הבלוג של ענת הראל

הבלוג של ענת הראל

מאמנת כושר. מנחת תוכניות בריאות וכושר בטלוויזיה וברדיו. מרצה בנושאים אלו בפורומים שונים. שותפה בחברה יזמית לפיתוח מכשירי כושר ביתיים. פרזנטורית של "פיטנס" נסטלה בישראל. ספורטאית מאומצת של "נייקי" ישראל.

עדכונים:

פוסטים: 44

עוקבים: 163

החל ממרץ 2010


המצוד האינסופי שלנו אחרי קלוגרמים סוררים, מפגיש אותנו במהלך השנים עם לא מעט קביעות ואמונות נפוצות. חלקן עוברות לידנו תוך התעלמות מצידנו ואולי אפילו חיוך סלחני וחלקן נתקעות איתנו שנים רבות. השאלה היא האם אותן אמונות נשארות איתנו בצדק?

לא טוב לשתות מים בזמן ארוחה!

הסיבה הרישמית היא שהשתייה מדללת את מיצי הקיבה ולכן מפריעה לעיכול תקין של המזון.

האמת: ממש לא. לגוף יש מנגנון אשר בזמן העיכול שומר על רמת חומציות מסויימת בקיבה. כך שאם נדלל את מיצי הקיבה ע”י שתייה מיד יופעל המנגנון וידאג להפרשה נוספת של חומצה כדי לשמור על רמה מתאימה לעיכול.

הצעת יעול: אם אתם בתהליך ירידה במשקל, נסו לשתות כוס מים לפני תחילת הארוחה. כך תרגיעו מעט את התיאבון ויש סיכוי שתצרכו פחות קלוריות בזמן הארוחה.

לוותר על פחמימות!

אחד מהמקורות הראשונים לגישה זו היה ד”ר אטקינס וגישתו נבעה מהעובדה שאכילת פחמימות גורמת לעלייה של רמות האינסולין בדם ועלייה זו נקשרת בהגברת תחושת הרעב ולכן גם בהשמנת יתר (אצל אלו מבינינו אשר ניחנו בפחות שליטה עצמית).

האמת: לא כדאי!! הדלק העיקרי והזמין ביותר לגוף שלנו הן הפחמימות וכאשר הן נעדרות הוא לאו דווקא יפנה למאגרי השומן, אלא דווקא לפירוק של חלבונים ,כלומר של ריקמת שריר. כמו כן, בכדי לפרק שומנים הגוף זקוק למולקולות של פחמימות בתוך התהליך , כך שמי שעושה זאת בכדי לרדת במשקל לא ישיג את מטרתו- הירידה תהיה בנוזלים ובמסת השריר אבל לא בעודפי השומן ולכן בשלב מסויים תעצר הירידה ואף יותר מזה, העומס שייווצר על הכליות עקב פרוק יתר של חלבונים , הינו מסוכן ויכול לגרום לנזק בלתי הפיך.

הצעת יעול: הבעיה היא לא הפחמימות עצמן אלא הכמות שצורכים מהן וסוג הפחמימות. נסו להפחית בצריכת הפחמימות הפשוטות (מזונות מבוססי סוכר וקמח לבן) והחליפו אותן בפחמימות מורכבות. כמו כן, פזרו את הפחמימות בצורה מאוזנת לאורך היום ואל תרכזו אותן בארוחה אחת או שתיים – עודף פחמימות בארוחה אחת יגרום להן להאגר במחסני השומן שלנו ומשם כבר קשה “להוציא” אותן.

אם בכל זאת אתם מעוניינים בדיאטה נטולת פחמימות עשו זאת לפרק זמן קצר ותחת השגחת דיאטנית או רופא.

כדאי להפריד בין חלבונים לפחמימות לצורך ירידה במשקל!

רובנו נחשפנו לספרים כמו “רזה לתמיד” או הדיאטה של אן ויגמור כשהרעיון שבבסיסם הוא שהפרדת מזונות תורמת לעיכול מהיר ויעיל יותר מאחר וחומרי מזון שונים מתעכלים בחלקים שונים של מערכת העיכול ע”י אנזימים שונים. לפי גישה זו כאשר אנחנו לא מפרידים את צריכת החלבונים והפחמימות לארוחות שונות ונפרדות אנחנו מקשים על מערכת העיכול לתפקד, בין היתר נוצרת  אי נוחות בקיבה וגזים אשר גורמים לכאבי בטן.

האמת: אין שום הוכחה מדעית שהפרדת מזונות אכן משפרת את העיכול. אפילו הטבע עצמו מספק לנו מזונות המכילים גם פחמימות, גם שומנים וגם חלבונים (חלב למשל….) לכן, לא הגיוני שמערכת העיכול שלנו לא אמורה לעכל את כל אבות המזון בו זמנית וגם אם נרצה, לא נוכל באמת להפריד בינהם מאחר ומזונות רבים כפי שציינתי, מכילים את כל אבות המזון בתוכם בו זמנית.

הסיבה היחידה שאנשים בכל זאת רזו כאשר אימצו שיטה זו, הינה פשוטה ביותר- ברגע שנאלצו להפריד –הם אכלו הרבה פחות בכל ארוחה משום שהשמיטו או את הפחמימות את את החלבונים. הבעיה היא שקשה להחזיק מעמד במשך זמן רב עם דיאטה כזו ולכן בסופו של דבר נשברים וחוזרים להרגלים הישנים.

הצעת יעול: לימדו הרגלי אכילה מאוזנים, כאלו שתוכלו לחיות איתם תמיד ולשמור על המשקל. אפשר להפריד בין אבות המזון אם אתם מרגישים טוב עם זה אבל אל תוותרו על אף אחד מהם באופן מוחלט.

שתו כוס מיץ לימון בבוקר על קיבה ריקה!

יש הטוענים כי החומציות שבמיץ הלימון עוזרת בשריפת שומנים בגוף.

האמת: שטויות במיץ לימון. מצד שני לשתיית מיץ לימון על קיבה ריקה בבוקר יש יתרונות אחרים אז אולי לא כדאי לוותר על זה, אבל כן כדאי להבין למה זה טוב לנו.

הצעת יעול: מעט לימון סחוט מהול במים פושרים, בבוקר על קיבה ריקה, טוב לנו משתי סיבות: זוהי “הזרקה” של ויטמין סי טיבעי לחלוטין, באופן שהגוף יכול לספוג מאוד בקלות וכן יש למיץ הלימון השפעה טובה על מערכת העיכול. כדאי להקפיד על המהילה במים כדי לא לפגוע באמייל של השן עם החומציות הגבוהה של הלימון.

כדאי להמנע לחלוטין ממזונות המכילים קמח לבן!

הטענה היא שהקמח הלבן, יחד עם הנוזלים, הופך לדבק שנצמד אל דפנות הקיבה וכמו כן גורם לעלייה מהירה של רמות האינסולין מיד אחרי הצריכה.

האמת: סיפור הדבק נחמד בתור צ’יזבט לשעת לילה מאוחרת אבל לא ממש מציאותי. אבל זה עדיין לא הופך את המשפט הזה לבלתי נכון לחלוטין. יש אמת בכך שקמח לבן לא הכי בריא לנו, החל מבעיות עיכול שהוא יוצר אצל רבים וכלה בכך שהפרוק המהיר שלו (בניגוד לקמח מלא) לסוכרים פשוטים מעלה במהירות את רמת הסוכרים והאינסולין בדם. העליה המהירה הזו מייצרת מעגל של רעב ומקשה על הגוף לפרק שומנים. תוסיפו לזה את העובדה שבקמח לבן אין ויטמינים ואין סיבים תזונתיים והרי לכם דוגמא קלאסית למושג “קלוריות ריקות”.

הצעת יעול: המנעות מוחלטת מקמח לבן (עוגות, עוגיות , בורקסים וכל שאר בני המשפחה הזו) יכול להחשב בעיני רבים כעונש, היוצר בסופו של דבר כמיהה גדולה יותר. לכן זוהי למעשה שאלה של מינון – אפשר קמח לבן אבל במידה ועדיף לערבב אותו עם קמח מלא. ואם בכל זאת קמח לבן אז שיהיו שם ערכים נוספים מעבר לקמח עצמו כמו למשל פיצה שמכילה מעבר לבצק גם גבינה צהובה עשירה בסידן וחלבון  וגם רסק עגבניות עשיר בליקופן. אל תתבלבלו- לא אמרתי שזה טוב לדיאטה!

אם בקפה אין סוכר- אפשר לשתות בלי הגבלה!

בעקרון ההגיון שעומד מאחורי האמירה די ברור, נכון? כפית קפה + מים לא יכולה להיות שווה הרבה קלוריות וגם אם זה קפה נמס מדובר במעט חלב כך שאין בעיה.

האמת: בעייתי. משום שאם צורכים הרבה כוסות קפה ביום, אולי חסכנו בקלוריות של הסוכר אבל מסתבר שהקפה עצמו מעלה מעט את רמות האינסולין, באופן עקיף אמנם, אך התוצאה היא תחושת רעב שמתעוררת. כשמדובר בנס קפה, גם אם אין סוכר בכלל, בחלב יש לקטוז שאמנם פחות מתוק מהסוכר אבל גם הוא מעלה את רמות האינסולין. כך בסופו של דבר צריכה מוגברת של קפה ללא סוכר עלולה להגביר את הרעב ולגרום להשמנה באופן עקיף בלי ששמנו לב.

הצעת יעול: כדאי לזכור, באופן כללי, שצריכה מוגברת של קפאין (מעל 5 כוסות ביום של משקאות המכילים קפאין) אינה בריאה לנו בלי קשר לדיאטה. אז צמצמו את צריכת הקפה למינימום האפשרי מבחינתכם.

אחת אחרונה לפסח : ביום של הסדר כדאי לצום עד כמה שאפשר לאורך היום !

החישוב מובן – ארוחת החג כוללת כמות קלוריות אדירה ומאוד קשה לנו להגביל עצמנו מול השפע. אז במשך היום נאכל כמה שפחות וכך נאזן את “חגיגת” הקלוריות שתגיע בערב.

האמת: קשה לי להאמין שעדיין נופלים בפח הזה ולכן כדאי לתקן את המצב ויפה שעה אחת קודם. כאשר אנחנו צמים או אוכלים מעט מידי במהלך היום, לפני ארוחת החג קורה דבר מאוד פשוט- אנחנו מגיעים לארוחת הערב כל כך רעבים שעוד לפני שהמארחים שלנו התחילו לשיר חד גדיא אנחנו כבר מבצעים קפיצת דולפין מרשימה לתוך מרק הקניידלך (נו באמת, על זה שווה לבזבז קלוריות?) ומיד אח”כ מחסלים מנה אחרי מנה בשיטת הטרמיטים המכונה:   ’נמות לפני שנשאיר אחרינו שאריות’.

הרעב, עימו אנחנו מגיעים ארוחת החג, גורם לנו לאכול הרבה יותר מאשר הגוף שלנו צריך ואפילו הרבה יותר ממה שהוא באמת רוצה בתוך חגיגה קולינרית שכזו. אנחנו אוכלים כ”כ מהר שאין לנו פנאי להקשיב לאותות שובע שהגוף משדר לנו וכך מסיימים את האחרוחה עם פי 3 יותר קלוריות ממה שתכננו, בטן נפוחה ומצפון שיושב ומייבב לו בפינה.

הצעת יעול: זה לא שאני אומרת לאכול לגמרי כרגיל במהלך היום שלפני הסדר. איכלו מזון קל יותר ולא שמן, למשל: סלט וסנדביץ (בלי מילוי עתיר שומנים, בבקשה) יתקבלו בברכה כארוחת צהריים קלה. חצי שעה עד שעה לפני ארוחת החג, איכלו פרי כלשהוא כדי להגיע רגועים ונינוחים לארוחה. בארוחה עצמה הרשו לעצמכם לטעום מכל מנה שקוסמת לכם – אבל בכמויות מדודות, כך שתהנו מכל הטעמים ולא תרגישו שהפסדתם משהו אבל מצד שני לא תצרכו כמויות אדירות של קלוריות ובכל מקרה – לא לצום לפני ארוחת החג !

שיהיה לנו חג חרות (מאמונות טפלות) שמח!

עוד מהבלוג של ענת הראל

טעות לעולם חוזרת

אין דבר מתסכל יותר ממאמץ שאינו נושא תוצאות. זה נכון לגבי לימודים וקריירה וזה לא פחות נכון כשמדובר בגוף שלנו.  כאשר המציאות "רושמת" לנו שינוי באורח החיים  הכולל בין היתר אימון גופני ושינוי בתזונה, רובנו לא ממש מקפצים במקום...

תגובות

פורסם לפני 7 years

ו....תודה על הדגים

אחת לכמה חודשים חולפים בראשי הרהורי כפירה: 'אולי אחליף מידי פעם את הריצה , לה אני נאמנה כבר שנים רבות, באימוני שחייה?' מיד עם בוא המחשבה הזו, שולח המוח שלי איתותי אזהרה בצורת זיכרונות מימי האוניברסיטה העליזים. בתקופת...

תגובות

פורסם לפני 8 years

ההגנה הכי טובה היא התקפה

בכל תחילת קיץ עומדת בפני אותה דילמה הרת גורל: האם להשאר לבנבנה אך נטולת קמטים או אקזוטית וקמוטה? מובן, שכהרגלי, אני עושה דרמטיזציה קלה של המצב, שהרי דרך חיים של המנעות מהשמש לא בהכרח מבטיחה עור צעיר עד גיל 60 ומאידך, לא כל...

תגובות

פורסם לפני 7 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה