שביל החומוס

במקום מסאז' זוגי, צימר או מתנה שאף אחד לא צריך, שכנעתי אותה לקחת את בעלה ליום שלם של הדבר האהוב עליו בעולם: חומוס. ברור שעלינו לירושלים

27/04/2011
חגית אברון קבלו עדכונים מחגית
  • RSS
» חגית אברון

היא רצתה יום הולדת מיוחד לבעלה. לאחר שיחת התמצאות קצרה, לקח לי כמה דקות להוציא אותה מגחמותיה האישיות- אלה שפזלו לכיוון טיפול זוגי במים, ארוחת בוקר הצופה אל נוף קלישאתי ואולי יקב קטן למצב רוח טוב. בסוף היא השתכנעה שמה שהוא הכי אוהב, ישמח אותו. לאחר חיטוט בארכיון בן 15 שנים, היא נזכרה שהוא מת על חומוס. וכן, גם החברים שלו מוכנים למכור יום עבודה תמורת ליטרת משחה.

וכך יצא לו סיור יום ההולדת "בין הגרגרים" לדרך, חמוש בעשרה גברים נלהבים ועוד כמה נשים בעלות קיבה חזקה. זהו סיור מודרך אותו המציא דורון יושע, טיילן נלהב, חוקר ירושלים ומורעל חומוס.
כמו מרבית הדברים הטובים בחיים, הסיור נולד לגמרי במקרה: יושע, שמאס בארוחת הצהרים הסתמית שהוגשה במזנון המקום בו עבד, נהג להתגנב למזרח העיר ולשוב שבאמתחתו צלחת חומוס עטורת גרגרים חמים. כך בכל יום, ניסה יושע חומוס במקום חדש, וכך נולד בליבו הרעיון לסיור החומוסיות. השלב הבא והמסובך בעליל, היה לשכנע את בעלי החומוסיות, מרביתם גומחות זעירות בסמטאות עלומות, לפתוח את המקומות בפני קבוצות. מלאכה לא פשוטה בעליל, שלשמחתנו לבסוף צלחה. התוצאה – מפת חומוסיות אותנטיות ומשובחות, אותה שרטט דורון בעמל וקפידה. מדובר ב"ליגת הקיסוס" של החומוס שעליה מוכן כל חובב חומוס למסור את נפשו,  ואנחנו, ברי מזל שכמותנו, ניווטנו בעקבותיה במשך יום שלם, טועמים, מגרגרים, נושמים ואוכלים חומוס מתובל בסיפורים, באנקדוטות היסטוריות ותרבותיות מרתקות, חשופים לפסיפס מרהיב של צבעים וריחות ומרגישים הכי חו"ל בארץ. בסוף גם מקבלים את המפה.

קערית מספר 1: עכרמאווי של שער שכם

לאחר הסבר קצר וממצה אודות מקור החומוס, דורון מגלה חמלה למבטים המורעבים. אנו חוצים את קו פרשת החומוס הארצי בין מערב העיר למזרחה, לכיוון שער שכם שם נטעם את הקערית לאותו יום. כצפוי, מרבית חברי הקבוצה עושה טעות נפוצה של מתחילים ומסתערת על טעימת החומוס הראשונה, תוך התעלמות בוטה מהעובדה שארוכה עוד דרכנו. בין הטעימות – חומוס גרגרים, חומוס פול ומסבחה, בה הגרגרים משתכשכים במיצי הטחינה והלימון. בגלל השעה המאוחרת (1100 בבוקר) פספסנו את ה"פאטה" – חומוס ובו פיסות של פיתה מבושלות יחדיו. החומוסיה של עכרמאווי (שמקורו בעין כרם), החלה את דרכה בשנות ה-50 ומאז ועד היום היא משרתת את המקומיים שבשעה בה הגענו כבר סיימו את ארוחת הבוקר שלהם והביטו בקבוצה הצפונבונית במבטים משועשעים. את המתכון לחומוס הגר לארץ פועל מסוריה ומאז ועד היום מוכן החומוס על פי מתכון זה. בהעדר נקודת התייחסות  נוספת להשוואה, הקהל מתלהב. מדובר בחומוס ערבי אותנטי וטעים, שסודו טמון בשמן זית מאיכות מעולה, המופק מעצי זית שגדלים בהר ומושקים רק באמצעות מי גשמים. יחס משתנה של לימון – מלח בהתאם למזג האוויר.

קערית מספר 2: אבו חסן של סלאח א-דין

יורדים ברגל לרחוב סלאח א-דין שוקק החיים –מידי פעם מצביע דורון על פינת חמד נסתרת, גן חבוי מעין, בניין יפה או מציין עובדה היסטורית מרתקת. קפיצה קטנה לחו"ל, כבר אמרנו. החומוס של אבו חסן הוא חומוסייה וותיקה בת למעלה מ50 שנה. כוך קטן ללא שולחנות ישיבה, המגיש לסועדים המקומיים מבעד לדלפק קטן. יושע מאלתר עבורנו כמה ארגזים הפוכים ועליהם מניח את קעריות השילוש הקדוש של החומוס, חומוס פול ומסבחה. בעל המקום מוסיף גם רוטב ירקרק של פלפלים חריפים, לימון ושום אותו מוסכים על החומוס, גלדי בצל למי שלא מתכוון להתנשק וכדורי פלאפל לוהטים. "חומוס מעלף!" פוסקת החבורה, קריאות עונג נשמעות עם כל טבילה וניגוב.

צילום: תמר מצפי

קערית מספר 3: אבו חסן אל בגדאדי (מסעדת סולטאני)

נכנסים לעיר העתיקה מבעד לשער הפרחים ונבלעים בתוככי סמטאות הרובע המוסלמי, בינות בתי המקומיים שניחוחות ארוחת צהרים וצהלות ילדים השבים מבית הספר בוקעים מחלונותיהם. פוסעים בעקבות דורון במקומות שאין בהם רמז לתיירים, או כפי שהיטיב לנסח זאת אחד ממשתתפי הסיור, "מקומות שלא הלכו בהם מאז מלחמת ששת הימים". ובכל זאת באותה שעת צהרים של יום חול, הסכסוך נראה רחוק מתמיד, הסמטאות שלוות ותושבי הרובע עסוקים בענייניהם. החומוס של אבו חסן הבגדאדי נמצא בעיבורה של שכונת מגורים בה מתגוררים צועני הרובע. את החומוסייה הנפלאה הזאת גילה דורון במקרה, עת נמלט מהגשם אל תוככי המסעדה הקטנה, שם הוא נפגש לראשונה עם החומוס של הבגדדי. נפגש ונפגע. אבו חסן , דמות משופמת ותיאטרלית להפליא, מכין בפנים חתומות חומוס אלוהי במכתש ועילי, עבודה ידנית הניכרת בטעם. מלבד החומוס הנפלא, שולף הבגדאדי מצ'טה אימתנית ופוצח בקיצוץ של ירקות לסלט אותו הוא מערבב בטחינה ומגיש בשתיקה לסועדים. וכן, יש להודות שזה היה רגע היחיד בסיור בו השתתקו גם המאצ'ואים שבחבורה, מאימת התרחיש הפוטנציאלי אודות קבוצת ישראלים הכלואה בכוך שבעליו אוחז בסכין בנבכי הרובע המוסלמי.  זה ה"הארד קור" של החומוס, פוסקת החבורה, שכבר מזמן לא רעבה.

קערית מספר 4: אבו שוקרי הקטן

רבות הן החומוסיות הנושאות את שם המותג היוקרתי "אבו שוקרי" ועל כן יש להיזהר מחיקויים. "אבו שוקרי" הקטן, קרוב משפחה של "אבו שוקרי" הגדול (והמשובח שלעצמו) ממוקם בלהב הרובע השוקק, לא רחוק מכנסיית הקבר, וכמה מטרים מחומוס לינא המפורסם. שוקרי הקטן, סירב לתיעוד העיתונאי, ואף דחק בנו לקחת את קערית החומוס ולאכול אותה מחוץ למסעדה. לא נעלבנו, החומוס היה שווה את היחס המעט מנוכר. בשלב הזה, חשוב לציין, פרשו מרבית גברברי הקבוצה לאנחות, אוחזים בבטנם וממלמלים דבר מה אודות פגישה חשובה...

צילום: תמר מצפי

"בין הגרגרים" סיור חומוסיות בירושלים:
דורון יושע-
www.DoronTours.com טלפון: 052-4673663

>> צילום: תמר מצפי

>> מתוך הבלוג של חגית אברון

>> לאתר של חגית אברון




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך