העדשה של הנסיכה

בגלל שנגמר החורף, צריך לנצל את הקטניות האגורות בבוידעם. הגרגרנית מצאה מתכון מאפה עדשים כתומות שהוא מזין, ממש טעים ואביבי

31/03/2011
הגרגרנית קבלו עדכונים מהגרגרנית
  • RSS

מכירות את זה שאתן מרגישות שאוטוטו הולך להיגמר לכן החורף ויש לכן עדיין סטוקים של חומרי גלם למנות שהן חורפיות בעליל? גם אתן מרגישות חובה למהר ולהכין מקסימום מנות מחומרי הגלם הללו, שבקרוב יהיו פחות רלוונטיים (לפחות עד החורף הבא)? לא שנמנענו בעבר מלאכול מזון חורפי וכבד גם בקיץ, אבל זה כבר מחייב בדרך כלל הדלקת מזגן מאסיבית.

בקיצור, נשארה לי חבילה של עדשים כתומות ולא בא לי על מרק. יש מנות נוספות מעדשים כתומות, אבל תאמינו לי – מעיון קצר בספרי הבישול בבית ובמרחב הגלובלי, מרקים מהווים את הרוב המכריע. נכון, יכולתי להכין דאל (עוד לא מאוחר, יש לי עוד כמה עדשים בשקית), אבל התחשק לי משהו אחר ופחות מוכר.

פתאום - אאוריקה! מצאתי מנה שכולה בריאות של מאפה עדשים כתומות. לא תאמינו לטעם האגוזי ולמרקם העדשים שמתקבל במאפה הזה. ומצידי, עכשיו האביב יכול להגיע (צאו החוצה לראות איך החרציות היפיפיות צובעות כל שדה בצהוב).

מאפה עדשים כתומות

חומרים:

  • 300 גרם עדשים כתומות
  • 2 פרוסות לחם טרי, ללא החלק הקשה, חתוך לקוביות
  • 100 גרם אגוזי לוז קלויים, קצוצים גס
  • 1 כף חרדל
  • מלח, פלפל שחור
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כרישות קצוצות (החלק הלבן)
  • 2 גזרים מגוררים
  • 2 חלבונים
  • 150 גרם פטה מפוררות
  • 2 עגבניות פרוסות
  • צרור קטן של פטרוזיליה, קצוץ
  • 10 עלי בזיליקום קצוצים

אופן ההכנה:

  • בשלו את העדשות בסיר עם מים כ-30 דקות, עד שהן מתרככות.
  • סננו את העדשים ולאחר שהן מתקררות מעט ערבבו אותן עם קוביות הלחם, האגוזים, החרדל, המלח והפלפל השחור.
  • במחבת שימו כף שמן זית ואדו את הכרישה והגזרים עד לריכוך (כ-10 דקות).
  • הוסיפו את תכולת המחבת לתערובת העדשים והוסיפו גם את החלבונים.
  • שפכו הכל לתבנית אפיה ופזרו מעל פרורי גבינת פטה.
  • סדרו מעל פרוסות עגבניה ומעליהן את שמן הזית שנותר, פטרוזיליה ובזיליקום.
  • כסו את התבנית ברדיד אלומיניום והכניסו לתנור, שחומם מראש ל-180 מעלות, למשך 15 דקות.
  • הסירו את הכיסוי ואפו 10 דקות נוספות.
  • בתאבון!

    השוונץ:

    • גם אצלכן עוברת בראש ההתלבטות הזאת – עדשים, זכר או נקבה? ברור שהיחיד של עדשים זה עדשה ולא עדש (אין מילה כזאת בכלל). אז מדוע לא עדשות? ובכן, נקבע כי עדשים הן אלו מן הצומח ועדשות הן אלו האופטיות (ששמן מגיע בגלל הדמיון בצורה לאלו מן הצומח).
    • עדשים הן מן המאכלים העתיקים ביותר. כבר בספר בראשית נזכרו העדשים:  "וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו, לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים, וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ, וַיָּקָם וַיֵּלַךְ; וַיִּבֶז עֵשָׂו, אֶת-הַבְּכֹרָה". גרגרן העשו הזה – מה לא יעשה בשביל קצת אוכל.
    • לעדשים יש ערכים תזונתיים מצויינים. הן עשירות בחלבון, מינרלים וסיבים תזונתיים והן אפילו קלות לעיכול ביחס לאחיותיהן, הקטניות האחרות.
    • וכבר ידוע שרק נסיכות מרגישות את העדשה הקטנה ביותר תחת המזרן שלהם. אז קדימה, נסיכות, בשלו עדשים במקום לפזר אותן בבית מתחת למזרן.

    לבלוג של הגרגרנית

    צילום:

    הגרגרנית




    מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

    • תמונה אישית הגרגרנית 01/04/2011

      הלחם משמש חומר ספיגה לנוזלים ומעבה את התערובת.אני חושבת שאפשר להשתמש בקמח ,פירורי לחם או תחליפיהם, אבל צריך להזהר בכמות. בהצלחה!

    בחזרה למעלה