הבלוג של ענת אלשטיין

הבלוג של ענת

נולדתי במטבח, והתבשלתי על הגז, כשנייר כסף מכסה אותי. ככה לפחות אני מרגישה. סירים, הם חברי הקרובים. תבלינים הם חלק מהמשפחה. כן, אני בשלנית. חושבת אוכל, הולכת אוכל וחיה אוכל כמעט מסביב לשעון....

עדכונים:

פוסטים: 47

החל מאוגוסט 2011

הכל בגלל עכוב קטן

הכל התחיל כמו תמיד במקרה.. לפני חודש העלתי מתכון להכנת עכוב. הקוץ הנדיר שנקרא עכוב, המופיע באביב, ומי שיודע איך לטפל בו זוכה" בצלים ממולאים בשר ברוטב רימונים"להגיע ללב שלו ולחוות חוויה נדירה של טעם, פשוט שיחק אותה. בעצם, העכוב הוא ארטישוק בר, דומה בקוציו לארטישוק הרגיל, רק גדל פרא במרחבים. נירית בן דור, חברתי משוק האיכרים בנמל תל אביב, שמביאה את תוצרת חקלאותם הנדירה: המשמישים הכי טעימים, התפוזים, הקלמנטינות, הפקאנים הקלויים, הפירות המיובשים שאין כאלה בשום מקום. מסתבר שנירית מכירה טוב את העכובים, ואני במהירות הבזק, יזמתי מפגש פיסגה צפוני רמת הגולני ועמוקה העמוקה. “האוכל כמפגש משמח ומרפא” אמרתי לשלומית ליבוביץ חברתי העורכת דין המפולפלת, איתה אני הולכת יד ביד בימי שישי בשוק האכרים בנמל, שם אנחנו מנסות את הזנים החדשים של עגבניות בכל הגדלים והצבעים, הפטריות, הירקות הנדירים והטריים ששלמה אברבנאל מגדל באהבה ומביא לנו, הפירות המיוחדים שהמשפחה של נירית מגדלת ביסוד המעלה, בצפון צפון, והחברות שנרקמה לה לאט לאט לאט במשך השנתיים האחרונות. “נירית”, כתבתי לה, “יכולה ללמד אותי להכין קניידלך עכוב?” “ברור” נירית ענתה “בטח” תבואו לצפון, אמא של בעלי אלופה בקניידלך עם עכוב.” הרעיון להפוך מפגש קולינרי עם נירית על עכוב, למפגש פסגה אצל אורה בעמוקה, היה דמיוני כל כך, שבעצמי לא חשבתי שזה יקרה. הקשבתי לשלומית, היא יודעת מה היא אומרת. “את חייבת להכיר את אורה הקסומה, חברה שלי, היא אלופה בהכל ובמיוחד בעכובים, הם צומחים במרחבים שמסביב ואפילו בחצר הנחלה שלה בעמוקה. היא בשניות ספורות ובעיניים עצמות לרווחה מקלפת אותם.. ו..את לא מבינה ענת.. אורה באה לעולם ממושגים אחרים, בסיסיים. היא כמו קוסמת. שמן זית,, לימון,,ומלח טיפטיפונת..” טוב יצאנו לדרך, קדימה היייי, התחיל שרב איום באותו היום, חול המועד, כל עם ישראל רק רוצה לצאת מהעיר, פקקים, המזגן הפסיק לעבוד, חלונות פתוחים לחמסין של אביב מסביב בכל מקום. הווייז הביא אותנו לנצרת. הרבה זמן שלא ביקרתי בשוק, בעיר העתיקה, למטה למטה בנצרת. הריחות הזכירו לי את הטיולים עם ההורים שלי בקיץ, כשלפני כל טיול הייתי סוחטת מהם הבטחה לביקור בשווקים: עכו, נצרת, ירושלים, איפה לא! אם לא ניתנה הבטחה לא הייתי נכנסת לאוטו. רחובות השוק היום די ריקים מאדם. השוק, שפעם נראה לי ענק וארוך הפך לקטן וקצר. אבל דוכני ירקות הבלדי, השסק הכתום כתום ומתוק, השום הירוק, הלוביה, המלפפונים בלדי, הארגולה, הבצלים הקטנטנים, העגבניות של פעם האדומות אדומות, קשות ומתוקות, עשבי התבלין. הריחות הרעיבו אותנו… עצרנו רגע לפלאפל חומוס פול, נרגענו והמשכנו .. חזרנו לרכב עמוסות סלים כבדים, אחרי שקנינו את כל הירקות שיש ושמנו פול גז לכיוון עמוקה, עם הקלאץ’ תקוע מרוב עליות וירידות. עכשיו היינו בלי קלאץ’ ובלי מזגן והחלום הרטוב הצטייר כמו מימוזה צוננת בעמוקה שבהרים. בכביש העולה לעמוקה חיכה לנו מחסום משטרה שלא נתן לעלות ,,,שריפה אחים ביער… עקפנו והגענו מהצד השני, בשעה טובה לעמוקה, לאורה שיצאה בחיוך מסביר פנים, שנותן תחושה שאתה בבית. כשנכנסנו והתחלנו לפרק את השקיות, אורה כבר היתה בעיצומו של גרוד תפוחי אדמה, להכנת לביבות בלי קמח לאיילה הבת שלה ובלי ביצים לטבעונים שבחבורה. ואז לפתע נפתחה הדלת ואליהו הנביא בדמות נירית האדמונית ובידיה לא טנא, אלא ארגז של חקלאים עמוס בכל טוב משק בן דור, תפוזי דם, פקאנים קלויים וקלופים, פירות מיובשים, בישקוטי מעלפים מעשה ידיה וביכורי נקטרינות נוטפות עסיס מתוק. הבנתי שזהו, חייבת להתחיל להתארגן על הבישול, אבל השנה המעוברת שיבשה את התכניות, הזיזה את פסח חודש קדימה, ועונת העכוב נגמרה לפני פסח. תוך שניות הפנמתי עם עצמי את אובדן מיזם העכוב, הפשלתי שרוולים והזמנתי את כולם לראות, איך מכינים בשעה ארוחת גורמה, רק מהירקות שהבאנו. וזהו התפריט:

קישואים בלדי על הפלנצ’ה עם שמן זית לימון ונענע צזיקי מלפפונים מלבנה ויוגורט, עם אגוזי בן דור קלויים משובחים מעל לובייה טריה מאודה בסיר קוסקוס של סבתא של אורה. לפי הטעם של אורה סלט ירוק עם הפקאנים של משפחת בן דור מקולפים וקלויים. סלט עגבניות עם בצלצלים לבנים דניס צלוי בנייר אפיה חציל בלדי קלוי עם שמן זית לימון ומלח אטלנטי והלביבות של אורה. סוג של סדנת בישול. היה מושלם.

לקינוח ההפתעה, אורה פתחה דלת קסמים לחדר גלילי עם חלונות שלא נסגרים גם בלילה, מצעים מבושמים ומגוהצים, מקלחת ולמיטה. תענוג אמיתי. תודה

הכל בגלל עכוב קטן

IMG-20160507-WA0000 IMG-20160507-WA0001

עוד מהבלוג של ענת אלשטיין

תצוגה מקדימה

החמין הספרדי ירושלמי של רבקה אילון קראוס

טעמים ושירים הם הזיכרונות הכי משמעותיים בחיים שלי. הם מביאים איתם תחושה חזקה של התרגשות מתחדשת, עמוקה ומשמעותית. גם טעמו של החמין הכי טעים שידעתי, לפני המון שנים, נצרב בפה...

תצוגה מקדימה

עונת הפיטנגו

גדרות צמחים רבות צומחות בארץ,  מפרידות בין כפר לכביש בין דרכי גישה לרכוש פרטי,  בין מטע למרעה,  מציינות גבולות ומהוות מחסומים בלתי  עבירים. מונעות או לפחות מנסות למנוע...

תגובות

תגיות:

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

צ'ילי אנוגדה , פלפלים ממולאים בפירות יבשים

פעם ראשונה שפגשתי את איתמר דוידוב הייתה בלעדיו.(ופעם שניה ושלישית. בעצם, איתמר היה החבר הדמיוני שלי - הוא נכנס לחיי בלי לדעת או להרגיש ואף פעם לא נפגשנו) עד...

תגובות

פורסם לפני 4 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה