דרכים צדדיות

מרב שדה, פוטובלוגרית, הצטרפה לסיור טעימות יין משכר ביקב יתיר ולמדה שיעור מרתק בהיסטוריה. התמונות לפניכן

19/06/2011
מרב שדה עיצוב פנים קבלו עדכונים ממרב
  • RSS
» "האופי היתירי" מאפיין את היין, צילום: מרב שדה

שעת צהריים חמה

חבורת נשים עליזה מבוסמת קלות ומורעבות נשפכת ממיניבוס תל-אביבי מאובק, תחנת דלק בכניסה לערד, פאב מקומי מיתולוגי "מוזה". אלון, בעליו של המקום (היום ישבתי לארוחת בוקר עם חברתי הערדית, במקור, שסיפרה לי את סיפורי המקום המיתולוגי הזה) מקבל את פניה של החבורה. שולחן נפתח, חבורת הנשים מתרווחת, פוצחת באכילה ופותחת כפתור במכנס.

שעה לפני

חבורת נשים נכנסת לחדר הטעימות של יקב יתיר. שולחן ארוך עליו פרוסה מפה לבנה, כוסות יין ריקות ומרקקות (כאילו מה, באנו לשתות לא לירוק) ,את פני החבורה מקבל ערן גולדווסר (איך מתאים השם?) היינן הראשי של היקב אשר מתחילת דרכו של היקב קובע בו את הטון המקצועי.

ההסבר להצלחה הגדולה של היקב טמון כמובן בטרואר המדהים שהתגלה באזור יער יתיר, אשר מרגע שכרמיו הגיעו לבשלות נחשפו סגולותיהם הנפלאות של ענבי היין שצמחו שם. הביקור ביקב הוא  גם שיעור מרתק על האופן שבו בארץ הזאת אפשר ללכת בעקבות ההיסטוריה ולסמוך על כישרונם של הייננים המקומיים מתקופת התנ"ך, אשר במשך דורות ניסו וניסו עד שמצאו את השילובים הטובים ביותר של קרקע, אקלים, מקרו־אקלים ועוד.

התחלנו בטעימות לפי הסדר הנ"ל:

  • ויוניה 2009 ,יין לבן יבש המורכב מ100% ענבי ויונה
  • סוביניון בלאן 2009 , יין לבן יבש המורכב מ100% ענבי סובניון בלאן
  • מרלו-שיראז-קברנה סובניון ,יין אדום המורכב מ 3 זנים של ענבים -קברנה סובניון 85% מלבק 9% ו שיראז 6% ( קיצור שמו מש"ק)
  • שיראז 2007 , יין אדום המורכב מ98% ענבי שיראז ו 2% ענבי ויונה
  • יער יתיר 2007 , המורכב מ33$ ענבי מרלו 21% ענבי שיראז 105 ענבי פטי ורדו 8% מלבק ו7% ענבי קברנה סובניון
  • יתיר מחוזק פורט סטייל 2005 , יין מתוק לקינוח.

בסיום הטעימות הסתכלתי על ערן היינן בעינים מעריצותו ולא רק בגלל שלא ירקתי שום לגימה, אלא נתתי לכולן להתערבב לי במערכת הדם, אלא בגלל ההבנה, שלהיות יין זה כמו לרקוח שיקויי קסמים, לנסות ולטעות ולתהות עד שמתקבל הטעם המושלם ליין המושלם.

חצי שעה קודם

חבורת נשים יוצאת ממיניבוס לתוך מתחם יקב יתיר ונכנסת לקור הצונן של היקב, את פניהן מקבלת אתי שעורכת להם סיור מרתק ברחבי היקב, ריח השיכר מתערבב עם ריח הענבים ועץ החביות. אחד הריחות הכי חושניים שיש.

היקב הוקם בשנת 2000 כמיזם משותף של כורמי האזור ויקבי כרמל, אך הוא זוכה לעצמאות מלאה. ליקב תדמית של יקב בוטיק קטן, אך האמת היא שהוא מייצר מעל 100,000 בקבוקים בשנה. הסיור ביקב מגלה יקב גדול ומקצועי, לצאת לאחר הסיור אל הנוף והחום המדברי היא חוויה מעט מוזרה למי שרגיל לבקר ביקבים בצפון הארץ .

שעה לפני

מה זה הירוק הירוק הזה ? חבורת הנשים מחלצת עצמות ויוצאת מהמיניבוס הישר לסצינה מהסרט "דרכים צדדיות" , ליקב כרמים שניטעו בגובה של עד 900 מטרים מעל לפני הים ומוקפים יער. האקלים הייחודי מתאפיין בבוקר צונן עם רוחות קלות, ימים יבשים שטופי שמש, לילות קרים (גם בשיא הקיץ…) וחורפים מושלגים.

הקרקע אבנית, עשירה בגיר וחרסית ומנוקזת היטב, כך שיבולי הגפן נמוכים באופן טבעי (כ-700 ק"ג לדונם). תנאים אלו נחשבים אידיאליים לגידולי זני איכות. לכל אחד מכרמי יער יתיר אופי ייחודי המשקף את מיקומו ביער. הכרמים נבצרים בנפרד בבציר לילי וזהותם האותנטית נשמרת לאורך תהליך ייצור היין, כולל בזמן ההתיישנות בחבית, עד ליצירת יין הרמוני המבטא את תבנית נוף מולדתו (בהמשך יכנה זאת ערן כ"אופי היתירי" של היינות).

שעה לפני

חבורת נשים נרגנות, רעבות, צמאות. אסור להרעיב נשים חובבות אוכל ויין. המיניבוס השועט בדרכים הצדדיות של יער יתיר עוצר בחריקה (סתם, לא באמת רק בשביל הסצינה). מראה יפייפיה של מאגר מיים מלא (אם מצמצמים עיניים זה לגמרי אגם) ושולחן ערוך ועמוס כל טוב.

גבינות, לחמים, ירקות, עגבניות ודובדבנים. אתי מיקב יתיר עומדת מוכנה לחלוץ את הבקבוק השני של היום: יין לבן ויונה 2007 של יתיר כמובן, כמה מרענן, כמה משחרר, כמה צונן. אנחנו אוהבים אותך אתי.

הידעתם 1#:

היין מוזכר בתנ"ך בהקשרים שונים. על פי הכתוב נוח הוא האדם הראשון שנטע כרם וגם הראשון ששתה לשוכרה. סיפור לוט ובנותיו מרמז על האופן השלילי שבו נתפסה ההשתכרות, ובמקומות אחרים מוזכרת ההימנעות משתיית יין כחובתם של הכוהנים והמשמשים בקודש. שמשון הגיבור, במסגרת הנדרים שקיבל על עצמו, נמנע בין השאר משתיית יין. כרמים שופעי פרי סימלו תמיד עושר חקלאי גדול. לא בכדי בשובם ממסעם בארץ נשאו המרגלים אשכול ענבים דווקא.

בימי קדם השתמשו בעיקר בגתות חצובות בסלע. גת בסיסית מורכבת משלושה חלקים: אגן דריכה, תעלת ניקוז ובור שיקוע ואיסוף. אגן הדריכה הוא שקע גדול שנחצב בחלק העליון של הסלע ובו נדרכו הענבים ברגליים יחפות. מיץ הענבים ניגר דרך תעלת ניקוז חצובה אל בור נמוך יותר, בור השיקוע, ומשם נאסף אל כדי חרס שבהם התחולל המשך תהליך התסיסה. בגמר התהליך הועבר היין לקנקנים מיוחדים שנפקקו בטין ונקשרו ברצועות עור.

לא אחת הוטבעה על הקנקנים חותמת המציינת את מקום ייצורו של היין, עדות לכך שכבר אז היה קשר בין מקום ייצור היין לבין איכותו. ארצנו המשופעת כרמים משחר ההיסטוריה גם משופעת גתות. אין כמעט יישוב קדום שלא התגלו בו שרידי גת או מכלול גתות. כמה גתות אפשר לראות במסלולי הליכה שונים ביער יתיר (במיוחד לאורך דרך מתקני המים שהכשירה קק"ל), בשרידי קולוניה העתיקה בחלקו העליון של נחל חלילים שבהרי יהודה, במרומי הר ברקן שבגלבוע ועוד.
מאז ימי קדם מלוות את הבציר חגיגות גדולות. בארץ נהגו לפתוח את עונת הבציר בחגיגות הירח המלא של ט"ו באב. עד חורבן בית המקדש, כל עוד ישב העם על אדמתו, נחשב חודש אב תקופה מזהירה. העדרים גדלו ופירות רבים הבשילו, ביניהם גם הענבים. בתנובה הזו היה משום התרעננות נוכח החום הכבד והמתמשך.

הידעתם 2# :

יער יתיר משתרע על פני 30,000 דונם ונקרא על שמה של עיר הלווים ששרידיה נמצאים בתחומו: ככתוב: "ולבני אהרון נתנו את עיר מקלט הרוצח את חברון ואת מגרשיה ואת לבנה ואת מגרשיה ואת יתיר ואת מגרשיה ואת אשתמוע ואת מגרשיה". (יהושע כ"א, פסוקים י"ג – י"ד).

ביער למעלה מארבעה מיליון עצים ובהם עצי מחט (אורן ירושלים וברוש מצוי) עצים רחבי עלים (אלה אטלנטית, אשל, שיזף מצוי, חרוב מצוי, אלת הבוטנה – (הפיסטוק) עצי בוסתן (זית, תאנה), אקליפטוסים ושיטים, כרמים ליין ושיחים שונים כמו רותם המדבר, שיח אברהם מצוי ועוד. היער נמצא בספר המדבר – בשיפולי הר חברון שמצפון-מזרח לבאר שבע.

בשל גובהו הנע – בין 400 – 850  מטרים מעל פני הים  ותפניתו כלפי דרום-מערב, נהנה האזור ממידה יתירה של גשמים (בין  275-250 מילימטר בממוצע רב-שנתי). האוויר יבש והאקלים נוח יחסית, בשעות אחר הצהריים בימי הקיץ הלוהטים במעבה היער קריר ונעים. בימי החורף – קר. בחלקו הדרומי של היער נטעה קק"ל נטיעות חדשות המתבססות על שיטת נטיעה "קציר מי נגר" הנאספים אל טרסות אבן שנבנו בנוסח המדרגות החקלאיות ששימשו בעבר לחקלאות.

מי הגשם הניגרים במדרון מתעכבים במהלך זרימתם בגלל הטרסות, והתוצאה היא שיותר מים מספיקים לחלחל לתוך הקרקע וחלקות הקרקע זוכות לכמויות מים גבוהות בהרבה מאלו שכמות המשקעים יכולה לספק.

קק"ל בנתה במקום מאגר מים גדול, שמימיו משקים בקיץ את המטעים והכרמים.קק"ל מאפשרת רעייה מבוקרת של עדרי צאן, כדי לצמצם את כמות העשבייה ולהפחית בכך את הסכנה לפריצת שריפות יער בעונת הקיץ.

קק"ל הכשירה לאחרונה חדר אירוח ומידע ביער. החדר, שהוקם במקור לטובת יערני קק"ל, הוסב לאחרונה לשימושם של כלל המטיילים. ניתן למצוא בו בנוסף למפות דפי מידע על מסלולים שונים באזור, גם מקלחת חמה, מיטות ומזרונים, חיבור לחשמל וקומקום להכנת שתייה חמה.

חדר האירוח זמין לכולם 24 שעות ביממה ובחינם, ללא צורך בתיאום מראש.

שעה 10 בבוקר

חבורת נשים מנומנמת עוצרת להפסקת קפה בצומת שוקת ופוגשת את יעקב בן-דור מנכ"ל יקב יתיר שילווה אותה במסעה ביער יתיר ויפליא בסיפורי ההיסטוריה של המקום, דרך היין, דרכים צדדיות (רוצו לראות את הסרט).

שעה 9 בבוקר, רכבת צפון תל-אביב:

חבורת נשים נמרצת עולה על מיניבוס תל-אביבי וחולצת בקבוק יין פורט של פרייבט קולקשיין יקבי כרמל בוקר טוב, בוקר נהדר, יום נפלא!

>> הפוסט פורסם בבלוג של מרב שדה




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה