מתכונים בריאים לשנה החדשה

אביטל סבג, מומחית לתזונה בריאה, על החשיבה שתבנה את הצלחת שלנו בשנה הקרובה וגם שני מתכונים

03/10/2011
שלחו לחבר
 תגובות 
» אביטל סבג קבלו עדכונים מאביטל
  • RSS

» שמן טוב, שמן רע: מהם השמנים שטובים לבריאות שלנו?

בעוד ששמנים מסוימים טובים וחיוניים לנו, שמנים אחרים כדאי לצרוך בזהירות. מה אנחנו באמת יודעים על השמנים ואיך להשתמש בהם בתבונה?

דניאל לוין, 05/06/2017
צילום: אביטל סבג
>> מנת אצבעות הגברת מהודו, ברוטב עגבניות

שנה חדשה, כמו מחברת חדשה, נקייה ומבטיחה נפתחת בפנינו.

אין כמו שנה חדשה כדי להכניס קצת יותר השראה, העזה ולהט מחודש לשגרת חיינו, זה עובד גם על הציניקנים הגדולים שבינינו...

אין כמו ראש השנה לפתוח את הראש ולנסות משהו חדש. כל אחד והמשהו החדש שלו.

עבורי, כמטפלת בתזונה ובשלנית חסרת גבולות, הרוב מתחיל ונגמר במטבח הביתי. עבורי תזונה נכונה ומיטיבה קשורה בקשר חד ערכי  לבישול מעולה, אוכל משובח ואירוח נדיב.

הכלל שלי הוא פשוט: מה שלא מזין  וטעים, הוא פשוט לא אוכל.

לכן, כשהתבקשתי לסקור מגמות עיקריות בתחום התזונה לשנה החדשה, מיד יצאתי לחפש מגמות עיקריות בתחום הקולינריה דווקא!

לשמחתי, אם בעבר הייתי צריכה לתרגם את מרבית המגמות והאופנות הקולינאריות למטבח הבריא, הרי שהיום, יותר ויותר מגמות קולינריות מבטאות הדרישה למעבר לקולינריה מיטיבה יותר בבית, במסעדה ובמדפי המזון בחנויות – הן מבחינת חומרי הגלם והן מבחינת הטקסים הקולינאריים.

אם כן, אלו הן המגמות העכשוויות בולטות בתחום הקולינריה והבישול הביתי בפרט, על פי ניתוח של כמה מקורות:

..

חומרי גלם

Get real – המודעות לקשר בין המזון המודרני לחוליים המודרניים – מביאה איתה דרישה גוברת "לאוכל אמיתי", מחומרי גלם אמיתיים – מהונדסים ומתועשים פחות.

דוגמאות יפות לכך ניתן לזהות במתקפת "הזרעים והגרעינים העתיקים" שפרצה לחיינו לפני כמה שנים ונראה שהיא כאן כדי להישאר ולהתחזק. פתאום לאורז יש תחרות חיה ובועטת ועולם חדש נפתח  למאפים:  קינואה, כוסמין, דוחן, גרעיני שבולת שועל, אמרנט, שיפון ועוד.

בעלי העין החדה כבר הבחינו מזמן בשפע העלים, עלעלים, עשבים, נבטים ונבטוטים שתופסים להם מקום של כבוד במטבח העילי, זה שאין מה לחשוד בו בבריאותנות יתר.

גם בתחום עיצוב כלי ההגשה מתחזקת מגמת החזרה לפשוט והבסיסי, ממגוון כלי "ארטיזן" מחימר,במבוק, עץ ועד חוגי הקרמיקה המלאים בנשים שמעצבות לעצמן את הסרוויס האישי והאמיתי שלהן

New nutrients  - עם התחזקות המודעות לעובדה שבסופו של דבר האוכל  הוא גורם ההזנה מספר 1 של גוף האדם, לא רק השובע, העינוג  והפינוק, גוברת  הדרישה לחומרים מזינים איכותיים.

שגעת מזונות העל (super foods) שיצאו ממדף תוספי התזונה אל משטחי הבישול במטבח היא דוגמא מאלפת: ספירולינה בשייק הפירות בבוקר, בישול בשמן קוקוס, אפיה עם קקאו raw, תיבול באצות ים ועוד

אכילה לפי מרשם – מזון פונקציונלי, מונע, מטפל למצבי בריאות שונים – מתפתח גם הוא.

לדוגמה: תזונה עתירת אומגה 3 לטיפול ומניעת הפרעות קשב ואיזון מצב הרוח, שילוב פרוביוטיקה במזונות לטיפול בהפרעות עיכול וספיגה, שפע חליטות הצמחים לטיפול במגוון בעיות, הימנעות מלקטוז, זהירות מגלוטן גם ללא צליאקים ועוד.

השראה

Sustainability היא ההשראה הבולטת ויש לה כמה וכמה ביטויים:

  1. מודעות ומידה – היבטים של מודעות סביבתית כבר אינה נחלתם הבלעדית של "הצמחונים – טבעונים", גם אוכלי הבשר ושפים מובילים מחפשים את הבשר האורגני או נותנים לבשר יום חופש כדוגמת "שני צמחוני".
  2. גינה לי במטבח – בין אם מדובר בעציץ בזיליקום, אדנית עשבי תיבול או ערוגת ירקות בגינה הביתית, השכונתית ואפילו של מסעדות מובילות ... יותר אנשים מחפשים דרכים להתקרב מחדש למקורות המזון ולגדל חלק ממזונותיהם בעצמם, עד כמה שניתן.
  3. מקומי זה הכי – כבר לפני 5000 שנה , מצאו הסינים שחוקי הטבע  ואנחנו הם יחידה אחת, אנחנו חלק מהיקום הסובב, והיקום סובב אותנו ובכלל זה המליצו  לנו   לאכול את מה שצומח וגדל במקומותינו, מחומרי גלם עונתיים ובטכניקות הכנה השואפות לאזן בין מצב גופינו למצב מזג האוויר בעונה.

היום הגישה הזו צוברת תאוצה: שווקי איכרים, מסעדות שוק, מאכלים מקומיים, מטבח עונתי מבוסס חומרי גלם שיש בעונה. כל אלה הם סממנים לחיזוק "לוקאליות" בטעם הקולינארי, מגמה  שחיה יפה מאוד לצד מגמת הפיוז'ן הוותיקה.

טקסים

מבשלים ואוכלים בבית – אחרי תקופה ארוכה של הזנחת המטבח הביתי, מגמת הבישול בבית מתחזקת והסיבות לכך רבות: מיתון כלכלי ארוך, תרבות ה"מאסטר שף" ותוכניות בישול, שאיפה לשליטה על איכות התזונה – כל אלה גורמים מאיצים למגמה המבורכת הזו.

כל המגמות הללו גם יחד הן תמצית ברכתי לך, ולאשה שתהיי השנה. ובכלל. מאחלת לך שהשנה תעמוד בסימן ברכת שפע המזון הטבעי, האמיתי, המזין, המונע, הקרוב, המודע, המתחשב והביתי.

אצבעות הגברת מהודו ברוטב עגבניות

חומרים ל-6 סועדים:

500 גרם במיה ארוכה אסייתית
בצל גדול
6 שיני שום
6 עגבניות אורגניות טריות
כפית פלפל שחור גרוס עבה
כפית כרכום
כפית וחצי כמון
כף מלח ים אטלנטי אפור
כף שמן קוקוס

אופן ההכנה:
קוטמים את הבמיה בחיבור לגבעול,שוטפים היטב ומניחים על נייר סופג ומייבשים בשמש לחצי שעה.
קוצצים את הבצל, השום והעגבניות,
מקפיצים בצל בסיר עם כף שמן קוקוס עד שמזהיב,

מוסיפים את העגבניות, התבלינים, למשך 5 דקות
מוסיפים לסיר העגבניות את הבמיה,

לאחר הרתיחה מעבירים ללהבה נמוכה למשך שעה עם מכסה סגור למחצה,
מגישים על  מצע של אורז מלא, קינואה, או גריסי פנינה.

אורז מלא בסמטי עם אצות ארמה

חומרים ל- 6 סועדים:

חצי ק"ג אורז מלא בסמטי

חצי כוס אצות ארמה מושרות

3 שיני שום

4 ראשי הל

2 ציפורן שלם

כף שמן זית

חב' פטרוזליה

כפית פלפל שחור

כפית מלח גס אפור

4 כוסות מים

אופן ההכנה :

שוטפים היטב את האורז ומשרים למשך שעתיים או יותר עם יש לכם זמן,

בסיר המיועד מקפיצים קלות בשמן זית את התבלינים ומוסיפים  את שיני השום הקצוצות וממשיכים לאדות לעוד דקה,

מוסיפים  את האורז ומערבבים.

מוסיפים  את המים ואצות ארמה ומביאים לרתיחה

ולאחר מכן מבשלים עם מכסה על אש קטנה למשך 40 דקות או עד שהמים מתאדים.

בהגשה מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה.

..

מוזמנת לבקר באתר המתכונים שלי ולהתחיל ליישם גם במטבח שלך, החל מראש השנה הזה.

שנה טובה

אביטל סבג

מומחית לרפואה טבעית ושפית של אוכל בריא



כתבות נוספות שיעניינו אותך

בחזרה למעלה