עיצוב המטבח - חלק ג'

לאחר שסיקרנו את החומרים לחזיתות המטבח הגיע הזמן לבחור על מה אנחנו מעדיפות לחתוך סלט וללוש בצק. האם נלך עם יופי או על פרקטיקה?

09/05/2011
אורית חן קבלו עדכונים מאורית
  • RSS

שיש מעובד

זהו, ללא עוררין, החומר הנפוץ ביותר בארץ, בדמות שיש קיסר או "אורפל" המתחרה.

בניגוד למה שמקובל לחשוב, זוהי אינה אבן טהורה, אלא למעשה עיבוד של מספר חומרים- אבנים גרוסות ודבקים למיניהם, אשר יוצרים משטח אחיד בדוגמתו, עם גודל אגרגטים (האבנים הקטנטנות) אחיד וצבע רקע אחיד. יש גם אפשרות לקבלת מגוון גדול מאוד של צבעים. יש לשיש המעובד יתרון בולט; כשאנחנו בוחרים דגם של שיש מעובד אנחנו יודעים בדיוק מה נקבל בבית. ישנה גם אפשרות להביא דוגמה של החזית של המטבח ודוגמה של הריצוף לאולם התצוגה של חברת השיש (חשוב מאוד: לעולם לא לבחור משטח עבודה ללא דוגמה של הריצוף) ולדעת בבטחה כיצד ייראה המוצר הסופי.

השיש המעובד הוא אחד החומרים הנוחים ביותר לעבודה במטבח. הוא כמעט שאינו סופג חומרים כמו יין, תה ואקונומיקה בדומה לאבן טבעית, ויש לו סבילות גבוהה מאוד לחומרי ניקוי שונים ולטמפרטורות גבוהות. ישנן כמה רמות מחיר: המחיר של שיש זה נע לרוב בין 800 ש"ח למטר רץ ועד ל 1,700 ש"ח למטר רץ, תלוי מי איש השיש שתבחרו, עם כמה יוצאי דופן.

אבן טבעית

החומר הבא הוא האבנים הטבעיות, ובהן יש מגוון גדול מאוד: ישנן אבנים יחסית רכות הנחצבות בארץ, ביניהן אבן "חברון" או אבן "מצפה" למשל, וישנם גרניטים הנחצבים באיטליה ואפילו בדרום אמריקה. הגרניטים יכולים להיות חזקים מאוד וסבילים לחומרים שונים ולחום, לעומת האבנים הרכות יותר שצריך להתייחס אליהן בעדינות ולצפות אותן בחומרים אוטמים מדי כמה שנים. את כל המשטחים מהאבנים הטבעיות יש לבחור ספציפית אצל איש השיש שלכם, כי כל משטח יכול להיראות אחרת: צריך לחתוך את גוש השיש ולראות את דוגמאות העורקים שלו ואת מנעד הצבעים שלו. פה אנחנו מתעסקים עם אמא טבע, ויש סיכוי שמה שתקבלו לא יהיה כל כך דומה למה שראיתם בתצוגה. מחיריהן של האבנים הטבעיות יכולים לנוע בין זול מאוד לאבנים הרכות ובין יקר להחריד בגרניטים המיובאים מברזיל, שיכולים, למשל, לעלות 3,000 ואף 4,000 ש"ח למטר רץ. אבל התוצאה לרוב מצדיקה את המאמץ הכספי. כמובן, אם אתם אוהבים את הנוף הפראי של האמזונס אצלכם במטבח.

עץ

חומר טבעי נוסף הוא משטח העץ, שצריך, כידוע, טיפול מתמיד ושימון אחת לכמה שבועות. מכיוון שלא רצוי לצפות אותו בלאכות שיכולות להפיץ חומר רעיל, כדאי לשמן אותו בתערובת שמנים אכילים (דוגמת פשתן) שמגינה עליו. התוצאה נותנת משטח יפהפה בעל מראה חמים וביתי, נעים לעבוד עליו ונעים לאכול עליו - במקרה של אי עם דלפק אכילה במטבח - אולם מחירו אינו זול. הוא עולה כמו הגרניטים הפחות זולים, ומצריך תחזוקה שוטפת, כאמור.

נירוסטה

אחד החומרים האהובים עלי הוא הנירוסטה. הנירוסטה נותנת מראה מודרני ונקי ויכולה להשתלב מבחינה עיצובית עם כל חומר של חזיתות שתבחרו, אפילו אלו שנראות מעט יותר כפריות (במקרה הזה תקבלו מראה "וינטג'י”- אקלקטי שמצביע על תחכום ועל האומץ לערבב סגנונות ולהיות מקוריים. כמובן שצריך גם להמשיך את המראה האקלקטי בשאר הבית, כדי שלא תהיה הרגשה של נטע זר). אפשר לחבר למשטח הנירוסטה גם כיור מאותו החומר, וכך ליצור רצף של חומרים ומראה אחיד.

הנירוסטה היא חומר דל-תחזוקה. היא אינה סופגת כלום וניתן לנקות אותה עם כל דבר (לא לחינם משתמשים בה בבתי חולים ובמסעדות). אולם כדי שהיא תיראה יפה ומבריקה, יש צורך להבריקה עם מגבת לאחר כל שימוש. לא סיפור גדול בעיני, אבל לא כל אחת אוהבת את העניין. מחירה של הנירוסטה הוא כמו משטחי השיש המעובד הפחות זולים, תלוי באיכותה ובטיב איש המקצוע שמספק אותה. במקרה זה לא רצוי להתפתות לזול ביותר ולהיזהר מהנירוסטה הסינית הדקה והפחות איכותית.

קוריאן

חומר נוסף שקיים בשוק הוא הקוריאן. זהו חומר רשום-פטנט של חברת "דו-פונט" (שהמציאה את הטפלון) ובארץ הוא יקר משום-מה. זהו חומר מעובד בדומה לשיש קיסר, אולם הוא רך יותר וניתן לחבר אתו את הכיור שעשוי מקוריאן יחד עם משטח העבודה וכך ליצור רצף של חומר בלי חיבורים ובלי פינות חדות, וזה יתרון גדול שלו, שכן מצטבר בחיבורים ובפינות לכלוך לאורך זמן. גם הקוריאן, כמו השיש המעובד, זקוק לתחזוקה מינימלית, אבל הוא יותר רגיש ממנו. גם פה ניתן להשיג מגוון צבעים לא קטן ולהתאים למה שאתם אוהבים.

הפרטים הקטנים

את כל משטחי העבודה ניתן להשיג בדרגות עובי שונות: עד לא מזמן היה מקובל להלבישם על המטבח כשהם בעובי 4 ס"מ ואפילו למעלה מכך, כיום יותר מקובל מראה נקי יותר ולשים משטח בעובי 2 ס"מ ולעתים אף פחות מכך (ניתן להשיג משטחי קיסר בעובי 1.3 ס"מ).

לא לשכוח כי משטח העבודה יכול "להרים" מראה של מטבח או לעשות את ההפך. אנא מכם – התייעצו עם איש מקצוע: מעצב, אדריכל או המעצבים של אולמות התצוגה. משטח העבודה מהווה חלק נכבד מאוד ממחירו של המטבח וגם ממראהו.

.

בשבוע הבא: סידור חללים קטנים.

אורית חן היא מעצבת פנים. [email protected]

צילומים:

שחר חן

Thinkstock




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה