איך למנוע מחלות באמצעים טבעיים

סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, השמנה, עצירות. כל אלה הן מחלות ותופעות בריאותיות שמושפעות מהתזונה שלנו. הדיאטנית הקלינית דינה לוי מייעצת מה לעשות ומה לא לעשות כדי למנוע אותן

17/04/2016
אסנת עופר קבלו עדכונים מאסנת
  • בדואר
  • RSS

תזונה מונעת מחלות. צילום: שאטרסטוקאומרים שלגנטיקה יש השפעה גדולה על הסיכון לחלות במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם. כלומר, אם הוריך חלו במחלה כמו סוכרת, או שיש במשפחה נטייה ליתר לחץ דם – הסיכון שגם את תחלי הוא גבוה. האמנם?

“לתזונה יש השפעה גדולה על הבריאות שלנו ובכוחה להשפיע על עתידנו הבריאותי. בעזרת תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מעישון אפשר למנוע מחלות, לשנות את המהלך שלהן או לפחות לעכב את התפרצותן”, מסבירה דינה לוי, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות.

לדבריה, ישנן מחלות המושפעות יותר מהסביבה, כלומר מההתנהגות שלנו, ולאו דווקא מהגנטיקה. “חשוב להקפיד על כמות ואיכות המזון שלנו. לדוגמה, גם אם היום בדיקות הדם מראות על ערכים תקינים, אך אין הקפדה על אורח חיים בריא ויש היסטוריה משפחתית של סוכרת, הסיכון לפתח סוכרת בעתיד עומד על 50% “, מדגישה לוי. “גם לפעילות גופנית יש משקל רב – פעילות גופנית  מובילה למניעה ועיכוב של מחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם”.

מה כדאי לעשות כדי למנוע סוכרת:

“כדאי להימנע ככל הניתן מאכילת מזון עתיר סוכר, ובעיקר משתיה מתוקה או פחמימות פשוטות כגון מוצרי מאפה מקמח לבן”, מסבירה לוי, “ההמלצה נכונה גם לגבי מי שרמות הסוכר בבדיקות הדם שלו נמצאו תקינות. הוכח במחקרים רבים שסוכר על צורותיו התעשייתיות השונות מוביל להשמנה, אי סבילות לסוכר וסוכרת. עודף פחמימות פשוטות לאורך זמן מוביל לשחיקה של פעילות הלבלב בשל הפרשת אינסולין גבוהה, הרס של כלי דם, היווצרות כבד שומני ועוד. לכן, על מנת לעכב, לדחות או למנוע סוכרת חשוב לשמור על תזונה מופחתת סוכר, ועל אחת כמה וכמה אם רמות הסוכר הנמדדות גבוליות או גבוהות מהנורמה (100 מ”ג/דצ”ל). למצב זה קוראים טרום סוכרת. כדאי לזכור, שטרום סוכרת אינו גורל משמיים, אלא חלון הזדמנויות להתערב ולשנות את אורח החיים והתזונה שלנו. גם במצב של טרום סוכרת אפשר למנוע או לדחות את המחלה, אם פועלים בזמן”.

בנוסף, מומלץ:

  • להגביל את כמות הפחמימות הכללית שמקורה במאכלים כגון לחם, פסטה, תפוחי אדמה ועוד.
  • לפזר את המזונות שמכילים פחמימות על פני היום כולו, במנות קטנות יחסית, כדי לא ליצור עומס ולאפשר ללבלב להפריש אינסולין בכמות מועטה בכל פעם.
  • להעדיף פחמימות מורכבות ומלאות כגון קטניות ודגנים מלאים.
  • להמעיט באכילת פירות שמכילים סוכר פירות (פרוקטוז), אשר מגביר יצירת שומן מסוג טריגליצרידים ועלול להוביל לכבד שומני.
  • להגביר צריכת ירקות בצבעים שונים לאורך כל היום.
  • להרבות באכילת קטניות, שעשירות מאד בסיבים תזונתיים ויש להן אינדקס גליקמי נמוך. “קטניות מתפרקות ונספגות במעיים בצורה איטית יותר, לכן אינן גורמות לעלייה גבוהה ומהירה של סוכר בדם. שילובן בארוחה יכול להוביל לצמצום הפרשת האינסולין”, מדגישה לוי.

תזונה מוענת מחלות. צילום: שאטרסטוק

מה כדאי לעשות כדי למנוע יתר לחץ דם:

יתר לחץ דם היא מחלה מסוכנת, שמכונה על ידי רופאים בשם “הרוצחת השקטה”, משום שהיא חסרת סימנים. “גם על מצב בריאותי זה ניתן להשפיע על ידי תזונה נכונה ואורח חיים בריא. כאשר הדגש הוא על הפחתת המלח בתזונה”, מבהירה לוי.

ישנם רופאים הסבורים כי הפחתת המלח בתזונה יעילה לא פחות מהורדת לחץ הדם באמצעות תרופות.

כיצד ניתן להפחית את כמויות המלח (נתרן):

  • שימו לב לציון כמות הנתרן במזונות קנויים. מזון מופחת נתרן יכיל עד 100 מ”ג נתרן ל- 100 גרם מוצר. נסו לבחור במזונות המתקרבים לערכים אלו.
  • ההמלצה היא להפחית משמעותית באכילת מזון מוכן, מזון קפוא ומזון מעובד. “שניצלים, מאפים קנויים, נקניקים ונקניקיות, שימורים (כמו טונה וחמוצים), סלטים מוכנים, רטבים, אבקות מרק – בכולם יש כמויות גדולות מאוד של מלח”, מדגישה לוי.
  • במקום מלח, לוי ממליצה להשתמש בתבלינים טבעיים כדי להגביר טעמי מזונות. השתמשו בעשבי תיבול כמו שמיר, פטרוזיליה וכוסברה, צמחי תבלין כמו מרווה ורוזמרין, וגם שורש פטרוזיליה, שום ובצל, ותבלינים יבשים כמו פפריקה, כורכום פלפל וכדומה.
  • למרות הנאמר, לוי מדגישה כי מותר להשתמש בכמות קטנה של מלח בבישול ביתי. “עיקר המלח העודף בתפריט היומי שלנו מגיע מהמזון המוכן, המתועש. כאשר נפחית ממנו בצורה משמעותית ונבסס את התזונה על בישול ביתי, אזי כמות המלח (הנתרן) תפחת ותתקרב לרמות המומלצות”.
  • להגדיל את כמות המזונות שיש בהם שפע של מינרלים אחרים, כמו קישואים, בננות, עגבניות, תפוזים ועוד. “מינרלים כגון אשלגן, מגנזיום וסידן מסייעים להפחתת יתר לחץ דם”, מדגישה לוי וממליצה על אימוץ עקרונות דיאטת  .DASH  דיאטת DASH  נשענת על התפריט הים תיכוני. היא שמה דגש על צריכה מוגברת של פירות וירקות ומוצרי חלב דלי שומן ועל  צמצום מקורות שומן מן החי וצריכת המלח.
  • מומלץ להעדיף מוצרי חלב דלי מלח, כמו יוגורט, ריוויון, גבינה מופחתת מלח וכדומה.

 

תזונה מוענת מחלות. צילום: שאטרסטוק

מה כדאי לעשות כדי להפחית את הסיכון  למחלות לב וכלי דם:

“חשוב לאמץ אורח חיים בריא. חשוב במיוחד לנסות ולמנוע השמנה או להשתדל לשמור על המשקל הקיים. השמנה, כידוע, היא  גורם סיכון למחלות לב וכלי דם”, אומרת לוי וממליצה:

  • לעסוק בפעילות גופנית, המסייעת במניעת השמנה וגם משפיעה לטובה על גמישות כלי הדם.
  • לצרוך מזון בהתאם לתחושת הרעב והשובע. “לא לאכול “כי זה טעים”, או “כי חבל שיישאר בצלחת”, אלא רק כשרעבים. וכדאי ללמוד להיות קשובים לגוף כדי לנסות לווסת את מנגנוני הרעב והשובע”.
  • לאכול מנות קטנות, כל 3-4 שעות, כדי לא להגיע לארוחות רעבים, שכן אז קשה לשלוט על כמות  המזון שאוכלים, במיוחד כשמדובר במזון עם תכולת שומן גבוהה.

בנוסף, מומלץ:

  • להימנע לחלוטין ממאכלים שמכילים שומן טראנס, חומצת שומן המובילה לפגיעה בכלי הדם. “שומן טראנס נמצא בעיקר במרגרינה ובמוצרי מזון שמכילים אותה. תעשיית המזון בישראל מודעת לבעיה ששומן טראנס גורם, ומפחיתה בהדרגה את השימוש בו במוצרי מאפה מוכנים, כמו בורקס, עוגיות, עוגות וקרקרים. גם מרבית סוגי המרגרינה שיש היום ברשתות השיווק, אינם מכילים שומן טראנס, אבל חשוב לבדוק את הערכים התזונתיים של המוצר לפני שקונים”, מדגישה לוי.
  • להכניס לתפריט אגוזים מכל הסוגים ובעיקר אגוזי מלך שמכילים חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3, המסייעת בהפחתת הכולסטרול “הרע” בדם.
  • להעדיף שימוש בשמנים איכותיים מהצומח כגון  שמן זית וקנולה, וכן אבוקדו וטחינה. מומלץ לצרוך דגים העשירים באומגה 3 כגון סלמון וטונה.

תזונה מוענת מחלות. צילום: שאטרסטוק

 מה כדאי לעשות כדי למנוע עצירות והפרעות במערכת העיכול:

אמנם לא בהכרח מדובר במחלה, אבל הפרעות בעיכול יכולות לשבש את איכות החיים. כדי לנסות למתן אותן, או אפילו למנוע לחלוטין, דינה לוי ממליצה:

  • לשתות, והרבה, ועדיף כמובן לשתות מים: “אפשר לדעת אם שתיתם מספיק כשצבעו של השתן בהיר ושקוף. אם הצבע כהה יותר, כדאי להגביר את השתייה”, מסבירה לוי.
  • למניעת עצירות: להרבות באכילת מזון עשיר בסיבים תזונתיים, כמו ירקות טריים, דגנים מלאים, קטניות וכדומה. “כדאי לאכול מדי יום  סוגים שונים של ירקות, מכל חמשת הצבעים (אדום, ירוק, לבן, סגול, צהוב-כתום). משום שכל צבע מרמז על רכיבי תזונה ייחודיים. כדאי גם לאכול בהתאם לירקות העונה, כדי להגיע לגיוון מקסימלי ואיכות גבוהה של הירקות לאורך השנה”, אומרת לוי.
  • אפשר להוסיף לתפריט יוגורט ביו, כדי להגדיל את כמות המיקרופלורה – אוכלוסיית האורגניזמים (החיידקים הטובים) במעיים. “במצבים של שלשול כרוני אפשר להיעזר בתוסף פרוביוטיקה -  בהתייעצות עם דיאטנית או רופא. אמנם זה לא הוכח במחקרים, אבל מהניסיון הקליני המצטבר עולה, ששימוש בתוסף פרוביוטי יכול לסייע”, מעידה לוי.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה