הפטרוזיליה שתשמור לך על הלב

מפחיתה פגיעה חמצונית, תורמת לבריאות הלב, יכולה להגן בפני סיכון סרטן טובה לכליות ועוד: הפטרוזיליה היא הרבה יותר מתוספת טעם טוב.

26/10/2017
קרן אוחיון קבלו עדכונים מקרן
  • בדואר
  • RSS

parsley-470-dorot

הפטרוזיליה מגיעה ממרכז הים התיכון והיא תורבתה כבר לפני 2000 שנה. היא נקראת במקור, שימו לב – סלרי ההרים ובלועזית Parsley. יש מגוון זנים אך השכיחים ביותר הם הפטרוזיליה האיטלקית (זו שאנו מכירים ואוהבים) שיש לה ניחוח עז יותר וגם טעם פחות מריר מזו המסולסלת.

"הפטרוזיליה היא מקור מצוין לפלבנואידים בעיקר לוטאולין ואפיגנין ולקרוטנואידים כמו ליקופן, לוטאין ואלפא קרוטן וזאקסנטין, כל אילו הינם רכיבים צמחיים בעלי השפעה נוגדת חמצון המגינה על מערכות הגוף השונות מהחומר הגנטי שלנו ועד רשתית העין מפני נזקים חימצוניים כמו לדוגמה נזקי קרינה וגיל", מציינת הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים ומוסיפה ש"הפטרוזיליה נחשבת אחד משבעת הצמחים הפעילים ביותר נגד מחלות בעולם והיא הייתה בשימוש רפואי כנראה לפני שנצרכה במזון. לאורך ההיסטוריה שימשה הפטרוזיליה לטיפול באלרגיות, דלקות כרוניות ואוטואימוניות ועוד. הרפואה העממית מייחסת לפטרוזיליה סגולות רפואיות וסמליות בתחומים שונים. למשל, ביוון הפטרוזיליה שימשה לעיטור של מנצחים וספורטאים בתחרויות ואילו הרומאים נהגו לשים זרים של פטרוזיליה עם ראשם מתוך אמונה שהפטרוזיליה תפעיל את המוח ותגרה את התיאבון".

הרפואה המסורתית מייחסת לפטרוזיליה השפעות פיזיולוגיות שונות: ספיחת נוזלים וגזים, פתיחת דרכי הנשימה, הקלה במחלות כליות והיווצרות אבני כליות (בין היתר הודות לעובדה שהפטרוזיליה משתנת). הנה עוד כמה דברים שהפטרוזיליה יכולה לסייע בהם:

מפחיתה נזק חימצוני

מחקר קליני קטן הצביע על כך שפטרוזיליה יכולה להפחית סטרס חימצוני: 7 גברים ו- 7 נשים   צרכו דיאטה דלה בנוגדי חמצון לאחר מכן קבלו תוספת של פטרוזיליה לדיאטה זו.  נבדקה הפרשה בשתן של נוגדי חמצון (אפיגנין)  וכן פעילות אנזימים נוגדי חמצון לפני ואחרי תוספת הפטרוזיליה. נמצא כי לאחר אכילה של פטרוזיליה היתה עליה בנוגדי חימצון ובפעילות האנזימים נוגדי חמצון. מכאן שלאחר צריכה של פטרוזיליה הגוף יכול לנצל את נוגדי החמצון המצויים בה ולהשתמש בהם ליצור רכיבים – אניזמים שיתמודדו ויגנו בפני נזקי חמצון.

 parsley-dorot-634

תורמת לבריאות הלב

פטרוזיליה הינה מקור תזונתי למגוון של ויטמינים, מינרלים ורכיבים צמחים אחרים הידועים כבעלי תרומה להפחתת גורמי סיכון שונים למחלות לב. הפטרוזיליה עשירה בנוגדי חמצון צמחיים: פלבנואידים וכן קרוטנואידים שהינם בעלי יכולת הגנה בפני חמצון כולסטרול ושקיעתו בכלי הדם ובנוסף, פטרוזיליה היא מקור תזונתי טוב לחומצה פולית שהינה בעלת השפעה מגינה על תפקוד כלי הדם. היא מפחיתה רמות הומוציסטאין בדם שהינו גורם הפוגע בתפקוד כלי הדם.  לסיום, פטרוזיליה הינה מקור תזונתי מצוין לוויטמין  C שהינו נוגד חמצון חיוני להגנה על שריר הלב והיא גם עשירה מאוד באשלגן, התורם להוצאה של נתרן בשתן וכתוצאה מכך השפעה על הפחתת לחץ דם.

מגנה מפני סרטן

פטרוזיליה מגינה על  DNA שהינו החומר הגנטי שלנו וכן מעכבת חלוקה ונדידה של תאי סרטן.

המתכון של דורות לכדורי בשר עם עגבניות

מצרכים ל-4 מנות

לכדורי הבשר
500 גרם בשר בקר טחון
כף שמן קנולה
ביצה Large
3 כפות פירורי לחם
4 טבליות בצל מטוגן דורות
2 טבליות פטרוזיליה טרייה קצוצה
כפית שטוחה מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה חריפה
1/4 כפית כמון טחון
1/4 כפית בהרט
1 טבלייה שום טרי קצוץ

לרוטב העגבניות
1 מגשית רוטב עגבניות בזיליקום
10 כפות שמן זית
1 ו 1/3 כוסות מים

אופן ההכנה

  • מערבבים את כל רכיבי כדורי הבשר בקערה ויוצרים תערובת אחידה – מניחים בצד.
  • מכניסים לסיר רחב ונמוך 4 אצבעות רוטב עגבניות בזיליקום דורות ומערבבים עם כוס ו 1/3 מים ו 10 כפות שמן זית.
  • מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב.
  • כשהסיר מגיע לרתיחה, מנמיכים את האש לאש נמוכה.
  • תוך כדי, יוצרים כדורים קטנים ומהודקים מתערובת הבשר ומניחים בעדינות בסיר הרוטב.
  • מבשלים כ 30-40 דקות נוספות על אש נמוכה, מידי פעם מערבבים בעדינות.

 מגישים על מצע פסטה, אורז לבן או בלחמניה טרייה עם טחינה (זהירות, מלכלכך!).

meat-balls-dorot-634

טיפ בריאות, איחסון ובישול

פטרוזיליה טרייה תמיד תהיה עדיפה על פני יבשה. הצבע צריך להיות ירוק כהה ולהימנע מלבחור בצרור שמכיל עלים או ענפים לבנים או צהובים. פטרוזיליה היא צמח התבלין הקלאסי להקפאה כי היא נשמרת מצוין במקפיא לאורך זמן, לכן טבליות פטרוזיליה קצוצות, ואיכותיות שומרות על הערכים התזונתיים.

את הפטרוזיליה או את טבליות הפטרוזיליה הקפואות כדאי ביותר להוסיף לתבשיל ממש בסוף הבישול כדי לשמור על הריח, הטעם, הצבע וכמובן – הערכים התזונתיים. כדי לחסוך זמן ומאמץ, כדאי שתמיד יהיו במקפיא טבליות פטרוזיליה קצוצות, איכותיות וכמובן טריות.

 parsely-dorot-470

* כל המידע המופיע בכתבה הוא אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול
| צילומים: יחצ, שאטרסטוק |




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה