חגיגה של ארטישוקים - חלק א'

הגרגרנית נתקפה קרייבינג לארטישוק, הירק הכי חושני ויפה בגינה. הנה מתכון ראשון שיגרום לכן לרוץ מהר לירקן.

16/02/2011
הגרגרנית קבלו עדכונים מהגרגרנית
  • RSS

טיול השבת שלנו היה הפעם לניר בנים, מעט דרומית לקרית מלאכי. בימים אלה הדרום ירוק ופורח ונועם יעקובא עורך סיורים בשדות הארטישוקים שלו. אנחנו נכנסים לתוך מגפי הגומי שהוא נותן לנוכדי לשמור על הנעליים מפני הבוץ, וקופצים בחדווה לתוך השלוליות (כמה טוב שירד גשם). הילדים רצים קדימה ואנחנו נשרכים מאחור. בסוף כולם מגיעים לסעודת המלכים שנועם מכין: מרק ארטישוק, סלט ארטישוק, גולש ארטישוק, חמין ארטישוק, פסטה ארטישוק וכמובן ארטישוק חלוט. אמרו לי שיש גם ריבה ועוגה מארטישוק.

ארטישוק הוא ירק כל כך יפה, כמו פרח ממש (למעשה מדובר בקוץ), שממש מדגדג לי באצבעות לשים אותו באגרטל. הוא מאוד חושני, ואפילו עונה על כללי הנימוס לאכול אותו בידיים, עלה עלה. אבל אנחנו לא נבזבז אפילו אחד, כי יש לי תכניות להכין ה-מ-ו-ן מנות מארטישוקים, מהירק השלם או מהלב שלו, בעברית תקנית – "מצעית" (ולא "תחתית", כמו שנהוג לחשוב).

אגב לב ארטישוק, אני פונה אל הלב שלכם: אל תשתמשו ב"תחתיות" ארטישוק קפואות. אני לא יודעת אם גם אתם שמתם לב, אבל בניגוד לירקות קפואים אחרים, יש להן טעם לוואי נוראי, שנשאר כפי הנראה מחומצת הלימון בה הם הושרו, על מנת שישארו לבנים ולא ישחירו. יש הבדל טעמים גדול כל כך בין המוצר הטרי לזה הקפוא. חבל שלא תאכלו ארטישוק רק מפני שפעם טעמתם אותו בצורתו הקפואה.

קילוף ארטישוקים היא מלאכה כלל לא מסובכת,  ונועם מדגים איך עושים זאת. צפו פעם-פעמיים בסרטון שבאתר שלו וזה יבוא לכם בקלילות. חשוב לזכור שמיד לאחר הקילוף יש "ללטף" את המצעית עם חצי לימון כדי שלא תשחיר ולשים אותה בקערת מים עם עוד קצת מיץ לימון וגם קליפת הלימון, עד לשימוש.

חגיגת הארטישוקים אצלי בבית היתה מלאה ריגושים וחידושים קולינאריים. כסיפתח, אני רוצה לשתף אתכם במתכון הכי רחוק מהארטישוק החלוט הרגיל, או זה המבושל שאתם מכירים ואוכלים – סלט משהו-משהו מבית היוצר של השף רפי כהן (מסעדת רפאל), עם כמה שינויים מינוריים שלי. קל וטעים לאללה.

סלט ארטישוק נא עם שום ולימון

המרכיבים:

  • 3 מצעיות ארטישוק, נקיות ושרויות במים עם לימון
  • 1 שן שום קצוצה
  • 1/4 כף מלח
  • 1/2 כפית סוכר
  • 1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי (בערך 1 1/2 לימונים)
  • 1/4-1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס לפרוסות דקות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1/4 כפית פלפל לבן גרוס
  • 1-2 כפות עלי כוסברה קצוצים
  • 1-2 כפות עלי נענע שלמים ומופרדים מהגבעול
  • 1 בצל שאלוט, פרוס לפרוסות דקות

אופן ההכנה:

1. מייבשים את מצעיות הארטישוק ופורסים לפרוסות דקות (עובי 2 מ"מ).

2. מניחים בקערה, מוסיפים שום, מלח, סוכר ומיץ לימון ומערבבים היטב. מניחים לחמש דקות לספיגת הטעמים.

3. מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים היטב ומגישים.

חכו,חכו – לפוסט הזה יהיה המשך. עוד לא גמרתי את כל הארטישוקים.

השוונץ:

  • לארטישוק יש שם ארמי, קנרס, כמו שלבננה קוראים מוז. כנראה נמשיך לקרוא לו ארטישוק, אחרת מי יבין אותנו (כמו בבדיחה הידועה: "הושיעו, הושיעו").
  • כדי לבחור ארטישוק טרי וטעים, יש להקפיד שיהיו לו עלים סגורים וקשים למגע, בעלי צבע ירוק ורענן ללא כתמים חומים המעידים על רקבון.
  • למה בכלל לאכול ארטישוק (חוץ מזה שהוא טעים)? כי הוא עשיר בויטמין A, בברזל ובסיבים תזונתיים (מצוין למערכת העיכול) והוא בעל מינימום קלוריות. עכשיו זו העונה שלו – נצלו את ההזדמנות.

לבלוג של "הגרגרנית".

צילום:

"הגרגרנית"

http://www.flickr.com/photos/joyosity/




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

  • תמונה אישית חדוה 16/02/2011

    הכי טעים לאכול ארטישוק שלם שבושל במים עם מלח וכמה טיפות מיץ לימון.אוכלים פושר או קר כך: מכינים מטבל ממיונז דליל ומניחים בצלוחית קטנה ליד כל סועד. בעדינות מפרידים כל עלה מהבסיס, טובלים את הקצה שלו (שהיה מחובר לפרי) במטבל ואוכלים. כשמגיעים ללב טובלים גם אותו . זו מנה ראשונה טעימה, בריאה וכיפית. מומלץ בחום.

בחזרה למעלה