7 טיפים לאכילה בריאה

צריך לאכול בריא אבל אם את עדיין לא יודעת איך בדיוק לעשות את זה הכתבה הזו היא עבורך. כן, זה אף פעם לא מאוחר להיפרד מקצת סוכר

08/03/2016
שי-לי ליפא קבלו עדכונים משי-לי
  • RSS

כמו בכל תחום גם באוכל יש אופנות. לפני 20 שנה כל מסעדה התהדרה במנה עם פסיפלורה. לפני עשור הקינואה הבליחה והפכה לכוכבת הבלתי מעורערת של התזונה ואילו לאחרונה אנו שומעים יותר ויותר על המושג "סופרפודס". אבל מה זה אומר? מי בכלל שייך למועדון האקסקלוסיבי של מזונות-העל והאם אנחנו צריכים לשלם הרבה כסף עבורם? גם לא ברור לרבים האם ניתן לרכוש אותם רק בחנויות טבע מיוחדות או בעוד מקומות. אז תלוי את מי שואלים.

סופרפודס הם בעצם מזונות טבעיים, עשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, ולעיתים גם בחלבונים ובחומצות שומן חיוניות. הם ידועים בסגולותיהם וביכולתם לסייע למערכת העיכול, לשמור על תפקוד המערכת החיסונית, להטיב עם מערכת כלי הדם והלב ולספק אנרגיה לגוף. בכל פעם שעולה המילה "סופרפודס" נזרקים לחלל האוויר שמות מוזרים כמו "ספירולינה", "זרעי צ'יה" ועוד, אבל האמת היא שגם מזונות ותיקים רבים הם למעשה "מולטי-טאלנטים" ממש כמו אלה האקזוטיים. בנוסף לכך הם זמינים בכל מקום ועולים הרבה פחות.

הרשימה של מזונות המטיבים עם בריאותנו ארוכה ומכילה בין היתר את כל מה שמוכר לנו מהמכולת או הירקן הקרובים לביתנו: ברוקולי, כרוב, בטטה, שיבולת שועל, עדשים, תרד, אבקת קקאו, אבוקדו, ג'ינג'ר, אגוזים, ארטישוק, פירות יער, שום, סלק, דלעת, שעועית ועוד. וכן גם: אסאי, מאקה, גוגי' ברי ועוד אך לא בטוח שצריך להרחיק לכת, לשלם יותר ולאכול רק אותם.

אישה אוכלת סלט

הנה כמה טיפים לאיך לאכול בריא ונכון:

1. כל הרעיון בתזונה בריאה הוא גיוון ומידתיות. אל תאכלו ערימת קייל, כי זה עשוי רק להזיק לכם יותר מלהועיל. הכינו סלט מכמה סוגי ירקות או פירות ובכל מיני צבעים. כן, צבעים שונים הם נוגדי חמצון שונים (ליקופן לצבע אדום, בטא קרוטן לצבע כתום, כלורופיל לצבע ירוק וכו'). שילוב פירות וירקות מצבעים שונים יבטיח לנו אספקה מקסימלית של אנטי אוקסידנטים. נמאס לכם לאכול סלט? תכינו אנטיפסטי: פורסים ירקות שאוהבים (בטטה, קישוא, עגבנייה, חציל ועוד) בעובי 1.5 ס"מ. אתן יכולות לסדר על תבנית מרופדת בנייר אפייה, לתבל במעט מלח גס ופלפל שחור, להוסיף שמן זית,  לפזר עשבי תיבול טריים כמו תימין, רוזמרין, אורגנו ועוד. אחר כך צריך לאפות 40-25 דקות (תלוי בירק) עד להזהבה.

2. שלבו בתפריט שלכן קטניות כמו עדשים, חומוס ושעועית. הקטניות דלות בשומן, עשירות בחומצה פולית ובוויטמינים מקבוצת B. הן מספקות חלבון איכותי מן הצומח. כדאי שמיד יהיו לכן קטניות זמינות כשמתחשק לכן להכין תבשיל, מרק או סלט בזריזות. מומלץ להשרות אותן כמה שעות מבעוד מועד, לבשל עד ריכוך, לסנן היטב, לאפסן בקופסה או בשקית ולהקפיא.

3. הרגילו את בלוטות הטעם שלכן לדגנים מלאים כמו פסטה מקמח מלא, קוסקוס מלא, בורגול מלא ואורז מלא. כן, "מלא" היא מילת המפתח. דגנים מלאים מסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, תורמים לתחושת רוגע ושובע ומקטינים את הצורך במתוק. שילוב של דגנים וקטניות יוצר מנה של חלבון מלא, המכיל את כל חומצות האמינו הנחוצות לגוף.

4. המעיטו במתוק, גם בכמות וגם בדרגת המתיקות והשתמשו במתינות בסוכרים טבעיים כמו סירופ מייפל אמיתי, דבש וסילאן.

5. תאכלו ארוחות קטנות כל 4-3 שעות כדי לא להגיע למצב של רעב קשה וכדי להימנע מארוחות עם נפח גדל מדי כתוצאה מרעב. ארוחות קטנות טובות ובריאות יותר משתי ארוחות גדולות ביום.

6. הקפידו על אוכל ביתי מגוון, כזה שחומרי הגלם שלו ידועים לכם. הימנעו מאוכל תעשייתי וממזונות המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח, וקיראו את האותיות הקטנות על גבי אריזות המזון.

7. אבל הכי חשוב הוא שתיהנו מהאוכל. מדי כמה שעות תחדלו מפעילותכם, תתמסרו לאכילה ותתענגו, כי אם זה לא כיף - זה לא נחשב מבחינתי לבריא.

הכותבת היא שי-לי ליפא – מחברת ספר הילדים "אלישבע וסיירת הסופר פוד", מגישת תוכניות הבישול "סופר שי-לי" בערוץ 10 ו"הבית של שי-לי" בערוץ 2

צילום: שאטרסטוק




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה