7 טעויות נפוצות במטבח ואיך אפשר להימנע מהן

תאורה לא מספיקה, שטחי אחסון ועבודה מצומצמים וכיריים שמקשים על הניקוי הם חלק מהדברים שרצוי להימנע מהם בתכנון המטבח

10/12/2015
אתר בניין ודיור קבלו עדכונים מבניין ודיור
  • RSS

מאת: לימור קלר, אתר בניין ודיור

יש כאלה שהיו יכולים ממש לחיות בתוך המטבח. יש להם מספיק מקום לשבת, אחסון מרשים וקרבה למזון ושתייה שמהם רוקחים את מיטב התבשילים. חסרה רק מיטה, וגם את הלילה היו מעבירים בו אם הוא היה מתוכנן בהתאם. כדי לדאוג לאזור המחיה החשוב הזה, יש להימנע מטעויות תכנוניות שקורות לא אחת. קיבצנו מספר דוגמאות - עם דרכים להתגבר עליהן כמובן.

מחסור במקומות אחסון

המראה המינימליסטי שחלקנו מאמצים, הכולל ויתור על ארונות, גורם לנו לאבד מקומות אחסון יקרים במטבח. שלא תהיה כאן טעות, לא נמליץ למלא את משטח השיש באביזרים שיתפסו מקום עבודה חשוב, אבל כן נמליץ לחשוב מעבר לגבולות המטבח. לעיתים אפשר להמשיך את הארונות התחתונים לקיר פנוי, להוסיף חלק אנכי תחתון, לשלב ארון תלוי מהתקרה, לייעד שידה בסלון לכלי מטבח ולקרב אותה לאזור המטבח ואפילו להוסיף אי צר, אם יש לכך מקום.

מחסור בשטחי עבודה

בין הכיור, הכיריים, התנור והמקרר נמצא שטח חשוב ויקר מאוד למטבח – משטח העבודה, עליו נערמים מרכיבי המזון, ושם פורסים אותם, קוצצים או מתבלים. כשאין מספיק משטחים כאלה, העבודה במטבח מכבידה ומעייפת, והסידור של האזור המצומצם כדי לפנות מקום, יכול להוציא אתכם מדעתכם. חשוב להשאיר שטח נרחב בין הכיריים לכיור וגם בשאר הצדדים, כדי שיהיה אפשר לעבוד במקביל וללהטט בין שלל המצרכים, הכלים והפעולות. בנוסף, כדאי למקם בקרבת המקרר והתנור משטחי הנחה, שיאפשרו לכם להוציא מהם פרודוקטים לעבודה או תבניות לוהטות בלי לצעוד אינספור צעדים עד למשטח הקרוב.

מעברים מצומצמים

הוספה של אי במטבח אינה פעולה אוטומטית בתכנון מטבח חדש, למרות שחלקנו ממש נלחמים על כך. הצבה שלו או של שולחן אוכל במרכז החלל עלולה להגביל מאוד את התנועה, לא לאפשר פתיחה נוחה ומרווחת של מגירות ודלתות ש"מתנגשים" במי שנמצא במטבח או בארונות מקבילים, ולהקשות על מי שמסב אל השולחן. המרחק המינימלי בין ארונות או בינם לבין אי הוא 90 ס"מ ומומלץ לא לוותר על פחות מכך.

תנועתיות לא זורמת

יכול להיות שלשולחן ולאי יש מרווח מספק מול הארונות, והישיבה נוחה מאוד, אבל הבעיה יכולה להיווצר כשאין זרימה בתכנון החלל. אם האי ממשיך את המטבח, אבל מקומות הישיבה שלו נמצאים מחוצה לו, כשארונית גבוהה או עמוד מפרידים ביניהם, עלול להיווצר סיבוב גדול שלא יזמין את הסועדים להתיישב בו. גם כשקיר קטן או שידה ממוקמים ליד השולחן ומחייבים את העוברים לבצע סיבוב כדי להגיע לאזור אחר במטבח, נוצר חוסר זרימה בתנועה.

פתוח אבל מבורדק

מטבח סגור הוא אולי לא שיא האופנה, ואין כמעט דייר שמבקש לסגור אותו מעין העוברים והשבים בחלל הציבורי, אבל אם בכל זאת אתם מהסוג המבלגן, העורם ערימות של כלים בכיור, מלכלך את השיש ולא מקפיד על שולחנות מסודרים, כדאי לכנס את המטבח פנימה בעזרת קיר מובנה שגובהו יהיה מעל גובה השיש, או לחלופין דלתות ארון שיחפו על הבלאגן. אפשר אפילו לתחום אותו בחדר סגור עם דלת, ושתחכה האופנה.

אור מרכזי בלבד

מאחר שהמטבח הוא אזור שבו נעשות פעולות שונות, שוכחים לעיתים לייחד תאורה לכל אזור. תאורה מרכזית תציף את החלל באור, אולם בזמן החיתוך וההכנה של האוכל, גופנו מטיל צל על משטח העבודה בשל האור האחורי המגיע מהתקרה. הכי יעיל יהיה להוסיף לגוף התאורה המרכזי והמאיר בחוזקה גם תאורה מעל השיש ותאורה מעל האי והדלפק, אם יש.

כיריים מתחת לחלון

הכיריים במטבח יכולים לטייל ברחבי המשטחים, אבל בסופו של דבר מתמקמים בשני מקומות: מתחת לחלון או לא. אוהדי גזרת החלון יספרו לכם שאין שום בעיה עם הרוח או עם טיפות השמן הניתזות אל החלון, כל עוד הם מקפידים לנקות אותו (או לא לבשל). מה שהם לא יספרו, הוא שנתזי השמן ומבחר הרטבים נדבקים גם למשקופים ולמסילות ומכבידים מאוד על חיי המנקים. מאחר שלא מדובר רק בניגוב של זכוכית, אלא הרבה יותר מכך, נמליץ להתרחק מפתחים ולמקם את הכיריים כשבגבם קיר איתן מחופה באריחים הניתנים לניקוי בקלות.


עוד על עיצוב במטבח:

מטבח סטייליסטי ב-5 צעדים פשוטים

מדריך: נגיעות קטנות לשדרוג המטבח

משחקי השף: כך תכניסו צבע למטבח בלי לפחד

בחצי המחיר: 8 שינויים זולים שישדרגו לכם את המטבח




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה