נשים טועמות

משחר ההיסטוריה נשים אוהבות לשתות יין. כנשים, הן גם נוטות לתאר חוויות בחושניות. כמה מהן מקבלות כעת את הבמה לעשות גם את זה וגם את זה, במועדון הטועמות החדש שלנו

02/02/2011
מערכת סלונה קבלו עדכונים ממערכת
  • RSS
» בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר נשים העוסקות ביין

כותבת אורחת: מירה איתן, מנהלת תקשורת ועיתונות ביקבי כרמל

היין הוא מהמשקאות הקדומים ביותר שידעה האנושות, והמשקה האלכוהולי הראשון של המין האנושי. מחקרים וגילויים ארכיאולוגיים טוענים שיש ממצאים לגביו כבר מלפני עשרת אלפים שנה, ומעטים המשקאות והמאכלים שיוחסו להם כל כך הרבה סגולות, משמעויות ושימושים כמו ליין. סיפורי יין אפשר למצוא בכל מקום, משחר ההיסטוריה ועד ימינו אנו, ומסתבר שנשים חיבבו את המשקה הזה מאז ומתמיד.

שתייה ואהבהבים, שילוב מנצח

בעידנים קדומים נתפס היין כמתנת האלים לבני האדם, ולכן יוחסו לו סגולות מרפא ייחודיות. במיתוסים הבבליים מתוארים כינוסי האלים והאלות כמשתאות יין, בהם נמזג היין לגביעי זהב וכסף. בבבל, מדרום לבגדד של היום, נוהלו בתי היין במאה ה-2 וה-3 לפני הספירה על ידי נשים, ובמקביל שימשו גם כבתי בושת. טוב, שתייה ואהבהבים הילכו תמיד יחדיו. גם בשושלת שלנו, בנות לוט הבינו היטב שלאדם יש חולשה ליין ושהמשקה מסיר את עכבותיו ומצהיל את לבו, וכך, בעזרת היין, פיתו את אביהן.

ביהדות מצוין ט"ו באב- הלוא הוא חג האהבה, בתקופת בציר הענבים. בין הכרמים פיזזו להן הנערות הצעירות, והגברברים צפו בהן במטרה לבחור להם בת זוג. היום זה נשמע לא הגיוני, אבל בחג זה הותר לבני שבט בנימין לחטוף להם נשים מאותן בנות ישראל שחוללו בכרמים, ולימים אף נקבע מועד זה כחג האהבה וכסמל לאיחוד עם ישראל על ידי נישואין בין שבטיים.

היוונים והרומאים גילו את היין באזור שלנו לפני כ-2,500 שנים. מרשם היין הקדום ביותר הופיע על שבר אוסטרקון פניקי מהמאה ה-6 לפנה"ס, וציין יין מתוק מדרום טורקיה של היום. יינות אלה נזכרים בספר הבישול של אפיקוס הרומי בן אותה תקופה. הם היו מקובלים במיוחד על נשות רומא, שהשתמשו בהם למטרות שונות, ביניהן תיבול מאכלים, ושתייה טרם עלו על משכבן כדי להסיר עכבות. נשות רומא כל כך התלהבו מהמשקה המשמח, עד שלתקופת מה נאסרה עליהן שתייתו. כמובן שתקנה זו לא שרדה לאורך זמן.

'רעל' מפיח שמחה ואומץ

אחת האגדות היפות בדבר מוצא היין מתחילה במלך ומסתיימת באישה. אגדה פרסית מהמאה ה-6 לפנה"ס מספרת על מלך קדמון בשם ג'אמשיד, שעל פי המיתולוגיה הפרסית היה דור רביעי לאדם הראשון. המלך אהב ענבים ונשים. את הענבים שכל כך אהב ציווה לשמור בכדי חרס גדולים, לתקופה בהן הגפן לא נותנת פרייה. כדי שלא יאכלו לו את הענבים הוא הורה לשים את הכדים במרתפים ולכתוב עליהם 'רעל'.

יום אחד ירדה למרתף אחת מהנשים שהמלך מאס בה, וביקשה לשים קץ לחייה. היא פתחה את כד ה'רעל' ושתתה מלוא פיה. הנוזל, שלא המית אותה, הפיח בה שמחה ואומץ רב. היא מילאה גביע מהכד והביאה למלך. לאחר ששתה מן המשקה, התעורר במלך החשק לשוב לאותה אישה, ויש הטוענים שכך יוצר היין הראשון.

מאז זרמו יינות רבים בהיסטוריה. תפריט היינות הכתוב הראשון היה, ככל הנראה, פרי יוזמתה של אישה- איזבל דה פורטוגל, רעייתו של פיליפ לה בון 'הגדול', דוכס בורגון מהמאה ה-15. חצר דוכסות היינות המפוארים ידעה אז משתאות וסעודות פאר, ומספרים שהדוכסית זהובת השיער ובעלת הטעם הטוב, ניצחה על המלאכה ביד רמה.

'גלגל הריחות' של ד"ר אן נובל

בעולם המודרני, מחקרים רבים מצאו כי נשים הן טועמות יין רגישות וחדות יותר, בעלות תחושת חיך וחוש טעם מפותחים יותר מאשר לגברים. הסיבה לכך היא כמות גדולה יותר של נקבוביות טעם ותאי חישה על הלשון. רגישות זו, למשל, גורמת להן לאהוב יינות עדינים ויותר מתוקים מגברים. בנוסף לזה, נשים שמות לב גם לפרטים קטנים ונוטות לתאר חוויות בצורה חושנית יותר.

ד"ר אן נובל, בעלת ותק של 28 שנה במכון היין של דייויס, היא האישה שהמציאה לפני 21 שנה את גלגל ניחוחות היין. הגלגל מגדיר את סוגי הריחות שניתן למצוא ביינות ובזנים שונים, ומקל על טעימת היין והחיפוש אחרי כל אותם ניואנסים מבוקשים. ד"ר נובל טוענת כי "נשים אולי לא טועמות טוב יותר, אבל הן כנראה בכל זאת מיטיבות מגברים לתאר יין ואוכל במילים. הקרבה שלהן למטבח, העובדה שבדרך כלל הן אלה שמבשלות ומשתמשות בתבלינים, טועמות ומתקנות תיבול, מעשירה את ספריית הטעמים והבשומות שיש להן בתודעה, ומקילות עליהן לאתר טעמים ולתאר אותם אחר כך בטעימות".

כדי להבין משהו ביין, חשוב שכל חובב יגלה איזה יין הוא אוהב ואז להמשיך ולטעום יינות מסוג זה במקומות שונים. לשם כך אין צורך להיות מומחה. מספיק למצוא את היין שאנו אוהבים באופן אינטואיטיבי. אינטואיציה זו בולטת בעיקר בקרב נשים, ובשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר נשים העוסקות ביין, מייצרות יין, טועמות ומבינות אותו.

'מועדון הטועמות של סלונה' יוצא לדרך. ארבע בלוגריות של סלונה יוצאות למסע בעקבות יין ברחבי הארץ: ענת שטיבי, הדס לוז, 'הגרגרנית' ולימור שיפוני. כולן אנינות טעם, לכולן קשר לעולם האוכל. בכל חודש הן יצאו למפגש חדש, בו הן יטעמו, ילגמו, ינשנשו וישתכרו על רקע סיפורי היסטוריה ותרבות הקשורים ליין, ומול נופים קסומים של כרמים ירוקים. וכשהן יחזרו (ויתפכחו), הן יספרו לנו על החוויה האישית, החוויה הנשית, וכמובן, החוויה הקולינרית- תרבותית. לחיים!
צילום: mjbinut, פליקר




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה