תוסף הפלא

כאשר מתחילים לפרט את רשימת המחלות, או התופעות, שנטילת אומגה 3 יכולה למנוע, זה נשמע קצת כמו עוד 'עבודה בעיניים'. האם באמת יתכן שתוסף אחד עושה את כל זה? רוב המומחים מאמינים שכן

17/02/2011
ענת הראל קבלו עדכונים מענת
  • RSS
» יחס הפוך בין כמות צריכת הדגים למקרים של שבץ מוחי

אחד הדברים שאני זוכרת בברור מביקוריי אצל ד"ר ראובן ברק, מומחה ברפואה סינית, היא ההמלצה המאוד ברורה להתחיל ליטול באופן קבוע אומגה 3. ד"ר ברק הסביר כי יש הרבה חילוקי דעות לגבי נחיצות ויעילות תוספי התזונה הקיימים כיום על המדף, אבל לגבי האומגה 3 הדעות די אחידות – קחו! כדאי לכם.

זה באמת עובד?

כאשר מתחילים לפרט את רשימת המחלות, או התופעות, שנטילת אומגה 3 יכולה למנוע, זה נשמע קצת כמו עוד "עבודה בעיניים". האם באמת יתכן שתוסף אחד עושה את כל זה? מאז ימי התום, בהם האמנו בכל ליבנו שסופרמן יציל את העולם אם יקיף אותו בכיוון ההפוך- עוד לא נולד פלא שכזה. אז נכון שזה נשמע מעט מוגזם, אבל אומגה 3 הוא אחד מתוספי התזונה הנחקרים ביותר ולא רק זה, אלא גם בין אלו אשר נמצאו הוכחות ברורות ליעילותם.

אם נחשוב על זה רגע, אין כאן הפתעה גדולה – שכן חומצת השומן מסוג אומגה 3 היא חלק פעיל בקרום התא. היא שומרת על גמישות מעטפת התא, החדירות שלו לחומרים שונים והקשרים העצביים בין התאים לבין עצמם. זאת אומרת שהתפקיד שלה נמצא ברמה הכי ראשונית ובסיסית של תפקודי הגוף שלנו, החל בתאי הלב וכלה בתאי המוח – מכאן נובעת הרשימה הבלתי נגמרת של תועלות נטילת האומגה 3.

אז קחו נשימה עמוקה, הנה הן (התועלות) לפניכם: מניעת מחלות לב וכלי דם, מניעת שבץ, הפחתת הסיכון לדיכאון ושיפור תפקודי המוח, מניעה או הקלה על תופעות של הפרעת קשב, ואפילו על מניעת סרטן מדובר בין יתר הדברים. אכן מסמך מרשים, אילנה!

מקורות האומגה 3

המקור לחומצת השומן המופלאה הזו הוא בעיקר דגי ים החיים במי ים עמוקים, למשל: סלמון, טונה, סרדינים ועוד. למעשה, המקור האמיתי הוא הפלנקטון, המשמש מזון עיקרי לדגים החיים בעומקים אלו. מכיוון שפלנקטון לא כ"כ נגיש לנו לאכילה, אנחנו אוכלים את ה"שליח"- כלומר את אוכלי הפלנקטון, שמעשירים עצמם באומגה 3 בזכותו.

בשנים האחרונות נשמעים קולות רבים נגד אכילת חומצת שומן אומגה 3 שמקורה בדגים, בשל הרעלת כספית שחלק מדגי הים סובלים ממנה עקב זיהום אקולוגי. החלופה המוצעת לנו הם מקורות צמחיים לאומגה 3 כמו: אגוזי מלך, צמח המרווה או זרעי פשתן טחונים. הבעיה היא, הויכוח הממושך שעדיין לא תם, לגבי יעילות חומצת השומן הזו ממקורות צמחיים לעומת מקורות מן החי, ולצידו ויכוח נוסף – האם אכן מדובר בכמות כספית המסכנת אותנו או לא. אז בזמן שהחוקרים "רבים" ביניהם, כדאי להבין דבר או שניים לגבי אומגה 3 ויתרונותיה הרבים.

מניעת שבץ, מחלות לב וכלי דם

"מחקר האחיות" היה אחד המחקרים המפורסמים שנערך בארה"ב בשנות השמונים והתשעים, בו עקבו אחרי כ-87,000 אחיות בבתי חולים ציבוריים. תוצאות המחקר הראו יחס הפוך בין כמות צריכת הדגים למקרים של שבץ מוחי אצל הנחקרות- כלומר: ככל שהמשתתפות אכלו יותר דגים, כך הן היו בסיכון נמוך יותר ללקות בשבץ.

המחקרים הראשונים בנושא התרחשו בשנות ה-40 של המאה הקודמת, כאשר בתצפיות שנערכו על אוכלוסיית אסקימואים ודייגים יפנים גילו שמחלות הלב, הנחשבות בעולם המערבי לגורם המוות מספר 1, אינן קיימות כמעט בכלל באוכלוסיה זו. המכנה המשותף לשתי אוכלוסיות אלו היא האכילה המרובה של דגי ים. מאז מחקר זה, נערכו עוד רבים אחרים וכולם רק חיזקו את המסקנות כי גם כאן קיים יחס הפוך בין צריכת אומגה 3 לסיכון הופעת מחלות לב וכלי דם.

המחקרים מדברים על כך כי לנטילה קבועה של אומגה 3 יש יכולת למנוע מצבים של הפרעה בקצב הלב ודלקת בכלי הדם. בנוסף, היא מפחיתה את כמות השומנים בדם ואת הכולסטרול הרע ומעלה את הכולסטרול הטוב בגוף.

דיכאון

אחד מתחלואי העולם המערבי הוא עלייה מתמדת במקרים של דיכאון קליני. אכן, קיימת הטענה כי השינוי הוא לא במספר המקרים אלא במספר הדיווחים, משום שבעידן שלנו נוטים יותר לדבר על זה, אך עדיין המחקרים הקליניים מדברים על אחוזים ניכרים של עלייה בתופעות דיכאון, קלות עד קשות, ואני מניחה שלפחות חלק מהאחוזים האלו אכן קשורים לעלייה אובייקטיבית במספר המקרים.

בדיקת הקשר בין חוסר באומגה 3 בתזונה לבין תופעות של דיכאון, הראתה שאכן קיים קשר, הנובע מהתפקיד של חומצת שומן זו בפעילות ובקשרים העצביים שבין תאי המוח. הבדיקות הראו כי בהחלט ניתן למנוע או להפחית מקרים של דיכאון בעזרת נטילה קבועה של אומגה 3. דוגמה ספציפית, אשר נבדקה ואושרה במספר מחקרים, הראתה כי נטילה מוקדמת ורציפה של אומגה 3 במהלך ההיריון מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון להופעת הדיכאון שאחרי לידה.

תפקודי המוח

חומצת השומן אומגה 3, בעיקר מסוג DHA, מהווה מרכיב עיקרי וחשוב בקרומי התאים במוח. חוסרים בחומצת שומן זו עלולים לגרום לפעילה לא תקינה של התאים, שתגרום בין היתר למצבים של ליקויי קשב והיפראקטיביות.

מחקרים מעניינים בתחום הראו כי כאשר אימהות, בתקופת ההיריון, צרכו באופן קבוע דגים או תוסף של אומגה 3, מבחני מנת המשכל של ילדיהן הראו תוצאות גבוהות יותר משל ילדים שאמהותיהם לא צרכו כמות מספקת, אם בכלל. לאומגה 3 תפקיד חשוב בשלב העובר, משום שהיא משתתפת בבניית המוח ורשתית העין, וכמובן שלא מעט תפקידים חשובים גם אחרי הלידה, אז מקבל התינוק את צריכת האומגה 3 דרך חלב אימו (במידה וזו אכן צורכת את חומצת השומן). כאשר התינוק אינו יונק, חשוב לוודא כי התחליף מכיל כמות מספקת של אומגה 3, בכדי לא לפגוע בהתפתחות שלו.

סרטן

מחקר שנערך במכון ויצמן, בדק השפעת מינונים גבוהים של אומגה 3 על חולדות מעבדה הלוקות בסרטן. התוצאות הראו שבחלק מהמקרים הסרטן נבלם לגמרי ובחלק- התפשטותו הואטה משמעותית. כמו כן, גילו כי נטילה של אומגה 3 בתקופת הכימותרפיה משפרת את תוצאות הטיפול – מאחר ולאומגה 3 תפקידים של ויסות במעטפת התא, משערים כי היא מאפשרת כניסה טובה יותר של חומרי הכימותרפיה לתאים הסרטניים.

המינון המתאים

על פניו, נראה לי שנתתי די והותר סיבות טובות לשקול ברצינות לשלב אומגה 3 בתזונה היומית שלנו. לסיום, חשוב לי לציין כי במידה והחלטתם ליטול אומגה 3 כתוסף ולא דרך המזון- הכמות המומלצת לנטילה בדר"כ מופיעה על האריזה ומשתנה בהתאם לגודל הקפסולה.

אם מצבכם הבריאותי אינו תקין, או אם הסיבה שלכם לנטילת אומגה 3 נובעת מבעיה כלשהי (למשל הפרעות קשב או מצבי דיכאון)- במקרים אלו הייתי ממליצה בחום לא להסתפק בכתוב על האריזה, אלא להתייעץ עם דיאטנית קלינית או רופא המתמחה בתחום. כי אם כבר עושים משהו טוב עבור עצמנו, כדאי לעשות את זה כמו שצריך!

מתוך הבלוג של ענת הראל

תמונות: Thinkstockphotos, danielguip flickr




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

  • Mina Kan 19/02/2011

    תמי חלמתי לכתוב בבלוק על מחשבות ודעות שלי סוף סוף יש לי הזדמנות. לפני חודש אחרי יום הולדת של 56 אני מרגישה שכל כך הרבה אני כבר לא יספיק…

בחזרה למעלה