מתוקים שלי 7#

במקום לבכות על המחסור בחמץ ולהסתפק במאפים באיכות בינונית, שירלי נמש עשתה לנו עוגת שוקולד מושלמת לפסח; קלילה ונמסה בפה, אבל עשירה בטירוף

13/04/2011
חן שוקרון קבלו עדכונים מחן
  • RSS
» עוגת שוקולד מושלמת לפסח. צילום: חן שוקרון

אני מאוד אוהבת תקופות של חגים. אני אוהבת את ההיערכות, את התכונה הזאת שלפני החג. אני אוהבת שהבנות מגיעות מהגן ומבית הספר ומספרות סיפורי חג או שרות את שיריו. אאני והבת את מזג האוויר שמשתנה – ימים של שמש חמימה שהופכים פחות ופחות נדירים, ובנסיעות מחוץ לעיר עדיין אפשר לראות מרבדים ירוקים. אני אוהבת את ריחות הפריחה המשגעים שמופיעים לפתע מכל עבר. אני אוהבת את הניקיונות ואת הלחץ בחנויות כי זה מרגיש לי ישראלי, ואפילו את הויכוחים הנצחיים שלי ושל החצי איפה נהיה החג – אצל הוריו או אצל הורי – אני אוהבת, כי במרוצת השנים זה הפך לדיון קבוע שמשעשע אפילו אותנו.

במיוחד אני אוהבת להשתמש בביטוי "אחרי החגים", ולהבטיח לעצמי ולכולם שדברים טובים ומיוחדים יקרו מיד לאחריהם. כאדם שאוהב לדחות כמעט כל דבר שיש לעשותו, סוף סוף אני מקבלת לגיטימציה לאומית לדחייה הזאת. אבל אני משתמשת בתירוץ הזה בעיקר משום שבאמת נראה לי שלאחר החגים דברים יראו אחרת.

אבל רק דבר אחד לא ממש נראה מבטיח בהקשרו של החג המתקרב, וזה העדר החמץ. כמי שחיה בעיקר על "חמץ" –לחם, פסטות, ומאפים שונים – שאוהבת לעבוד עם קמח, השבוע הזה נראה לי לא כל כך מבטיח. ומבין כל ה"חמצים" למיניהם, הויתור על מאפים, עוגות וקינוחים המבוססים על בצק הוא הקשה לי מכולם. כי בינינו – כמה כבר אפשר לאכול מצה עם שוקולד או את עוגיות הבוטנים והקוקוס?

לכן, מבחינתי, העוגה הבאה היא בבחינת תגלית של ממש, כיוון שזאת לגמרי לא עוגת התפשרות או אילוץ. זאת עוגת שוקולד מעולה שמככבת אצלנו כל השנה ולא רק בפסח. בכל פעם שמתחשק לנו עוגה שוקולדית במיוחד – זאת ה-עוגה. היא מכונה "קטיפה שחורה" והשם היומרני הולם אותה לגמרי. היא רכה ונמסה בפה והמרקם שלה קליל ביותר, אך יחד עם זאת היא שוקולדית ועשירה. והכי טוב- היא אהובה על קטנים ומבוגרים גם יחד. מבוגרים יכולים לשדרג אותה עם רוטב פירות יער חמצמץ, קטנטנים יסתפקו בה כפי שהיא או בתוספת של גנאש. וגם ללא כל תוספת היא מצוינת. בקיצור – נסו אותה, אני מבטיחה לכם שלא תצטערו.

חג שמח.

טיפים, הערות והארות

• המתכון המקורי מכיל אייריש קרים שאיננו כשר לפסח. בימי החג ניתן להמיר אותו בכל ליקר כשר לפסח אחר (ליקר קפה, שוקולד, אמרטו וכד`) או אפילו לוותר לגמרי (פחות מומלץ). בשאר ימות השנה מומלץ להיצמד למתכון המקורי.

• מבחינת סדר העבודה – לפני הקצפת הביצים, כדאי להתחיל בהקצפה של השמנת המתוקה למרות שהיא האחרונה להתווסף לבלילה. את הקצפת מעבירים בינתיים לכלי אחר. שוטפים את קערת המיקסר ורק אחר כך מקציפים את הביצים, וזאת על מנת לאפשר לקפל את התערובת כולה בקערת המיקסר הגדולה.

• אל תיבהלו מאפייה בבן מארי (אפייה באמבט מים), רק הקפידו לוודא כי התבנית שלכם אטומה לגמרי על מנת שלא תתאפשר חדירה של מים לתוך בלילת העוגה.

• למרות ההמלצה של המתכון המקורי לקרר את העוגה לפני הפריסה כשעתיים במקרר, ממליצה להמתין אפילו הרבה יותר (לילה), כיוון שהעוגה נוטה להתפורר כאשר איננה קרה מספיק.

קטיפה שחורה – עוגת שוקולד מעולה לפסח ולכל השנה/ מתוך הספר "שוקולד" של על השולחן

לתבנית בגודל 24 ס"מ (אפשר גם 26, אך היא תצא נמוכה יותר)

חומרים:

400 גר` שוקולד מריר קצוץ

15 גר` (1 כף) חמאה

3 כפות (45 מ"ל) חלב

1 כף (20 גר`) דבש

קמצוץ מלח

¼ כוס (60 מ"ל) ליקר שוקולד או ליקר קפה (בשאר ימות השנה מומלץ להשתמש באייריש קרים)

6 ביצים

1/3 כוס (65 גר`) סוכר

1 ו – ¼ כוסות (300 מ"ל) שמנת מתוקה

ההכנה:

1. מחממים תנור ל – 170 מעלות.

2. ממיסים במיקרוגל שוקולד עם חמאה, חלב, דבש ומלח. מוסיפים ליקר/אייריש קרים ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.

3. מקציפים שמנת מתוקה לקצפת רכה ומעבירים לכלי אחר.

4. בקערת המיקסר הנקייה מקציפים את הביצים (ללא הפרדה) והסוכר במשך 5 דקות במהירות גבוהה.

5. מאחדים בין תערובת השוקולד והביצים בתנועות קיפול.

6. מוסיפים את הקצפת ומקפלים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה.

7. יוצקים לתבנית משומנת ומניחים בתוך תבנית נוספת שמכילה אותה בנוחות. יוצקים לתבנית הגדולה מים רותחים עד כדי מחצית גובה דפנות התבנית הפנימית. אופים כ – 40 דק` (לי לקח כשעה) עד שפני העוגה נסדקים מעט.

8. מוציאים מאמבט המים ומצננים לחלוטין בתבנית מחוץ לתנור. במהלך הקירור העוגה תאבד מנפחה, וזה בסדר. מעבירים למקרר לשעתיים על מנת להקל על הפריסה (ממליצה לקרר למשך לילה).

לרוטב פירות יער:

חומרים:

100 גר` פירות יער קפואים (אפשר להשתמש גם בתותים טריים)

3 כפות סוכר

2 כפות ברנדי או רום (בשאר ימות השנה ניתן להשתמש גם בויסקי)

3 כפות מים

ההכנה:

בסיר קטן מביאים לרתיחה את כל החומרים, ממשיכים לבשל כ – 5-10 דקות נוספות עד להצטמצמות הנוזלים. מצננים ומגישים יחד עם פרוסת עוגה.

צילומים:

חן שוקרון

לבלוג של חן (שירלי נמש) - מתוקים שלי




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה