איך הטבעונות התרחקה מהטבע?

במקום שהטבעונות תפאר קודם כל את הטבע ואת ערכיו הנפלאים, היא הפכה למעצמה מסחרית שכל חברת מזון גדולה רוצה לזכות בנתח ממנה. סיון נועם שדה על המרחק שנפער בין חיים טבעוניים לטבעיים

16/07/2015
סיון נועם שדה קבלו עדכונים מסיון
  • RSS

טבעונות. צילום: שאטרסטוק

הרי לכם שתי עובדות הקשורות לטבעונות: הראשונה היא שתל אביב הוכרזה השנה כ"עיר הידידותית ביותר לטבעונים בעולם"; השנייה היא שדומה כי המושג ''טבעונות'' הפך למילה נרדפת למושג ''טבע''. כאשר מצרפים עובדות אלה, תל אביב מצטיירת כמשק חקלאי אחד גדול שהאנשים והחיות בו מסתובבים חופשי ואוכלים קטניות מונבטות. האמנם?

המרחק האמיתי בין תל אביב לטבעונות

הימנעות מאכילת מזון מן החי היא רק חלק מהגדרתה של טבעונות. ההגדרה המלאה, ואולי המהותית יותר, מדברת על תורה ועל דרך חיים של הניזונים ממזון מן הצומח בלבד בצורתו הטבעית ובלי בישול, ומתנזרים ממוצרי מזון שעברו עיבוד תעשייתי ומחלבון הבא מן החי (מילון רב־מילים). למרבה הצער, כל מסעדה בתל אביב המאפשרת ללקוחותיה לוותר על העוף במנה נתפסת כ''חצי טבעונית'' ובתי הטבע מוכרים מוצרים שהקשר ביניהם לבין טבעיות הוא מקרי (למרות היותם מוצרים טבעוניים). האין זה אבסורד? בעיר שמודגש ערך הטבעונות, המרחק של הטבעונות מהטבע הוא תהומי. ואולי נכונה האמירה שבבית טבע יש מוצרים אורגנים אמתיים, מזונות־על  וחידושים תזונתיים? אך ההיצע כה קטן ודל, וקשה לברור אותו.

ההבדל בין חיים טבעוניים לחיים טבעיים

בשנים האחרונות - עת הגיעה הבשורה הטבעונית לישראל ואיתה ההטפה לטבעונות - חלה דווקא נסיגה מתזונה טבעונית, ולכן גם נסיגה מהטבע. ובמקום שהטבעונות תפאר קודם כל את הטבע ואת ערכיו הנפלאים (והתחשבות בבעלי חיים הוא אחד מהם), היא הפכה לנתח שוק שכל חברת מזון גדולה רוצה לזכות בו. הציבור הטבעוני, מצדו, הפך לעיוור לטבע נוכח מגוון המוצרים המחליפים. ואסביר את כוונתי:

  • מנה טבעונית אמתית היא קודם כל מנה מהטבע ורק אז היא גם חסרת מוצרים מן החי, ולא להיפך.

  • אדם טבעוני פועל לפי עקרונות הטבע ולכן גם אכפת לו מבעלי החיים, שהם חלק מהטבע, ולא להיפך.

  • מטבח טבעוני מכיל קודם כל חומרי גלם מהטבע (כמו דגנים, תבלינים ואגוזים) ורק אז  מוצרים מעובדים כמו סייטן ותחליף ביצה, ולא ההיפך.

  • מזווה טבעוני מכיל קודם כל קטניות ורק אז במבה (אם בכלל), ולא ההיפך.

דוגמאות אלה ממחישות את הטבעונות העכשווית ואת ריחוקה מהטבע האמיתי. אך מצופה שתחת הכותרת ''טבעוני'' תיכלל גם ההכרה בגופנו וההזדקקות שלו למזון שלא רק שאין בו מרכיבים מן החי, אלא שיש בו מרכיבים מהטבע - מהטבע האמיתי. לא מ''הטבע'' המעבדתי, הממוסחר והמתועש שלבש בגדי טבעונות חגיגיים ושיווקיים.

מתנתקים מהטרנד ומתחברים לטבע

חיים טבעיים לא מתבטאים רק בתזונה טבעית (ולא טבעונית), אלא בעקרונות כמו מִחזור, קיימות ואקולוגיה. צרכנות הדוגלת בקניית כל מוצר טבעוני חדש על המדף וביקור בכל מסעדה טבעונית חדשה והן צצות כפטריות אחרי הגשם - אינה צרכנות התומכת באורח חיים מקיים וטבעי, אלא בעוד טרנד בר־חלוף. החיבור לטבע הוא הטבעונות האמתית והבריאה לאדם בעידן הנוכחי. החיבור לטבע משמעו מזונות שרוב המטבחים הטבעוניים לא מכילים כלל; הוא נושא בשורות כמו סלים אורגניים, גינון טיפולי וצמחי מאכל, במקום רדיפה אחר מבצעי חלב סויה. ומהמקום של חיבור אמתי לטבע, כל אדם יוכל ליישם את עקרונותיה המובהקים של התזונה הטבעונית בתהליך הדרגתי ובריא, ותוך הבנה עמוקה למשמעותה ולערכיה.

לא צריך לעבור לגליל כדי להתחבר לטבע

תהליך החיבור לטבע יכול להתרחש בסביבה ובאורח החיים הנוכחיים שלכם. אין פירושו שעליכם לעבור לאוהל במדבר או בגליל. תחילתו בהתבוננות כנה באופן שבו אתם מתנהלים בחיי היום־יום והמשכו בבחירה של מוצרי צריכה מסוימים או הרגלי חיים שאותם תרצו לשנות, לדוגמה:

  • צרכנות נבונה: התבוננו בעין בוחנת במוצרי הצריכה והמזון שאתם קונים. לא תהיו רגועים יותר אם תשתמשו בדאודורנט המכיל חמאת שיאה במקום אלומיניום?

  • פעילות פנאי טבעית: בילוי בטבע הוא האפשרות העדיפה לניצול הזמן המשפחתי, הזוגי והאישי. פעילות שבת בטבע, ואפילו שתילה בעציץ עם הילדים או התגלגלות על הדשא השכונתי הן דוגמאות לבחירות טבעיות יותר.

  • מזון בריא: ידוע שמלח־שולחן וסוכר־לבן הם גורמי סיכון בריאותי. ועם זאת, גם במסעדות שוחרות בריאות תמצאו אותם תמיד על השולחן. הימנעות מחומרים מעובדים אינה כה קשה ואילו תרומתה לבריאותנו היא אדירה. מדוע שלא תנסו המתקה בעזרת סילאן, למשל? או מדוע שלא תשתמשו במלח־ים טבעי? אלה בחירות טבעיות יותר.

מעבר לאורח חיים בריא יותר נתפס, בטעות, כיקר, מעייף ודורש ידע רב ושעות בישול ארוכות, אך דווקא המזונות הטבעיים הם הזולים והפשוטים ביותר לתפעול ‒ קטניות, למשל, הן חומר גלם זול משביע ופשוט לתפעול, וכך גם דגנים, ירקות ופֵּירות. תוכלו למצוא אותם בקלות ולשלבם בחיי היום־יום, ואפילו בעת חופשה בחו"ל. כמה מילים לסיום, התחשבות בבעלי חיים היא בראש ובראשונה התחשבות בעצמנו ובגוף שלנו. כי אם גופנו לא יתפקד כראוי ולא יהיה חיוני, כיצד נוכל לחולל שינוי בעולם ולהביא את הבשורה הטבעונית?




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה