ארוחת חג - לא מה שחשבתן

ארוחת חג מפתיעה, קלה וטעימה במיוחד, פלוס המלצות נהדרות ליין. שנה טובה

03/09/2015
פאני רוטשטיין קבלו עדכונים מפאני
  • RSS

ראש השנה הוא סיבה אמיתית וטובה לארוחה חגיגית, עשירת טעמים ורבת מנות.

בכל זאת, שנה חדשה, התחלות חדשות.

שנה טובה.

זה נכון בעיקר ,כשחגי תשרי מתחילים בסוף ספטמבר וגולשים לאוקטובר, שאז מזג האוויר מתקרר, הגשם מגיע ולפעמים אפילו סופות גשמים.

אצל אמא שלי לדוגמא, בכל ערב סוכות מגישים מרק מסורתי מיוחד במינו, שהוא סנונית ראשונה המבשרת את בוא הסתיו והחורף.

מרק חומוס ודלעת שבושלו בציר בשר, נטחנו ומוגשים עם כוסברה טרייה.

מרק נהדר.

אבל הפעם לא אתן לכם את המתכון של המרק, תקבלו אותו כשיפתחו ארובות השמיים והגשמים ישטפו את הארץ הזו.

הפעם,בגלל שהחגים נופלים על אמצע ספטמבר - כשעדיין לא נרגענו מהחום הגדול, יש רצון לחרוג מההרגלים של ארוחות גדולות ועשירות, ולעבור דווקא לארוחה שהיא עדיין מאוד חגיגית ובכל זאת קלה בהכנתה וקלילה באכילתה.

אני מאוד ממליצה לאמץ את התפריט הבא.

הוא קל להכנה, מהיר ,חגיגי וטעים.

כל המתכונים הם ל-4 אנשים .

מנה ראשונה

מנה ראשונה שהיא מאוד פופולארית ומתאימה לאקלים היא מנת הסלט.

אבל לחג הזה , לא נכין סתם סלט אלא סלט מאוד מרשים, טעים וחגיגי.

זה סלט שלבש כולו חג. הסלט הזה גם מאוד מיוחד באופן הגשתו.

אם ההגשה היא אישית או בצלחת משותפת, אני ממליצה על צלחת גדולה,.

מה

2 סלקים מבושלים ורכים פרוסים דק,דק,דק.

 2 ראשי אנדיב מפורקים, שטופים, מיובשים.

2 חופנים גדולים של ארוגולה שטופה ומיובשת

1/2 חבילת עלי תרד שטופים, מנוקים וללא העוקץ.

1 תפוח עץ פינק ליידי חתוך ל-4 , פרוס דק (עם הקליפה) מושרה במים קרים.

1/4 כוס אגוזי מלך שבורים וקלויים.

לרוטב וינגרט דבש

כף דבש או סילאן

כפית חרדל

3 כפות חומץ בן יין

3 כפות חומץ בלסמי

2 כפות  כוס שמן ארגן או אגוזים או שקדים

1/4 כוס שמן זית

קורט פלפל לבן

1/2 כפית מלח דק

לערבב את כל חומרי הרוטב בצנצנת , לנער היטב.

לרפד תחתית של צלחת אישית לבנה/שקופה (או צלחת גדולה) בעיגולי סלק דקיקים.

לערבב את הירוקים עם התפוחים, לנער את הרוטב היטב, לזלוף כמה טיפות מהרוטב על עיגולי הסלק ואת היתר להוסיף לסלט, לערבב בזהירות ובעדינות ב י ד י י ם. לטעום ולתקן תיבול.

לסדר את הסלט בערימה גדולה על עיגולי הסלק ולהותיר את שולי הסלק חשופים.

(בעצם לקבל "עיגול" של סלק סביב הסלט הירוק).

לפזר את האגוזים הקלויים להגיש מייד.

אפשר וכדאי לגלף מעל פרמז'ן.

ואיזה יין?

shutterstock_310554161

לסלט החגיגי, שיש בו מתיקות עדינה וחמיצות קלה, כדאי להתאים יין קליל ומתקתק, באזז מוסקטו או באזז קריניאנו. יין מוגז קלות, בעל אחוז אלכוהול נמוך, שיתאים לפתוח את הארוחה ויחד עם הסלט יפתח את התיאבון.

מנה עיקרית

סלמון הוא דג שהתאזרח אצלנו כבר מזמן. הוא תופס מקום חשוב בתחילת הארוחה ולפעמים גם כמנה עיקרית.

אני ממליצה ללכת על הגרסה האסייתית,המעודנת, שהיא טעימה מאוד.

מה

4 נתחי דג (ללא עצמות) של סלמון במשקל של כ-150 גרם כל אחד (עם העור).

2 שיני שום קצוצות

2 ס"מ ג'ינגר קלוף וקצוץ

2 כפות סויה

2 כפות שמן קנולה

מעט גרגרי צ'ילי

1 כף סילאן

4 כפות יין לבן

חצי צרור עירית קצוצה.

אופציונאלי: 3 כפות סומסום קלוי.

איך

לתוך קערה רחבה יש להוסיף את כל החומרים מלבד הסלמון ולערבב היטב.

להוסיף את פרוסות דג הסלמון למרינדה ולהשרות אותן לפחות חצי שעה.

רצוי להפוך את הדגים לפחות פעם אחת.

להלהיט מחבת טפלון ולחמם אותה היטב.

להוציא את הדגים מהמרינדה ולצרוב אותם במחבת הלוהטת במשך כשתי דקות, כשהצד עם העור כלפי מטה. המטרה היא לצרוב את עור הסלמון עד שיושחם היטב.

לאחר שתי דקות להפוך את הסלמון בזהירות רבה שלא יתפרק, אפשרי עם מרית ממתכת ולצרוב אותו לעוד שתי דקות.

להנמיך את האש ולהוסיף את המרינדה, לבשל עוד דקה או שתיים ולכבות את האש.

אם הדג עבה באופן מיוחד יש להוסיף עוד שתי דקות לבישול.

לפזר מעל הכל עירית קצוצה.

לפזר מעל סומסום קלוי.

אופציה לתנור

בתוך תבנית המיועדת לתנור (גם להגשה) להניח את פרוסות הדג וליצוק מסביב ומעל את המרינדה.

לחמם את התנור לטמפרטורה של 200 מעלות.

כשהתנור מאוד חם להכניס את התבנית ולצלות את הדג בערך 15 דקות .

לפתוח את דלת התנור ולהרטיב מעט את הדג בנוזלים שהצטברו סביבו.

להמשיך לאפות עוד כ-5 דקות .

shutterstock_110775872

ואיזה יין?

למנה העיקרית, לדג הסלמון, שמתהדר במעט תבלינים אסיאתיים ועישון קל מהצלייה, יתאים יין לבן חד, חמצמץ ומינרלי, שיאזן את הטעמים, ישבור את השומניות, ויוסיף עוד תבלין נהדר למנה. כרמל ריזלינג כרם קאיומי, שהפך כבר לאייקון במסעדות ישראל, יעשה את העבודה בגדול.

מנה אחרונה

בחגים האלה אני באמת לא רוצה שתעבדו קשה מידי.

עבדתם מספיק קשה בקיץ האחרון. היה חם מאוד ולא היה קל עם הילדים.

לכן אני ממליצה שלקינוח - תיקנו מוצר אחד בלבד - מרנג, מקונדיטוריה טובה.

הקינוח הטעים הזה, כל כך חגיגי ואצילי, שאי אפשר להאמין שהוא גם קל להכנה. הוא נקרא פבלובה  ונכין אותו ב- Free Style.

מה

4 עיגולי מרנג בינוניים לבנים, מפוררים בידיים לחתיכות גסות.

1 שמנת מתוקה

1/2 קופסת גבינה מסקרפונה

מעט תמצית ווניל

1/2 כוס אבקת סוכר

4 כפות ריבת דובדבנים משובחת (עם דובדבנים אמיתיים)

איך

לתוך קערת מיקסר להוסיף שמנת מתוקה ואבקת סוכר ולהתחיל להקציף.

כשהקצף מתייצב ורואים את סימני וו העירבול בקצפת, להפסיק ולהוסיף את הווניל ורבע מגבינת המסקרפונה. להקציף בסיבוב אחד או שניים. להפסיק ולהוסיף רבע נוסף של הגבינה, שוב להקציף סיבוב שניים (אולי שלושה).

להשלים את ההקצפה כך שהשמנת והגבינה מאוחדות לקרם חלק וטעים.

להוסיף לריבת הדובדבנים כף אחת של מים רותחים.

אנחנו ניצור קינוח בשכבות.

לתוך כוס שקופה ויפה (אפשרי על רגל -כוס של מרגריטה שמתרחבת בפיה) להוסיף חצי כפית מריבת הדובדבנים ומעליה חצי מפירורי המרנג ומעליהם מחצית מקרם המסקרפונה.  להוסיף שוב את יתרת פירורי המרנג ושוב את יתרת המסקרפונה.

לסיים עם שלולית קטנה של ריבת הדובדבנים במרכז הקצפת.

להגיש ולהתענג.

shutterstock_129210122

ואיזה יין?

את מנת הקינוח אפשר ללוות ביין קינוח מתוק או יין בסגנון פורט, אך אפשר ליהנות ממנה ומהמעמד החגיגי גם עם ברנדי כרמל שיסיים את הארוחה באלגנטיות רבה, עם כוס הברנדי לצד הקינוח המרהיב נרגיש אצילים כמו הפבלובה הקלאסית שהוכנה לראשונה עבור רקדנית הבלט המהוללת אנה פבלובה על ידי שף במלון בוולינגטון שבניו זילנד בשנת 1926.

 

היה קל , נכון?

חג שמח ושנה טובה.

מתכונים נוספים של פאני, כאן: http://saloona.co.il/fannyrothstein/




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה