הבלוג של עדי רימל - הפינוקים של עדי

addirimel

אמא לשלושה, קלינאית תקשורת ומבקרת מסעדות.כותבת על כל הדברים שמפנקים אותי ואת משפחתי :קולינריה, תרבות, טיולים, צרכנות.

עדכונים:

פוסטים: 139

החל מיוני 2013

ההצגה מונולוגים מהקישקע מחזירה את הכבוד לאוכל המזרח אירופאי. וגם: מתכון פשוט וקל של סבתא אילנה לגעהקטע לעבער

20/08/2013

בימים שבהם השד העדתי חוזר לכותרות ועולות טענות על קיפוח חד צדדי אני נזכרת בילדותי שהייתה רצופה ביטויי גזענות הפוכה. כבת להורים אשכנזים “זכיתי” לכינויים “סבונית”, “אשכנטוזית” ואלה היו כינויים עדינים. היו גם חריפים הרבה יותר. גם אבי, שהיה עורך דין מכובד בלונדון (עיר הולדתו), רוסס בדי.די.טי כשעלה לארץ, אך מעולם לא חשב לעשות מזה עניין. ברבות השנים נחשפתי ללעג, הן מהסביבה והן מהתקשורת בקשר למיתוסים שונים הקשורים ליוצאי פולין. דובר רבות על אמהות קרות, על אוכל אפרורי ושאר מנהגים שעל סמך ניסיוני האישי לא מיני ולא מקצתי.
רבים מבני גילי נזכרים בערגה בסבתות הפולניות האהובות שלנו שהרעיפו עלינו חום, אהבה ושלל מטעמים שלצערי הולכים ונעלמים מהעולם הזה. על כן החלטתי להרחיק עד היכל התרבות במודיעין כדי לצפות יחד עם אמי בהצגה “מונולוגים מהקישקע” מבית היוצר של תיאטרון יידישפיל בבימויו של יוני אילת.
ההצגה היא מסע קולינרי מוזיקלי בעקבות המטבח היהודי המזרח אירופי. במילותיו של הבמאי: “בהצגה שלפניכם יש משום איחוד כוחות של תרבות המילה היידית ותרבות האוכל היהודי. אני תקווה שנוכל באמצעותה לתבוע את עלבונן, להשיב את כבודן ולעורר את בלוטות הטעם הפיזית והמטאפורית”. אכן ההצגה עושה הרבה כבוד הן לשפה היידית והן למטבח המזרח האירופי ובעיקר לאמא הפולניה שמצליחה לייצר יש מאין וגם בימים של מחסור מצליחה להאכיל פיות רעבים.
בהצגה שזורים מונולוגים מרגשים, מעוררי זיכרונות ונוסטלגיה לסבים ולסבתות שלנו עם שירים ביידיש (בליווי כתוביות בעברית) על המאכלים והמסורת היהודית. כאן נותנים מקום של כבוד לקוגל, לבלינצ’ס, לצ’ולנט ולורניקעס. אפילו הגפילטע זוכה לשיר מיוחד משלו.

http://www.youtube.com/watch?v=iweYCgBRaqs

השחקנים המוכשרים מיטיבים לשיר ולרקוד ולבטא את הכאב והשמחה ששזורים בעבר שלנו.התפאורה הביתית והתלבושות מעצימים את החוויה האותנטית. אמי ואני הזלנו דמעה ב”מיין מאמאס מאכלים”, בה הבת מתגעגעת לטעימה מהמאכלים של האם שאיננה עוד וצחקנו בקריאת ה”גוועלד” של המבשלות המחפשות מערוך לווארעינטשקעס. הייתה זו שעה וחצי של עונג נוסטלגי אהוב ומוכר. עונג שמחזיר אותך לשנות ילדותך עם החום, האהבה, המאכלים של סבתא והבדיחות שמצחיקות רק ביידיש, אך גם צובט בלב על היעלמותה של תרבות מפוארת. כמה טוב שקיים תיאטרון היידישפיל שמשמר שפה ותרבות זו.

אם הגעתם עד כאן ואתם רעבים קבלו מתכון לגעהקטע לעבער (כבד קצוץ) של סבתא אילנה, ללא שומן אווז אבל עם הרבה אהבה.

המצרכים: חצי קילו כבדי עוף נקיים ושלמים, שני בצלים, שתי ביצים קשות, מלח, פלפל ושמן.
אופן הכנה: קוצצים את הבצלים, מטגנים עד להזהבה ומעבירים לצלחת. באותו שמן מטגנים את הכבדים ומעבירים לצלחת עם הבצל. טוחנים במטחנת בשר את הכבדים, הבצל והביצים הקשות. מוסיפים מעט שמן, מלח ופלפל. “כמה? כמה שצריך”. מערימים את הכבד הקצוץ על חלה טרייה עם כמה פרוסות של מלפפונים וצנוניות חתוכות.

עוד מהבלוג של עדי רימל - הפינוקים של עדי

תצוגה מקדימה

המתוקים של פסקל

כשבוע לפני ראש השנה הוזמנתי להשקה חגיגית של ספרה החדש של פסקל פרץ רובין: "פסקל מגישה: נדוניה - הקשר העדתי המתוק". כדי לחגוג עם פסקל, הגיעו להשקה שנערכה בבית משפחת שטראוס בכפר שמריהו, חברים קרובים ואושיות מעולם הקולינריה...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

מאסטר וודינג - איך לא חשבו על זה קודם?

האימהות שבינינו ודאי מכירות את הפלא הזה, שכשאנחנו בהריון, פתאום אנחנו לא מחמיצות אף אושה בהריון ברחוב, פתאום נראה כאילו כל העולם ואשתו בהריון ובכלל שום דבר לא מעניין חוץ מהריון. דבר דומה קרה לי עם החתונה: מהיום שהכרזתי...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

סוזי סורפרייז

  נתחיל בווידוי: מי שמכיר אותי ודאי יודע שבשלנית – אני לא. טרם  נישואי, היה זה הפרט הראשון שהצהרתי בפני כל מחזר פוטנציאלי: "אם אתה מחפש אישה שתבשל לך כמו אמא, חפש אצל אחרות". למזלי, יכולת הבישול שלי, לא הייתה סוגיה שהעסיקה...

תגובות

פורסם לפני 5 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה