אישה מאוהבת ביין

דורית בן סימון הבינה שבלי התשוקה ליין, היא לא חיה ומקדישה חיים לעשייה שמרגשת אותה יותר מכל

05/02/2012
מירה איתן קבלו עדכונים ממירה
  • RSS
» דורית בן סימון

הדרך שעשתה דורית בן סימון לא היתה תמיד סוגה בשושנים, אבל היין היה שם תמיד ועבר כחוט השני בכל דרכיה ועיסוקיה, מישראל לקליפורניה ועד החזרה ליקבי כרמל - אין כמעט תקופה בחייה שבה היין לא תפס מקום. התמונות הראשונות הזכורות לה עם יין הן כבר מגיל שבע, מביקור עם ההורים ביקבי כרמל בזכרון יעקב. שם היא נדבקה כנראה באהבה למשקה האלים הזה, שלא עוזב אותה עד היום.
איתו היא למדה ללכת אחרי הקול הפנימי שלה  ולהגשים חלומות, גם כשזה לא תמיד קל. גם כשמדובר על חציית יבשות ועולמות כדי לעבוד עם האהבה שלך.
....
זה התחיל בגיל 20 עם תום השירות הצבאי. בן סימון למדה בבקרים באוניברסיטת חיפה ביום ומילצרה בערבים בקפה הבנק החיפאי הנודע. העבודה בלילות נמתחה לרוב לשעות הבוקר והגיעה כמובן אחרי יממה של לימודים אקדמים. בן סימון אמרה לעצמה שחייבת להיות נוסחה להתנהלות חיים תובענית פחות. היא חיפשה את הדבר שאפשר להתפרנס ממנו וגם להנות.

..
"לעולם לא אשכח את הלילה בו לא ישנתי והתהפכתי מצד לצד בידיעה שאני חייבת למצוא את הנוסחה. ופתאום הייתה לי הארה. נדלקה לי הנורה מעל הראש כמו בסרטים מצוירים, ואמרתי... יין, אני אוהבת יין". ידעתי לדבר על יין והכרתי שמות של יינות יקרים עליהם המלצתי במסעדה, והיה לי ברור שבזה אני רוצה לעסוק.
..
"התעוררתי בבוקר אחוזת תזזית לאחר שינה קלה וטרופה והתקשרתי ליקב הכי גדול בארץ, ליקבי כרמל. ביקשתי לדבר עם מנהל השיווק, ובתמימות ביקשתי ממנו לעבוד כסטודנטית ביקב. כמובן שזה לא היה ריאלי וזה לא קרה. משיחה עם בעל המסעדה בה עבדתי, קיבלתי מידע למי להתקשר ביקבי רמת הגולן. זה היה בקיץ, בתקופת הבציר וביקב אמרו לי להתקשר בעוד כמה חודשים. אבל הייתי כבר אחוזת אמוק להיכנס לעולם היין, כי ידעתי שזה בינגו. עבר שבוע והתקשרתי עוד פעם. אמרתי להם שלא אכפת לי לדרוך על הענבים או לטאטא את היקב. העיקר שיקבלו אותי. ביקב זיהו את הלהט והנחישות והזמינו אותי לראיון. ניתקתי את הטלפון ובכיתי, הייתי באופוריה".
..
"הגעתי לראיון אל כרמית המדהימה, מנהלת השיווק של היקב, לה אני חייבת את עולמי. היא עשתה לי סיור מקצועי והתייחסה אלי בכבוד. היא סיפרה שבעוד שבוע מתחיל קורס סומלייה ראשון בארץ בשיתוף היקב, ואמרה שאני יכולה להשתף בו ואחר כך להצטרף למחלקת ההדרכה שלהם. היא אפילו לא הבינה שזה היה אחד הימים המאושרים בחיי - היום בו נפתחו לפני שערי גן עדן".
..
הקורס הזה הספיק כדי לחבר את דורית באופן חזק ביותר לתחום. אחריו התחילה דורית להדריך בכל איזור חיפה, במסעדות ובבתים פרטיים, עשתה מאות הדרכות ונחלה הצלחה.
..

..
...

כשסיימה ללמוד בפקולטה לתעשייה וניהול, התחילה בן סימון לעבוד בחברת סטארט-אפ בחיפה במקביל להדרכות היין. במשך שלוש מתוך שבע שנים היא שימשה כמנהלת המכירות באירופה. "בנסיעות לארצות אירופה, עמיתי לעבודה קנו בגדים ובשמים בזמן שאני קניתי יינות עם מעט הכסף שהיה לי. חזרתי בכל פעם עם מזוודות מלאות בבקבוקי יין". במשבר ההיי-טק הגדול של  2002 פיטרה החברה את כל מחלקת השיווק שלה ודורית החליטה להפוך את היין לעיסוק מרכזי. ההחלטה הנועזת שלה היתה לטוס לקליפורניה ולהתדפק על דלתות יקבים. בני המשפחה והחברים חשבו שמדובר בהימור גדול מדי אבל דורית התעקשה שהיא חיבת לנסות.

..
קליפורניה דרימינג

...
למצוא עבודה בקליפורניה עם ויזת תייר היה קשה. אחרי שלושה חודשים, דורית הבינה שהסיכויים להישאר במקום קטנים והכסף אוזל ואז קרה הנס הראשון. במפגש  של הקהילה היהודית המקומית, מישהו ששמע את הסיפור שלה קישר אותה עם פיטר שטרן, שהיה היועץ האגדי של יקבי רמת הגולן ואחר כך גם של יקבי כרמל.
..
"בהרצאות בישראל הייתי מספרת על פיטר שטרן, אבל מעולם לא פגשתי אותו, רק הכרתי את השם והעשייה. ופתאום פגשתי איש חביב עם שיער לבן, ורק כשהגיש לי את כרטיס הביקור שלו הבנתי שאני פוגשת את פיטר שטרן האגדי. אני עומדת עם דמעות בעיניים והוא לא קולט מה קורה איתי. הייתה פה יד מכוונת או השגחה פרטית. מה הסיכויים שדבר כזה יקרה? נכנסתי למשרד שלו, ראיתי 20 בקבוקים של חברת הענק Royal Wine - בבעלותם של משפחת הרצוג, ופיטר הודיע לי שאנחנו עומדים לטעום. זה היה ראיון העבודה שלי. סיפרתי לו את קורות חיי בארץ ועל הניסיון שאין לי בארצות הברית. התשוקה העזה ליין שהייתה לי בעיניים והרצון העז קנו אותו...

"בסוף הראיון הוא שאל אותי אם אני מסוגלת למכור את היינות האלה, ומיד עניתי בחיוב, בלי שמץ מושג איך עושים זאת. יומיים אחרי זה הטיסו אותי לפגוש את נשיא החברה הרצוג בניו יורק. הגעתי לחברה אורתודוכסית חרדית, בלי שהבנתי עד הסוף לאן הגעתי. עברתי ראיון מאוד לא פורמלי, כמעט משפחתי, אצל נשיא החברה, הוסבר לי מה יהיה תפקידי ומה התנאים, והם אפילו אף קיבלו על עצמם להנפיק לי ויזת עבודה דרכם".
..
צילום: ענת שתיוי

בסן פרנסיסקו עבדה דורית עם יינות הרצוג, אך גם עם כל שאר היינות הכשרים שהגיעו מכל העולם, כולל ישראל. "היה מדהים לחשוב שאת מסתובבת סביב העולם ומגיעה לאותה נקודה שמחברת אותך הביתה". שני אתגרים גדולים עמדו בפניה, הראשון היה להבין את הסלנג והמנטליות של אנשי המכירות האמריקאים. האתגר השני היה הרבה יותר קשה. "2002 הייתה שנה קשה של פיגועים בארץ. מצאתי עצמי עובדת עם חנויות של משקאות אלכוהוליים, שנשלטו על ידי פלשתינאים-אמריקאים ולא ידעתי איך להתמודד עם זה. התפקיד שבנו לי היה להיכנס עם היינות הכשרים לשוק הלא כשר. למרבה ההפתעה הייתי נכנסת לחנויות של פלשתינאים ומהר מאד מגיעה בהן לשיחות היה ברמה הכי אנושית של השייכות שלנו לאמריקה כישראלים וכפלשתינאים, של יהודי מול ערבי או מוסלמי. השיחות גלשו למקומות מאוד טובים שרק ארצות הברית והחופש והליברליזם שיש בסן פרנסיסקו יכולים לתת. הרגשתי גישה חיובית וניסיון לחפש נקודות חיבור ונוצרו קשרי ידידות טובים. במפגשים בחנויות תמיד היה קפה ואירוח טוב והרבה כבוד, ושיחות עם תקווה לשלום. להפתעתי הרבה, וממש לא בציניות, גיליתי את המאוויים לשלום הכי בסיסיים של כל אדם באשר הוא, שעסוק ביומיום שלו על אדמה ניטרלית. דווקא בעולם היין מצאתי אנשים כל כך תומכים, שקנו ממני יין ועזרו לי להצליח. אלה היו מחוות שאזכור תמיד לטובה".
..

צילום: מרב שדה

חוזרת הביתה

..
אחרי שנתיים דורית נאלצה מסיבות אישיות לעזוב את הרצוג, ועברה לגור עם בן זוגה באיזור אחר. היא עבדה בעסק המשפחתי הפרטי אבל המשיכה להדריך ולעשות ערבי יין על יינות ישראליים. היא דיברה בחגים, בבתי חב"ד, לקהילות היהודיות, וגם באירועים למטרות תרומה למען הארץ. חמש שנים אחר כך עברה ללוס אנג'לס ועבדה בתחום השיווק בחברת תוכנה גדולה. "קרוב משפחה יקר שלי קישר אותי לבעלי החברה שהיה חובב יין גדול עם מרתף יין ענק ואיכותי, וזה מה שחיבר אותנו לעבודה משותפת. עבדתי שנה וחצי כמנהלת פרויקט במחלקת השיווק, היה טוב אבל במישור מסוים החיוניות שלי נעלמה. הבנתי שעולם היין הוא זה שנותן לי השראה ומחזיר לי את הניצוץ לעיניים. שאני מכורה לקסם של הדבר הזה ולהיסטוריה שלו.  הבנתי שאם אני לא חוזרת לעולם היין כקריירה עיקרית, נשמתי מתה והחלטתי לשוב ארצה".
..

בישראל היא התחילה לנהל משא ומתן עם חברה בתחום היין על תפקיד בתחום המכירות. תוך כדי, טלפנתי לאדם מונטפיורי שהיכרתי,  קרוב-רחוק של סר משה מונטיפיורי ומנהל החטיבה המקצועית ביקבי כרמל, כדי לקבל את ברכתו. הוא תמך אבל שבוע אחר כך התקשר והציע לי תפקיד של מנהלת הדרכה באזור המרכז, ירושלים והדרום. זה קסם לי, כי תמיד ידעתי שהתרומה שלי יכולה להיות הרבה יותר גדולה בעולם ההדרכה, בחינוך צוותים ובשיחות על יין. ואז החלטתי לשנות כיוון וללכת לכרמל - היקב הגדול ביותר בארץ".
..
אדם מונטיפיורי
?..

"כל זה קרה לפני למעלה מחצי שנה ואני מחשיבה עצמי כברת מזל כל בוקר כשאני קמה ליום עבודה מרתק ומהנה, לא קל לעתים, אבל שנעשה מתוך אהבה, במקום שיש לי בו מה לתרום ותורם לי. אני מאוד גאה שהצטרפתי ליקב וחושבת שיותר מהכל זו הקובייה שכנראה הייתה שמורה בשבילי, שהגורל שמר לי. לא הייתה יכולה להיות התאקלמות יותר טובה ומהירה, בה אני יכולה לנצל במסירות את התשוקה לתפקיד בעולם היין".
..
מה יקרה איתך בהמשך?

"יש לי עוד הרבה מה למצות בתפקיד הזה, ואני רוצה להיות בצוות המוביל של יקבי כרמל שדואג לשנות ולשפר את תפיסת היין בישראל. כל הנושא של שתיית יין איכותי יותר, איכות השירות במסעדות ועוד. אני מקווה ומאמינה שאשאר שנים רבות ביקב ואהיה חלק משמעותי בכל העשייה הנפלאה הזאת".




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה