רוצה עופות מסתובבים

עוף בתנור הוא מן מאכל שמסמל שלמות – הפולקעס, החזה הלבן, הירקות ומיני שורשים שמתלווים אליו לארוחה שלמה. והריח…

מה יש לספר על עוף? מן שם גנרי כזה, כדי שחס וחלילה לא נחשוב (או רחמנא ליצלן, ילדינו יחשבו) שמדובר בחיה אמיתית, התרנגולת. האמת היא שבכלל לא בטוח שילדים היום יודעים מה זו תרנגולת – הרי הם חושבים שהאוכל הזה גדל בחתיכות בסופרמרקט.

תנו ל"חיה" שבכם לצאת החוצה

עוף אינו מאכל סקסי במיוחד, לא למראה ולא לאכילה. תמיד מסתבכים איתו ונאלצים להשלים את החיתוך המנומס בסכין ומזלג בעבודת כפיים. אבל הרווח שמגיע עם אכילת העוף ה"חזירית" הזו (אופס, נפלטה לי עוד חיה…) היא ההנאה הכרוכה בכך. אין מי שמפרק ואוכל עוף בידיים, שלא משמיע גרגורי הנאה. ואם טרם עשיתם זאת, הפסדתם. אל תהיו כל כך איסטניסטים ותנו ל"חיה" שבכם לצאת החוצה. אפילו חנה בבלי התירה זאת, במסגרת חוקי האכילה המנומסת.

עוף בתנור הוא מן מאכל שמסמל שלמות – הוא עצמו מכיל חלקים שונים, מה שנותן לכל הסועדים את האופציה לבחור (אין דין זה שאוהב פולקעס כדינו של זה שאוהב את החזה הלבן). כמו כן, אפשר לאפות איתו ירקות ומיני שורשים, וביחד הם מהווים ארוחה שלמה בתבנית אחת.

ועוד דבר – מי שהכניס לתנור עוף שלם עם תפוחי אדמה, בצלים, שומים ושאר ירקות, זוכה לקבל את המתנה הנהדרת מכל – הריח! ריח של בית, ריח של שבת, ריח של חורף ועוד מחשבות שעושות טוב בלב ומעלות געגועים. והעבודה – קלילה! תיק-תק ויש לכם אוכל לכל המשפחה. אז קדימה, לעבודה:

צילום: "הגרגרנית"

עוף צלוי בתנור עם ירקות שורש

  • עוף שלם במשקל של כ-1.5 ק"ג

למריחה על העוף:

  • 50 גרם חמאה (זו ההעדפה שלי. מי שקשה לו, יכול עם שמן זית או שומן אווז)
  • עלים מכמה ענפי טימין
  • מלח, פלפל שחור גרוס

בתבנית:

  • 4 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לרבעים
  • 1 בטטה, חתוכה לפרוסות עבות
  • 2 שומרים קטנים, כולל העלים, חתוכים לרבעים
  • 1 בצל סגול, חתוך לשמיניות
  • 4 שיני שום קלופות
  • 1/2 כוס יין לבן יבש
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

  1. חממו תנור ל- 220 מעלות.
  2. מרחו את העוף בחמאה ובתבלינים מבחוץ, מבפנים וגם נסו לדחוף קצת בין העור לבשר, מבלי לקרוע את העור.
  3. הניחו את הירקות בתבנית מכוסה בנייר אפייה (קל יותר לנקות אח"כ). אפשר כמובן לגוון ולהוסיף עוד ירקות, לפי מה שאוהבים – גזר, שורש פטרוזיליה, ראש סלרי, ארטישוק, לפת ומה לא.
  4. שפכו מעל את היין הלבן.
  5. הניחו מעל הכל את העוף, כשהוא מונח על צידו.
  6. אפו בתנור 30 דקות על צד אחד, 30 דקות על הצד האחר ועוד 10 דקות על הגב. כך תקבלו עוף שחום ופריך מכל צידיו. העוף מוכן כאשר דוקרים אותו במזלג והמיצים שיוצאים ממנו צלולים. לקראת תום זמן הצלייה, כדאי לבדוק שגם הירקות רכים דיים ולהרטיב אותם מדי פעם במיצי העוף והיין.
  7. מריחים?

בתיאבון!

השוונץ:

  • כשהייתי ילדה, אמא שלי היתה שולחת את אחותי ואותי מדי פעם להביא עוף בגריל מהחנות במורד הרחוב. כל הדרך הביתה התאפקתי שלא לפתוח את השקית החמה והריחנית, ואני חייבת להודות שהפיתוי היה גדול ביותר. לא ניכנס כאן לשאלה אם עמדתי בו או לא… גם בפריז מצאתי בשוק עופות בגריל, מסתובבים להם על צירם ומפיצים ניחוח מפתה לכל עבר. לפני שנה-שנתיים הפציעה בתל אביב "אופנת העוף בגריל" לזמן קצרצר ונעלמה לה. למה זה צריך להיות משהו אופנתי? אני פונה בפנייה נרגשת לקצבים השכונתיים – אנחנו רוצים עופות מסתובבים!
  • בחו"ל יש הרבה מאוד סוגים של עופות לאכילה ואצל כל קצב שכונתי תוכלו לראות את המבחר, ולא רק תרנגולות, אלא גם פסיונים, ברווזים ועוד… יש גם דירוג – למשל, העופות שנודעים כטובים ביותר בצרפת הם אלה מברס (Poulet de Bresse).
  • אצלנו לרוב לא ידוע היכן גודלו העופות, מה ניתן להם לאכול ובטח ובטח מאיזה סוג הם. תרנגולת מצויה. יש עוד לאן להתקדם…
  • ספר מצוין, עם מתכונים מגוונים מעוף ועם תמונות של אוסף אמנות גדול שבמרכזו עומד התרנגול, הוא "The Artful Chicken" – מומלץ כספר בישול וכספר עיצוב גם יחד! וממקומותינו – נסו את "ספר העוף הגדול" מבית "על השולחן". אסופה גדולה של מתכוני עוף – שלם, מחולק, טחון ועוד ועוד. תיווכחו לדעת שיש עוד מה לחדש בעוף.

לבלוג של הגרגרנית

הגרגרנית
מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק.תמצאו אותי כאן: http://hagargeranit.wordpress.comמוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit