן זית או במכשיר ייעודי שבו ניתן להשתמש בכמות מזערית של שמן, תפוח אדמה עטוף בנייר כסף, אפשר עם רוזמרין, אפשרות נוספת היא אידוי מעל סיר מים חמים.

 חזה עוף – שניצל

לא כדאי לטגן שניצל (צילום: שאטרסטוק)

ערכים תזונתיים: חזה עוף מכיל חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו. בנוסף הוא דל בשומן רווי. הוא חלבון איכותי ולכן תורם לבניית מסת שריר, שימור השרירים ואף גדילה של רקמות.

טיגון: החלבון אינו סופג שומן. לכן טיגון של חזה עוף כשהוא ללא תוספות, יספוג מעט מאוד שמן (אך גם יהיה פחות טעים). כאשר מצפים אותו בפירורי לחם, הפחמימה היא זו שתספוג את השומן. מלבד ערך הקלורי העולה במהלך הטיגון, בדומה לתפוחי האדמה- פירורי הלחם מכילים עמילן, הסופג המון שמן וטיגונו מפריש חומר אקריל-אמיד המזיק לגוף.

האופציה הבריאה - מומלץ לצלות חזה עוף על מחבת פסים, ללא פירורי לחם. אופציה נוספת לאלו המתקשים לוותר, היא להכין שניצלים ולהכין אותם בדרכים אלטרנטיביות ללא טיגון כמו באפייה או במכשירים ייעודים לטיגון ללא שמן.

ייעוץ לכתבה: הילה גפן, דיאטנית קלינית ודיאטנית ספורט בעלת הקליניקה "תזונה בתבונה"




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה