עיצוב המטבח - חלק א'

המטבח הוא החדר הכי יקר, מאובזר ומאוכלס בבית. אז איך ניגשים לעיצוב או שיפוץ שלו? אורית חן מסבירה איך מתחילים

14/04/2011
אורית חן קבלו עדכונים מאורית
  • RSS
» מבלות בו את רוב שעות השהייה בבית. צילום: Thinkstock

פתוח? סגור? יותר מקומות אחסון או משטח עבודה גדול יותר? תנור משולב או נפרד מהכיריים? המדיח בצד שמאל או ימין לכיור? אלו הן רק חלק מהשאלות שעולות אצל כל אחת העומדת בפני תכנון מטבח חדש. בפוסט הזה אנסה לעשות קצת סדר בחדר הכי יקר בבית.

ההתעסקות הכי גדולה בעת תכנון של בית או שיפוצו היא במטבח. זהו החדר הכי יקר, הכי מאובזר, וגם הכי מאוכלס בבית, בעיקר בבית בו יש גם ילדים; בין אם אנחנו יושבות אל שולחן המטבח וקוראות עיתון (אם הילדים הואילו לתת לנו 5 דקות), עובדות על המחשב הנייד, מכינות שיעורים עם הילדים או מסדרות חשבונות, זה החדר שבו יוצא לנו לפעמים לבלות את רוב שעות השהייה שלנו בבית.

אז איך בכלל ניגשים לעיצוב?

בבואנו לתכנן את מטבח החלומות שלנו, עלינו לקחת בחשבון מספר גורמים קריטיים. תשאלו את עצמכן את השאלות הבאות:

.

- מה גודל החלל בו נמצא המטבח?

- האם הוא פתוח או סגור לחלל המגורים?

- כמה נפשות גרות בבית?

- כמה אנשים מבשלים בבית?

- האם יש צורך בהפרדת בשר / חלב ובכיורים כפולים (ולעיתים אף מכשירי חשמל כפולים)?

- מהו גודל מכשירי החשמל הגדולים – המקרר, התנור, המדיח?

- מה גובהם של המשתמשים העיקריים? גם גובה פני השיש יכול להשתנות בהתאם, כמובן בגבולות מסוימים, - כמו למשל התחשבות בגובה מינימלי / מקסימלי של המדיח.

..

אחרי שתענו על השאלות הללו, כל הגורמים הנ"ל יילקחו בחשבון ע"י המעצב/ת שיתכננו את המטבח, או ע"י הנגר / חברת המטבחים.

החיים במגירה

קודם כל, הדבר החשוב ביותר: מגירות, מגירות, ושוב – מגירות. לשמחתנו הרבה, לא נוהגים לבנות יותר ארונות תחתונים עם מדפים קבועים. המודעות גדלה לכך שכל מה שמאוחסן במטבח צריך "לצאת" אלינו ולהיות נגיש, ותודה לאל – אנחנו לא צריכות יותר להתכופף או לרדת על ברכינו כאשר אנו מחפשות מוצר כלשהו.

זרימה בין אזורי המטבח

יש לקחת בחשבון כי בכל מטבח ישנם 5 אזורים עיקריים אשר נפחם משתנה בהתאם לצרכי המשתמשים:

אזור אחסון המזון, הכולל את המקרר ואת ארון המזווה; אזור אחסון הכלים, הכולל את כל הארונות והמגירות בהם ישנם כלי אוכל וכלי הגשה, והתופס את החלק העיקרי במטבח; אזור הניקיון, הכולל את ארון הכיור ואת המדיח; אזור ההכנה, הכולל את משטח העבודה (בד"כ בין הכיור לכיריים) ואת המגירות מתחתיו אשר יכילו כלי הכנה (מגרדות, קערות, מסננות, כלי פלסטיק, סכו"ם בישול, תבלינים ושמנים); ואזור בישול ואפייה, הכולל את הכיריים, התנור והמיקרוגל.

במצב האופטימלי תהיה זרימה חופשית מאזור לאזור, כאשר המצרכים והכלים יאוחסנו במקומות בהם הגישה אליהם תהיה הכי קרובה לאזור אליו הם שייכים. למשל: מגירת התבלינים והשמנים תהיה ממש ליד הכיריים, ומגירת התרוודים והמצקות (סכו"ם הבישול) תהיה מתחת או ליד הכיריים.

חשוב מאוד לשמור על מעבר חופשי וזורם בין "השילוש הקדוש" – המקרר, הכיור והכיריים.

אי או לא אי?

למי שחולמת על מטבח עם אי בו יהיו הכיריים, חשבי שוב: את עלולה ליצור "שביל טפטוף” בין הכיור לכיריים אם לא יהיה לך כיור נוסף קטן ליד הכיריים. אני ממליצה מאוד על רצף של משטח בין השניים. גם יותר נוח לעבוד כך.

ניסיתי לתמצת כאן את הדברים הכי חשובים בעת תכנון המטבח. כמובן שאפשר לכתוב אינציקלופדיה שלמה על החדר הנפלא הזה, אנו נשוב אליו כמובן, מזוויות אחרות. בתיאבון.

.

בשבוע הבא: החומרים מהם עשוי המטבח.

.

אורית חן היא מעצבת פנים. [email protected]




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה