איך חכמים קונים יין?

לדעת לחשב כמה בקבוקי יין דורשת כמות האורחים ולשים לב אם חנות היין שקניתם בה, ממוזגת. מירה איתן עם הטיפים שיוציאו אתכם חכמי יין חסרי תחרות

22/09/2011
מערכת סלונה קבלו עדכונים ממערכת
  • RSS
» חברות מועדון הטועמות. משמאל: מירה איתן צילום: מרב שדה

החגים כבר תיכף כאן ורובנו עומדים לארח או להתארח סביב שולחנות חג עמוסים וחגיגיים.

אחד האלמנטים החשובים, הסמליים וההכרחיים על שולחן החג שלנו הוא היין. החלק הארי של מכירות היין השנתיות בארץ הוא בחגי ישראל, בהם עולה מכירת היינות ב-40% - 50%. מירה איתן, מנהלךת התקשורת והעיתונות של יקבי כרמל עם טיפים שלא כדאי לפספס.

איך קונים יינות בחוכמה? קנו בחנות ממוזגת שבה תחלופת הבקבוקים גדולה יחסית, ובחנויות בהן שומרים את בקבוקי היין בתנאים טובים. רצוי לא לבחור מקומות בהם היין היה חם או חשוף לאור ולקרני שמש ישירות. רשתות השיווק מציעות מבצעים טובים ומשתלמים לקראת החגים, נצלו את זה.

את רוב היינות שותים בשנים הקרובות ליציאתם לשוק - יינות לבנים בשנה או בשנתיים הראשונות, יינות אדומים שנתיים עד ארבע שנים. חשוב מאוד למהר להגיע הביתה עם היינות על מנת שלא יתחממו בתוך הרכב. זכרו, בקיץ הטמפרטורה בתוך הרכב יכולה להגיע לכ-70 מעלות, זוהי טמפרטורה שתבשל את היין.

איך בוחרים יין: מומלץ להציע על שולחן החג מגוון יינות, לבנים, אדומים ואחרים, כדי שכל אורח ימצא יין הערב לחכו. בארוחת החג רצוי לא להתפשר על איכות היין, בדיוק כפי שלא מתפשרים על איכות האוכל. אפשר לבחור יינות קלאסיים ומוכרים ואפשר להפתיע עם זני ענבים חדשים, עם יינות מבעבעים ויינות קינוח לסיום.

גיוון, התנסות וסקרנות הם שם המשחק בעולם היין. אם אינכם מכירים את היינות, המחיר יכול לשמש כאינדיקציה ראשונית (אם כי לא בלעדית) לאיכות היין.
..

כמה בקבוקי יין אתם צריכים? בבקבוק היין יש תכולה של כחמש כוסות. קחו בחשבון כשתי כוסות לסועד בארוחה חגיגית. דאגו לקנות גם בקבוקי תירוש אדום לילדים. רצוי להחזיק בבית מלאי של מספר בקבוקים, למקרה שבקבוק מסוים יהיה מקולקל, וגם במקרה שהערב מתפתח טוב, שלא ייגמר חלילה היין.

כוסות היין הנכונות: כוסות טובות ומושקעות יכולות לשנות באופן משמעותי את מידת ההנאה מניחוחו ומטעמו של היין. כוס היין צריכה להיות גדולה ועדינה ובעלת רגל גבוהה, עשויה זכוכית עדינה ושקופה ועתירת נפח.

...

איך מגישים יין? מפתיע לגלות עד כמה הגשה נכונה מעצימה את ההנאה מהיין ואפילו משנה את טעמו. עם מעט תשומת לב ובהשקעה קטנה ניתן לשדרג באופן משמעותי את חוויית היין. כוסות טובות, סדר יינות נכון וטמפרטורה נכונה, ישדרגו את כל הארוחה.

בארוחה חשובה נהוג לפתוח את בקבוק היין בנוכחות האורחים על השולחן. רצוי להשתמש בחולץ פקקים נוח ומוכר. מקובל למזוג עד כדי שליש גובה הכוס. את הבקבוק עם יתרת היין מניחים כשהוא פתוח במרכז השולחן.

יין לבן יוגש קר, לאחר מספר שעות במקרר. יין אדום כדאי להגיש קריר. בקיץ מומלץ לקררו כ-30 דקות לפני ההגשה. טמפרטורות מומלצות להגשת יין:

  • מבעבעים – ˚4 - ˚6
  • לבנים ארומאטיים – ˚8 - ˚10
  • לבנים כבדים יותר - ˚12 - ˚14
  • אדומים קלים – ˚16 - ˚18
  • אדומים עוצמתיים – ˚18 - ˚20
  • יינות קינוח – ˚6

מה סדר שתיית יינות בארוחה? מהקל אל הכבד. התחילו ביין לבן מקורר לדגים ולמנות הראשונות, ועברו ליינות אדומים עם התקדמות הארוחה. למנה חריפה (עם חזרת לדוגמא) שדכו יין לבן חצי יבש. הכנה מוקדמת:

איך באמת מתאימים אוכל ליין? אדום לבשר, לבן לדגים? לא בהכרח. אין כמו ההתנסות האישית ורצוי לשתות את מה שאוהבים. כל הכללים והחוקים לא יעזרו אם אינכם אוהבים את היין. המטרה היא שהאוכל לא יפגע בטעם היין או להיפך ויש תמיד הרבה יותר מיין מתאים אחד לכל מנה.

אם נאמץ כמה קווים מנחים, תגבר ההנאה שלנו מהאוכל, מהיין המלווה אותו ומשניהם יחדיו כהרמוניה נפלאה ומענגת. ראשית עלינו לזכור כי הטעמים אינם אמורים להתנגש בחוזקה אחד עם השני ובהחלט לא לשלוט אחד בשני.

הטעמים אמורים להשתלב זה בזה בהרמוניה המבוססת על עוצמת האוכל לעומת עוצמת היין. איכות האוכל והיין חייבת להיות דומה וכן גם אופי היינות ביחס לאופי המאכלים. כיום נוטים לשדך את היין בהתאם לטעם הדומיננטי במנה המוגשת (הרוטב), ולאו דווקא בהתאם למרכיב העיקרי שבה.
//

בהגשת יין ואוכל אפשר להבחין במספר גישות שונות – התאמת אופי היין לאופי האוכל, עד כדי בישול היין באותו יין המוגש לארוחה, יצירת ניגודים בין מרכיבים שונים - גישה הדורשת יותר הבנה ותעוזה, או בחירת טעמים המשלימים זה את זה, כך שהיין ישלים את האוכל והאוכל ידגיש את תכונות היין.

הגישה הקלאסית בה הארוחה בנויה ממספר מנות, מאפשרת התאמה טובה יותר בין היין למנה. בדרך כלל מתחילים מיין עדין בתחילת הארוחה, ממשיכים ביינות בעלי נוכחות חזקה ומסיימים ביין מתקתק המלווה את קינוח הארוחה.

נשפך עליכם יין? יש הטוענים כי כדי להסיר יין אדום שנשפך על בגד, יש להשרות אותו שעה בחלב חם. לעומת זאת, כדי להסיר יין אדום שנשפך על שטיח יש לשפוך עליו יין לבן.

המלצת יקבי כרמל

למנות ראשונות קלות: אפשר לצרף מוסקטו או קריניאנו של יקבי כרמל, יינות צעירים, קלילים, מתקתקים ומוגזים קלות, שיכניסו כל אחד למצב רוח טוב וקליל. יין מבעבע מתוחכם יותר, יבש ורענן, יהיה ברוט Private Collection.

למנות מורכבות: מנות ראשונות כבדות יותר, ילוו היטב על ידי שרדונה Private Collection של כרמל, יין מהסדרה המוכרת שעשה קפיצת הדרך באיכותו. להמשיך ביינות פרחוניים ורעננים חצי יבשים כמו ויונייה או גוורצטרמינר ארומטיים מהסדרה האזורית. יינות לבנים יבשים למנות, הדורשות חמיצות כהשלמה, יהיו סוביניון בלאן או שרדונה מהסדרה האזורית.

עם פסטות ופיצות: התאימו יין לפי הרוטב – מויונייה או שרדונה מהסדרה האזורית ועד יינות אדומים קלים, מרלו וקברנה סוביניון מהסדרה האזורית.

עם בשר: למנות בשר שונות יתאימו יינות אדומים, החל משיראז Private Collection, רכס אדום הצעיר והקליל, המשך בקברנה שיראז מהסדרה האזורית ועד פטיט סירה וקריניאן מאותה סדרה. אם רוצים להשתדרג עם יינות יוקרתיים רצוי לבחור בכרמל קברנה סוביניון כרם קאיומי, כרמל שיראז כרם קאיומי או בכרמל מדיטרניאן, 'הים תיכוני' האלגנטי.

עם קינוחים: למנות הקינוח המתוקות מתאימים יינות מתוקים משלימים כמו, מוסקטו Young Sellected הקליל או מוסקט Private Collection.

חג שמח!

צילומי ואיור יין: Thinkstock




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך