סלטי חורף חמים ומנחמים

בחורף כשבחוץ קר וגשום לא מתחשק לנו להכין סלט קר ורטוב. אבל סלט חם? זה כבר סיפור אחר. קבלו שני מתכונים מנצחים לסלטי חורף מחממים ומנחמים

בחורה עם מחשב נייד

סלטים חמים לחורף (צילום: שרון סער)בתמונה: סלט דלורית ירקות שורש ברוטב סויה חם (צילום: שרון סער)

החורף הישראלי הוא עונה נהדרת לירקות. קר, אבל לא קפוא, חמים אבל לא לוהט, גשום במידה, גן עדן של ממש. וכשיש כל כך הרבה ירקות – תמיד כדאי להכין סלט. ואני לא מתכוונת לחסה, לבייבי ולירקות חתוכים. את הסלטים האלה אני משאירה לקיץ.

בחורף הסלטים שלי חמים ואפילו מנחמים. בדיוק כמו כל מנה חורפית אחרת. בחירה נכונה של ירקות חורפיים עם פחמימות איכותיות תניב סלטים שכיף להתפנק איתם גם בימים גשומים וקרים בלי להעמיס על הגוף קלוריות מיותרות. והנה עוד סיבה לאהוב את החורף הנהדר הזה.

הסוד מאחורי סלט חם הוא פשוט – מבשלים או אופים את הירקות. בזמן הבישול מכינים את הרוטב. וברגע שהירקות מוכנים – רק מערבבים ומגישים.

אז הנה שני מתכונים שאני אוהבת במיוחד.

סלט צבעי חורף וערמונים (8 מנות)

סה"כ המתכון- 34 נקודות כל מנה 4 נקודות

מה נצטרך?

4 סלקים צעירים

2 בטטות בינונית

8 דלורית קטנות

2 שקיות קוקי

כ-5 ערמונים קצוצים

לרוטב

4 כפות רוטב סויה

1 כף שמן זית

1 כף מירין (ליקר אורז)

1 כף חומץ אורז

4 שיני שום כתושות

1 ס"מ שורש זנגביל קלוף ומגורר דק

מעט כוסברה קצוצה

ומה עושים?

סלט דלעת וערמונים (צילום: שרון סער)הצעת הגשה: סלט שורשים חם אפשר להכין גם בצלחת מרכזית לשולחן

1. מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות).

2. קולפים את הסלקים, חותכים אותם לקוביות בגודל 2*2 ס"מ בערך. מכניסים לשקית קוקי אחת וסוגרים את השקית.

3. קולפים את הבטטה וחותכים לקוביות בגודל זהה לסלק פחות או יותר. מכניסים לשקית קוקי שנייה. עדיין לא סוגרים את השקית.

4. את הדלורית חוצים לרוחב. את החלק העליון (הצר יותר) קולפים וחותכים כמו הבטטה. מוסיפים לשקית קוקי יחד עם הבטטות וסוגרים.

5. את החלק התחתון של הדלורית אין צורך לקלף. מרוקנים מגרעינים ועוטפים כל דלורית בנפרד ברדיד אלומיניום.

6. מסדרים על תבנית 2 שקיות קוקי והדלוריות העטופות ומכניסים לתנור.

7. כעבור 20 דקות מוציאים את השקית של הבטטה והדלורית ושומרים במקום חמים. ממשיכים באפייה של הסלק והדלוריות העטופות למשך 20 דקות נוספות. במידת הצורך ממשיכים באפייה של הדלוריות כמה דקות נוספות עד לריכוך מלא.

8. בינתיים מערבבים בקערית את כל חומרי הרוטב.

9. כאשר כל הירקות אפויים – מערבבים אותם בקערה (כדאי לעשות את זה מאוד בעדינות כדי שהסלק לא יצבע את כל הסלט…). מפוררים פנימה את הערמונים, מוסיפים את הרוטב ואת הכוסברה הקצוצה (שומרים כמה עלים לקישוט) ומערבבים בעדינות רבה.

10. להגשה: מוציאים את הדלוריות מהעטיפה. מניחים על צלחת הגשה גדולה או צלחות אישיות וממלאים כל דלורית ב-2 כפות מהסלט. מעטרים בעלה כוסברה ומגישים.

אפשר להגיש את הסלט גם בקערה מרכזית, ואז משתמשים בדלוריות בשלמותן. במקרה כזה – אני מעדיפה לחתוך את הירקות לפלחים גדולים יותר

סלט ירוקים של חורף על מצג גריסי פנינה (8 מנות)

סה"כ המתכון 18 נקודות כל מנה 2 נקודות

סלט ירוקים וגריסי פנינה (צילום: שרון סער)

מה נצטרך?

1 כוס גריסי פנינה

200 גר' כרוב ניצנים (אפשר קפוא ומופשר)

200 גר' פרחי ברוקלי (אפשר קפוא ומופשר)

200 גר' (1 סלסילה) אפונת שלג (אפונה סינית)

מלח

לרוטב

מיץ וגרידה מלימון אחד גדול ועסיסי

1 כף שמן זית

1 כפית שטוחה מלח

פלפל שחור גרוס טרי

חופן פטרוזיליה קצוצה דק

ומה עושים?

1. מתחילים בבישול הגריסים. מכניסים לסיר את הגריסים עם 2 כוסות מים ו-1/2 כפית מלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שכל הנוזלים נספגים והגריסים מוכנים לאכילה אך לא רכים מדי. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור.

2. בינתיים מערבבים בקערית את כל חומרי הרוטב (למעט הפלפל השחור והפטרוזיליה).

3. כשהגריסים מוכנים – מתחילים בהכנת הירקות. מרתיחים בסיר גדול מים + 1 כפית מלח. כאשר המים מגיעים לרתיחה – מתחילים להכניס את הירקות לפי הסדר הבא.

4. את כרוב הניצנים חוצים ומכניסים למים הרותחים ראשון. מבשלים 5 דקות.

5. בינתיים חותכים את הברוקלי לפרחים בגדול נוח לאכילה, מוסיפים לכרוב הניצנים שבסיר ומבשלים יחד עוד 5 דקות.

6. בינתיים קוטמים קצוות של האפונה, מוסיפים לסיר ומבשלים עוד דקה אחת בלבד.

7. מוציאים את הירקות מהסיר ומסננים (לא לשטוף ולא להעביר לקערת מי קרח, כי אנחנו רוצים שהסלט יהיה חם. מהסיבה הזו חשוב מאוד להקפיד על זמני הבישול של הירקות).

8. בקערת הגשה מסדרים מצע של גריסי פנינה מבושלים (שומרים מעט לקישוט). על הגריסים מפזרים את הירקות המבושלים. יוצקים את הרוטב, מפלפלים ומעטרים בפטרוזיליה הקצוצה והגריסים ששמרנו בצד.

>> הצטרפו לשומרי משקל וגלו אינספור מתכונים טעימים

שרון סער
עורכת דין שהפכה לקונדיטורית. בעלת הקונדיטוריה שרון&רנה קונדיטוריה אחרת. תמיד מחפשת אחרי המאפה המושלם הבא