תעשו לי סדר בשולחן

פסח זה חג של סדר. סדר בארונות, במטבח, בבית. רשימת מוזמנים, תפריט, מתנות. איך שומרים על שפיות ומצליחים להגיע לחג בנועם?

18/04/2016
רחל מנדלוביץ' קבלו עדכונים מרחל
  • RSS

כולם רוצים להיות מארחים מוצלחים, מארחים שתמיד יזכרו שאצלם היה "Superb". מה עושים כדי להנעים את זמנם של האורחים ולגרום להם להרגיש בטוב? מתכננים, מתכוננים וזוכרים את תפקיד המארחים והאורחים, ואז הכל זורם.

תפקיד המארחים

- להנעים את זמנם של האורחים.

- ליצור אוירה נעימה וכיפית.

- לנצח, להוביל ולהנחות את הערב.

- להיות קשובים לצורכי האורחים ולמצב החברתי.

- להגיש אוכל טעים ויפה.

תפקיד האורחים

- להיות חלק פעיל בהצלחה של הערב

- לשמור על נושאי שיחה נעימים

- לשמור על אוירה נעימה

- להתנהג בנימוס

- לכבד את כללי הבית

לאכילה משותפת יש משמעות חברתית, משפחתית ומסורתית.  חווית אירוח נהדרת ונעימה, תוביל לערב חג מוצלח. נימוסי השולחן מסייעים בשמירה על אוירה טובה כיוון שמטרת האכילה המשותפת היא חוויה, הנאה מהאוכל הטעים ומשיחה זורמת.

מתכוננים לחג, ממה מתחילים?

הזמנה

ניתן להזמין במכתב פורמאלי, במייל או בעל פה ושחוב שהאורחים יאשרו הגעה כדי לדעת להיערך בהתאם.

הכנות לחג – לבד או ביחד? מי מביא מה?

שאלו את המארחים אם אפשר לסייע בהכנת התפריט, אם הם נענים בחיוב, ודאו יחד שאין כפילות במנות. מצד שני אם בקשו מכם לא להביא כלום – כבדו גם בקשה זו. וכן, מותר לבקש עזרה.

שולחן הסדר (צילום: דטהפוקס)

סידור השולחן

סידור ועיצוב השולחן משפיעים על האווירה הכוללת של ערב החג. סידור השולחן מרמז כמה מנות יוגשו ומשפיע על האווירה הכוללת. צבעים ואביזרים מסייעים ליצירת תחושה נעימה. יש מספר דרכים לסגנן את השולחן ואינספור רעיונות לעיצוב שולחן יצירתי. יחד עם זאת רצוי לשמור על סדר המבהיר לאורחים את התנהלות הערב.

לשולחן ליל הסדר מאפיינים מיוחדים, על השולחן מונחים צלחת הסדר, מצות, קערות מי מלח וחומץ ויינות. רצוי להמנע מעומס יתר בסידור מרכז השולחן. אם יש קישוטים על השולחן כמו פרחים או נרות, חשוב לוודא שהם אינם מפריעים לקשר עין בין האורחים. אביזרים גבוהים אפשר למקם בין מקומות הישיבה כך שלא יחסמו את הנוף.

איך מסדרים?

- צלחות – צלחת למנה עיקרית –במרכז בין הסכינים למזלגות במרחק של כ 2.5 ס"מ משפת השולחן. צלחת מרק – מעל הצלחת של המנה העיקרית. צלחת לסלט או תוספות – משמאל לצלחת, מעל המזלגות.

- סכו"ם - מזלגות – בצד שמאל. מזלג למנה העיקרית יהיה הקרוב ביותר לצלחת, ומשמאלו שאר המזלגות לפי סדר המנות. סכינים –בצד ימין. סכין למנה עיקרית יהיה הקרוב ביותר לצלחת, מימינו הסכינים לשאר המנות לפי סדר הגשתן. השימוש הוא מהחוץ פנימה. כף מרק בצד ימין. סכו"ם לקינוח יונח מעל הצלחת.

- מפית –משמאל למזלגות, לעיתים על הצלחת או בכוס (אפשר לקפל את המפיות בעיצובים מיוחדים, רעיונות בקישור הבא)

- כוסות – מעל הסכינים מימין לצלחת. כוס המים מונחת מעל הסכין ושאר כוסות היין מימין לכוס המים לפי סדר השתיה.

שולחן ערוך (צילום: דרור אבי)

סדר הישיבה

- כדאי להכין תגי שם ולהושיב את האורחים בדרך שתתרום לדינמיקה הקבוצתית ולאווירה טובה כאשר לכל משפחה הדינמיקה שלה.

- מה עושים עם ילדים? ניתן להושיבם ליד הוריהם או ליצור שולחן המיועד לילדים בלבד (במקרה כזה, חשבו על עיצוב מיוחד בכדי שיהיה כיף ואולי סוג של פיצוי לפיצול).

מתנות לחג

כאשר מדובר באנשים שאנו מכירים, בחירת המתנה אמורה להיות קלה יותר ומותאמת למקבלי המתנה.

יש מתנות עם חוקי, שמחייבות מסירה באופן מסוים ועם אמירה או הסבר. המתנה אינה אמורה להסיט את המארחים מתפקידם או לגרום להם לאי נעימות באיזשהו אופן. לדוגמה:

- פרחים - סידור פרחים כדאי ומומלץ להביא בכלי או באגרטל כדי שהמארחים לא יצטרכו לחפש אגרטל ולסדר את הזר. אפשר גם להציע עזרה בסידור (פחות מומלץ) או לשלוח פרחים מבעוד מועד.

- יין - כאשר מביאים יין התייעצו בחנות מה טוב וחשבו על העדפות המארחים, כאשר יין יקר הוא לא תמיד הטוב ביותר. אפשר לציין שהיין הוא מתנה ולא חובה להשתמש בו לארוחה.

- מארז שוקולד - כאשר מביאים שוקולד כדאי להביא שוקולד איכותי במארז איכותי וגם במקרה זה להעניק את השוקולד כמתנה שלא צריכה להיות מוגשת לכולם.

- עוגה או עוגיות כדאי להביא בכלי יפה ולהשאיר את הכלי כמתנה למארחים.

הקפדה על זמנים

חשוב להגיע בזמן אך חשוב לא פחות לעזוב בזמן. כאשר כיף, לעיתים יש נטייה "להתנחל". חשוב להיות רגישים, לשים לב מתי האורחים האחרים מתחילים לעזוב ולהיות רגישים למארחים.

על מה מדברים?

יש מגוון רחב של נושאים מתאימים לשיחה:  ספורט, ספרים, תאטרון, נסיעות, החופשה האחרונה, מזג האוויר. כדאי להימנע מנושאים אשר עלולים לעורר ויכוחים וחוסר נוחות כמו פוליטיקה, מלחמות, קונפליקטים חברתיים. חשוב להשמיע אך גם להישמע ולא לדבר רק על עצמכם.

נימוסי שולחן בערב החג

- יש לחכות להזמנת המארח/ת להתיישב. הישיבה תתבצע מצד ימין של הכיסא ויש לשבת ישיבה זקופה, מבלי להישען על גב הכיסא. אין להביא לשולחן משקאות שהוגשו בקבלת הפנים.

- יש להניח את המפית על הירכיים, לאחר פתיחתה מתחת לקו המפה ובעדינות בלי ניעור. מפית גדולה יש לקפל לחצי ולהניח עם החלק המקופל קרוב לאזור הבטן. יש להשתמש במפית לפני ו/או אחרי ששותים. כאשר קמים מהכיסא במהלך הארוחה יש להניח את המפית על הכסא. רק בסיום הארוחה המפית תונח בצד שמאל של הצלחת כאשר היא אינה מקופלת. אין להניח את המפית על הצלחת.

- העבירו את האוכל ימינה.

- טעמו את האוכל לפני הוספת מלח ופלפל. העבירו מלח ופלפל ביחד.

- עצמות דגים ניתן להוציא ביד או למפית.

- אכלו ושתו בקצב מתון. לא חייבים לסיים את כל כוסות היין.

- אין לסיים את הארוחה לפני המארחים.

- אין להניח חפצים אישיים כגון טלפונים, מפתחות, תיקים על השולחן.

- אין לנגב סכו"ם, כוסות או צלחות. במידת הצורך לבקש החלפה.

- אין להרים מפית או סכו"ם שנפלו על הריצפה. בקשו אחר.

- אין להחזיק אוכל לפני הפנים.

- אין להכניס סכין לפה.

- אין להשתמש במזלג האישי במנות המוגשות למרכז השולחן.

- אין לשלוח ידיים לעבר מנות רחוקות. יש לבקש שיעבירו.

 

עוד על ילדים

בתום הארוחה חשוב למצוא לילדים תעסוקה, יצירה, סיפורים, משחקים. להנחות אותם מבעוד מועד כיצד להתנהל. כמו כן לשבת היכן שהמארחים ינחו לפי שיקולם.

עוזרים לנקות?

ארוחת חג היא ארוחה רשמית יותר מארוחה רגילה אך המארחים הם אלו שמכינים ומפנים ולכן בהחלט אפשר להציע לעזור. יש לשאול איך ניתן לעזור ולעקוב אחר ההוראות הניתנות בחיוך. כאשר מפנים צלחות להמנע מלהניח את הצלחות זו על זו, במידה ומדובר בצלחות פורצלן עדינות, הן עלולות להישרט, לכן כל עזרה תתקבל בברכה, רק כדאי לשאול את המארחים מה הדרך הנכונה ביותר לסייע.

זוכרים להגיד תודה

הודו למארחים לפני עזיבתכם, התקשרו להודות או שלחו מכתב או הודעת תודה והערכה למחרת.

.

** הכותבת היא רחל מנדלוביץ, בעלת חברת Behave, יועצת נימוסין לעסקים (BEC – Business Etiquette Consultant). בעלת הכשרה בינלאומית מהאקדמיה הבינלאומית לנימוסים בלונדון




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה