האם המטבח שלך בריא?

איך מטפלים נכון בפירות ובירקות? כיצד מאחסנים ביצים? מדוע אסור להפשיר ושוב להקפיא? כללי המטבח שיעזרו לך לשמור על הבריאות

08/08/2016
אסנת עופר קבלו עדכונים מאסנת
  • בדואר
  • RSS

מהם כללי היסוד שישמרו את המטבח שלך בריא? (צילום: שאטרסטוק)

את עושה הכל כדי לשמור על תזונה נכונה, עבורך, עבור הילדים. ממלאת את המקרר בפירות ובירקות, משתדלת להמעיט בחטיפים ומאפים, מעודדת את כולם, וגם את עצמך, לשתות בעיקר מים ומה לא. אבל יש דבר אחד שאולי נשמט לך מהתודעה: מטבח בריא מתחיל בתנאי היגיינה ואחסון נאותים, ובשמירה על כללי הבטיחות והבישול הנכונים. אז על מה כדאי להקפיד במטבח ובסביבותיו?

פירות וירקות: לשטוף תמיד, לאחסן בנפרד ולקנות רק ממקור אמין (צילום: שאטרסטוק)

אפונה וגזר ישבו במקרר – כיצד מטפלים נכון בפירות ובירקות?

קודם כל, קונים ירקות ופירות רק ממקור אמין ושאינם פגומים. ירקות ופירות שהושקו במים מזוהמים עלולים להכיל זיהום. והנה עוד כמה כללים חשובים:

1. שוטפים ירקות ופירות לפני בישול או אכילה, ללא סבון. מייבשים את המוצרים השטופים בנייר מגבת.

2. עדיף לאחסן ירקות ופירות, כל סוג בנפרד, בשקיות או במגרות נפרדות, חשוב לא להביאם במגע עם מוצרי מזון אחרים.

3. פירות וירקות חתוכים, קלופים או מבושלים יש לאחסן במקרר.

4. זהירות מנבטים טריים: הם נחשבים כמזון בריאות אבל עלולים להכיל חיידקים הגורמים לזיהומי מעיים. בישולם עשוי להקטין את הסיכון לכך.

מטבח בריא מתחיל בתנאי היגיינה ואחסון נאותים (צילום: שאטרסטוק)

הביצה או התרנגולת? – כיצד מטפלים נכון במוצרים מן החי?

בשר, דגים, עוף, ביצים ומוצרי חלב חייבים להישמר בקירור ולכן צריך לקנות אותם רק בחנויות ובמרכולים בהם התנאים הללו נשמרים. אמנם חל עליהם פיקוח וטרינרי הדוק, ובכל זאת, מדי פעם שומעים על מוצרים שנתפסו כשהובלו או אוחסנו בצורה אסורה ועלולים לגרום להרעלת מזון חמורה. ומה עוד? קבלו כמה טיפים חשובים, כאלו שאולי לא הכרתם:

1. אסור לשטוף ביצים לפני שמאחסנים או מבשלים אותן.

2. אכילת מזון נא – ביצים, בשר או דגים, ומזונות שמכילים אותם כגון מיונז וסושי עלולים להיות מסוכנים לנשים בהריון, לילדים ולקשישים וכן לבעלי מערכת חיסונית חלשה.

3. שאריות של מאכלים המכילים ביצים, בשר או דגים, וכן מאכלים המכילים מוצרי חלב חייבים לאחסן עד כשעתיים לאחר סיום הבישול.

ידעתם שאסור לשטוף ביצים? (צילום: שאטרסטוק)

4. כשרוכשים דגים קפואים או טריים יש לארוז אותם בשקיות קרח. מכניסים את הדגים למקרר או למקפיא מיד כשמגיעים הביתה.

5. אפשר להקפיא דגים שנקנו טריים, ועדיף להקפיא אותם בשקית אטומה או בניילון נצמד.

6. אסור להקפיא דג או בשר שהיו קפואים והופשרו. מותר להקפיא מנות בשר או דג לאחר שבושלו.

7. כשמכינים דגים טריים חשוב להיזהר מפני דקירה או חתך על ידי סנפירי הדג. לכן, כדאי לעשות זאת עם כפפות על הידיים.

חשוב להיזהר מפני דקירה או חתך על ידי סנפירי הדג (צילום: שאטרסטוק)

חוטפים קור – איך מטפלים במזון מוכן או שאריות מזון ביתי

כשקונים מזון מוכן – חשוב להקפיד על תאריך התפוגה של המוצר. מדי פעם, כדאי לסדר את המקרר ולזרוק מוצרים שפג תוקפם. שימו לב גם לדגשים הבאים:

1. כדאי לשים לב שאין סימני עובש, ריח לא טוב או סימנים אחרים על מוצר המזון. גבינות, למשל, הן מוצר שמועד לפורענות הזו.  במקרה שמגלים סימן כזה לא כדאי להתפתות לטעום, אלא להשליך  את המזון מיד.

2. שאריות של תבשיל או מאפה יש לשמור רק במקרר, עד כשעתיים לאחר הבישול או האפייה.

3. אין לחמם שאריות מזון מבושל יותר מפעם אחת, גם אם השאריות שהו בקירור. לפני שמכניסים למקרר חייבים לצנן את המזון וכן להקפיד על רחיצת ידיים ועל רחיצת הקופסאות שבהן מאחסנים שאריות מזון מבושל או אפוי.

.

הכתבה נכתבה בשיתוף מכבי שירותי בריאות




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה