הבלוג של ענת אלשטיין

הבלוג של ענת

נולדתי במטבח, והתבשלתי על הגז, כשנייר כסף מכסה אותי. ככה לפחות אני מרגישה. סירים, הם חברי הקרובים. תבלינים הם חלק מהמשפחה. כן, אני בשלנית. חושבת אוכל, הולכת אוכל וחיה אוכל כמעט מסביב לשעון....

עדכונים:

פוסטים: 47

החל מאוגוסט 2011

כשהקיץ מגיע גם “הוא” מגיע. הקיץ מביא איתו טעמים משלו, טעמים שמחזירים אותי לילדות. הפירות והירקות טעמם חזק יותר, העגבנייה אדומה ומתוקה יותר, והמלפפונים של הקיץ הם לא המלפפונים של החורף. ומיד עם בוא הקיץ מגיע איתו גם חג השבועות, ושבועות בגבע, אינו רק חג הביכורים, זהו חג הביקורים.

15/05/2017

כשהקיץ מגיע גם “הוא” מגיע. הקיץ מביא איתו טעמים משלו, טעמים שמחזירים אותי לילדות. הפירות והירקות טעמם חזק יותר, העגבנייה אדומה ומתוקה יותר, והמלפפונים של הקיץ הם לא המלפפונים של החורף. ומיד עם בוא הקיץ מגיע איתו גם חג השבועות, ושבועות בגבע, אינו רק חג הביכורים, זהו חג הביקורים.

כולם מגיעים. ככה בכל שנה, מבקרים. וגם אני. בכל פעם שהוא מגיע אני שומעת אותו אומר “סעי לבקר בגבע!”

הקיבוץ כולו לובש לבן, חדר האוכל, המטבח, בתי הילדים, וגם הבריכה שנפתחת אל לבני העור לקראת השיזוף הראשון של הקיץ.

אימא שלי נולדה בחג שבועות. בגבע. חגגנו לה שם כל כך הרבה פעמים, וארוחת השבועות, שנפתחה תמיד עם מרק יוגורט לבן וצח, מדויק להפליא כמו כל המנות שהייתה מכינה, הייתה לארוחת יום ההולדת שלה. שבועות הזה, הוא החג הראשון בה אמא שלי, לא אתנו.

את המתכון של אמא אני אשאיר למסורת המשפחתית, את המתכון שאפרט כאן, “חלבתי” מסהר הסהרורית שעובדת איתי בכל הארוחות בם אני מבשלת. תוך כדי עבודה, בעודה מתגעגעת לאימא, לאבא ולאוכל המיוחד שגדלה עליו, היא לא מפסיקה לספר את סיפורי האוכל המשפחתיים, לתאר במדויק את אבא שלה ואת הרגע בו היה חוזר בערב מהעבודה ומרק היוגורט צונן היה מחכה לו במקרר.

מרק אצלם היה דבר בסיסי. בחורף חם ובקיץ קר. מרק יוגורט קר סימן את הקיץ. הם לא ידעו איך חיים ללא מרק. הוא הבסיס לכל. וככזה יש רק דרך אחת לעשות אותו. מדויק. אבל מהו הבסיס עליו נבנית שפה שמאפשרת דיוק במתכון?

הדיוק מבטא שאיפה לשלמות. הדיוק חסר אצל אנשים רבים, כמו גם האיזון. יש כאלה שקיבלו את זה בבית הוריהם, יחד עם המנות המסורתיות, שנעשו בכל פעם באותו אופן, באוצה צורה מדוייקת. מה שאין בו דיוק סופו שיביא אכזבה. בטעם או בכל דבר אחר.

יוגורט הוא אחד המאכלים האופייניים ביותר למטבח הטורקי והיווני. ביוון למשל לא משנה מתי מתעורר התיאבון, תוכלו למצוא את המרק בכל זמן ובכל מקום. בקר, צהריים וערב. למרק היוגורט הטורקי טעם עז יותר, ובעצם בכל מקום בו מגדלים עיזים כבשים רוחו וטעמו של היוגורט שונה ומושפע מהגאוגרפיה והאקלים המקומי, וקובע כמעט באופן מוחלט את אופייו של המרק שמכינים ממנו שוכני האזור.

מרק היוגורט הבסיסי שהשפיע על משפחתה של סהר, הוא יצירת אומנות קולינרית, אמנות היצירה ממצרכים בודדים, הנכונים ביותר, בצורה הכי פשוטה ומדויקת. זו מנה קלה להפליא ומאד טעימה. המרק לא רק מרווה את הצמא, אלא גם מספק את המלחים של היוגורט החיוניים במזג האוויר החם של הקיץ הישראלי.

מרק יוגורט של סהר:

500 גר’ יוגורט עיזים

5 מלפפונים קלופים מרוסקים בפומפייה או חתוכים לקוביות קטנטנות

2 שיני שום כתושות

עלי נענע קצוצים

כף שמיר קצוץ

100 גר’ אגוזי מלך קלויים

2 כפות שמן זית

אם רוצים להמיר את המרק לצ’יזיקי יווני אפשר להוסיף לכל אלו 250 גר’ גבינה לבנה  9%, וכפית סודה לשתיה או כף חומץ יין לבן

אופן ההכנה:

קולפים את המלפפונים

מגרדים את המלפפונים על פומפייה

קוצצים שמיר ונענע,כותשים את השום

מניחים בקערה את כל החומרים מערבבים היטב עד שהתערובת מגיעה לרמה קטיפתית חלקה

מקררים למשך שעתיים לפחות במקרר.

קולים את האגוזי מלך

מתבלים במלח.

מעטרים עם שמן זית נענע ואגוזים.

מגישים קר מאוד.

 

קל מאוד לכל אחד להכניס את רוחו וטעמו למרק הזה. לעוף איתו. להוסיף צנוניות, בזיליקום, נענע, מיובשת, שמנת חמוצה, או כל דבר אחר שאתם מעדיפים או אוהבים. אפשר להוריד מהמקור, או להחליף טרגון במקום שמיר. חג שבועות שמח.

עוד מהבלוג של ענת אלשטיין

תצוגה מקדימה

החמין הספרדי ירושלמי של רבקה אילון קראוס

טעמים ושירים הם הזיכרונות הכי משמעותיים בחיים שלי. הם מביאים איתם תחושה חזקה של התרגשות מתחדשת, עמוקה ומשמעותית. גם טעמו של החמין הכי טעים שידעתי, לפני המון שנים, נצרב בפה...

תצוגה מקדימה

עונת הפיטנגו

גדרות צמחים רבות צומחות בארץ,  מפרידות בין כפר לכביש בין דרכי גישה לרכוש פרטי,  בין מטע למרעה,  מציינות גבולות ומהוות מחסומים בלתי  עבירים. מונעות או לפחות מנסות למנוע...

תגובות

תגיות:

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

צ'ילי אנוגדה , פלפלים ממולאים בפירות יבשים

פעם ראשונה שפגשתי את איתמר דוידוב הייתה בלעדיו.(ופעם שניה ושלישית. בעצם, איתמר היה החבר הדמיוני שלי - הוא נכנס לחיי בלי לדעת או להרגיש ואף פעם לא נפגשנו) עד...

תגובות

פורסם לפני 4 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה