6 דברים שלא תרצו באוכל של הילדים שלכם

האוכל שהילדים שלנו אוכלים ישפיע על בריאותם בהמשך חייהם. רגע לפני שאתם מכניסים הביתה מאכלים לילדים, 6 מרכיבים מזיקים שאתם חייבים להכיר ולהשאיר בחוץ

18/06/2015
מדור שיווקי קבלו עדכונים ממדור
  • RSS

6 דברים מזיקים באוכל של ילדים (צילום: שאטרסטוק)

במשך שנים אכלתי בלי לבדוק את התוויות של האוכל שאכלתי, עד שנולדו ילדיי. אז, הבנתי שלכל ביס שאני נותנת לילדים שלי יש משמעות ארוכת טווח, אשר יכולה להשפיע על בריאותם בחייהם הבוגרים.

למזלנו, המגמה הכללית בשנים האחרונות מצביעה על גידול המודעות לבריאות שלנו, החל מאוכל בריא יותר ועד להקפדה על פעילות ספורטיבית, וגם אני הצטרפתי לקהל המודעים. בפועל, אורח החיים המהיר מחייב אותי לשמור במקפיא גם אופציות מוכנות, אשר טעימות לילדים שלי לא פחות, וזמינות להכנה מהירה. יחד עם זאת זה לא אומר שאי אפשר להקפיד על האוכל שהילדים שלי מכניסים לפה.

לאחר מחקר קצר גיליתי שכיום אני יכולה למצוא מוצרים שונים איכותיים שלא מכילים חומרים בעלי השפעות שליליות. כדי לעשות סדר, פניתי לאבי וילק, הטכנולוג הראשי של עוף טוב, במטרה להבין מה בדיוק אני צריכה לבדוק לפני שאני מכניסה אוכל הביתה.

סוכר לבן

סוכר לבן (צילום: שאטרסטוק)

מה זה? - הסוכר נחוץ לתהליך האנרגי בגוף, אולם צריכה מוגזמת של סוכר תעשייתי (סוכרוז) עלולה להזיק לגוף. חשוב לציין כי ישנם גם סוכרים טבעיים אשר נמצאים, למשל, בפירות.

מה הנזק? - צריכה מוגזמת של סוכר עלולה לגרום לנטייה למחלות לב, השמנה.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר - מוצרי חלב, דגני בוקר, משקאות קלים. חשוב לציין כי כיום ישנה מגמה של הורדת הסוכר במוצרים שונים, בעיקר כאלו המיועדים לילדים, למשל שוקו, דגני בוקר ועוד.

אנטיביוטיקה בעוף

חפשו את הסימון הנכון (צילום: יח"צ)

מה זה?- בישראל, אין תקנות של משרד הבריאות המתייחסות לגידול עוף ללא אנטיביוטיקה. לכן, רוב החברות אכן משתמשות באנטיביוטיקה כזרז גדילה בגידול העופות שלהם. עם זאת, אסור לשחוט עוף שיש בגופו אנטיביוטיקה. כלומר, העופות שקיבלו אנטיביוטיקה לא ישחטו עד שיעבור פרק זמן מספק בו האנטיביוטיקה תצא מגופם. בעולם, העניין בגידול וצריכה של עופות ללא אנטיביוטיקה הולך וגובר.

מה הנזק? - החוק בישראל מאפשר מתן אנטיביוטיקה לבעלי החיים בעת הצורך וכן זרזי גדילה אנטיביוטיים, כל זמן שבעופות המגיעים לשחיטה, האנטיביוטיקה הופרשה מגופם . זו הסיבה שקיים קושי מובהק לאכוף את הנושא. העדר יכולת אכיפה של הנושא מעוררת את החשש שמא נותרו שאריות אנטיביוטיקה בבשר. השימוש התדיר באנטיביוטיקה עלול לגרום להתפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה וחשיפה של בני אדם אליהם.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר –בשוק קיימים מוצרי עוף טרי (עוף שלם, חזה, כנפיים וכו') ושניצלים מוכנים קפואים שעשויים מעוף שגדל ללא אנטיביוטיקה וללא תוספת הורמונים. יש לחפש את התוויות שמבטיחות כי המוצר שאתן קונות הוא מעוף שגדל ללא אנטיביוטיקה וללא תוספת הורמונים. עוף טוב היא החברה הראשונה שהשיקה שניצלים ללא אנטיביוטיקה.

מלח

מה זה? – תוסף מזון שעשוי מנתרן ומכלור. כשמוסיפים למזון מלח, המשמעות היא הוספת נתרן, וההמלצה היא להקטין את המנה היומית של נתרן ל-1,500 מ"ג. מאחר שמלח זו תכונה נרכשת, ניתן להרגיל ילדים מראש לצרוך פחות מלח.

מה הנזק? – עודף נתרן משפיע על לחץ דם ומגביר את הסיכונים לשבץ מוחי, מחלות לב וכליות.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר - כמעט בכל המוצרים המעובדים – תעשיית הלחם, גבינות, בשרים, חטיפי ילדים. קיימים היום מוצרים שהפחיתו את כמויות המלח בשל העניין הבריאותי, כמו סדרת השניצלים מופחתי המלח של עוף טוב

מונוסודיום גלוטמט

מה זה אומר? -תוסף אשר מחזק את הטעם של האוכל ומכיל מלח (כלומר, נתרן). מונוסודיום גלוטמט מאוד פופולארי במזרח שם משתמשים בו בכמויות גדולות. מדובר בתוסף אשר מאושר על ידי ה-FDA אבל יש הרבה חילוקי דעות סביב השימוש בו.

מה הנזק? – ישנם דיווחים בעולם שלאחר צריכת כמויות גדולות מופיעות אלרגיות, חולשה, כאבי ראש, אדמומיות בפנים.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר - באבקת מרק יש כמויות מאוד גדולות (למרות שניתן למצוא כיום אבקות שלא מכילות מונוסודיום), ובמוצרים נוספים יש בכמויות קטנות (למשל, בבשר). גם פה, ניתן לרכוש מוצרים אשר לא מכילים מונוסודיום גלוטמט (ניתן לחפש את הסימון על גבי האריזה).

צבעי מאכל

מה זה? – כשמם כן הם: תפקידם לצבוע את המזון, לתת לו גוון, בעיקר במוצרים שדוהים כמו נקניק. חשוב לציין שכיום ישנה רשימה מצומצמת של צבעים שמאושרים לשימוש, כאשר הרשימה דינמית ומשתנה. המודעות מביאה לכך שחברות רבות משתמשות בצבעי מאכל טבעיים אשר מופקים מחומרים טבעיים, כגון כורכום או פפריקה, אך גם הם עוברים תהליך כימי.

מה הנזק? חשש לתגובות אלרגיות, חשש לתהליכים סרטניים.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר - נקניק, קבנוס, קרטיבים, סוכריות, משקאות. לכן, מומלץ לחפש מוצרים שאינם מכילים צבעי מאכל ויש מספיק כאלו בשוק.

שומן טראנס

 שומן טראנס

מה זה אומר? סוג של שומן הנוצר כאשר מוסיפים יוני מימן לשומן צמחי. בתהליך זה נוצר שומן רע במבנה מוקשה. בישראל, קיימת חובת סימון מזון הכולל יותר מ 2% שומן שכוללת חובת פירוט סוגי וכמויות השומן במוצר, בין היתר גם כמות שומן הטראנס. בימים אלו הודיע מנהל המזון והתרופות האמריקאי על הסרת שומן הטראנס מהחטיפים על מדפי הצרכן האמריקאי, תוך כשלוש שנים. בקרוב אצלנו.

מה הנזק? מעלה את הכולסטרול הרע ומוריד את הכולסטרול הטוב, משפיע על הלב, מביא להתפתחות של סוכרת.

דוגמאות למאכלים שמכילים את החומר - מרגרינה, בורקסים עלולים להכיל שומן טראנס, גם חמאת בוטנים, ובכלל כל מוצר שיש בו שומן צמחי מוקשה. בנוסף, אי הקפדה על החלפת שמן טיגון בזמן יכול ליצור שומן טראנס. בכל מקרה, חשוב לבדוק את התווית ולוודא לפני שקונים.

לחפש את המוצרים על המדף

אם נראה לכם שהרשימה ארוכה, ואולי גם קצת מאיימת, הרי שכיום, המודעות לאורח חיים בריא יותר הביאה לכך שיצרניות המוצרים ביצעו שינויים מהותיים במוצרים השונים, וכדי לאתר מוצרים בריאים יותר, כל שצריך לעשות הוא לחפש אותם על המדפים. כיום ניתן למצוא בחנויות מגוון רחב של מוצרים אשר מציעים מאכלים בריאים ומזינים יותר. כך למשל, ניתן לרכוש מוצרי עוף אשר לא מכילים אנטיביוטיקה או הורמונים, וכן לקנות מאכלים אשר מתחייבים להכיל כמויות מופחתות של מלח, סוכר ומונוסודיום גלוטמט. הכי חשוב - הסתכלו על התווית והיו מודעים למה אתם מכניסים הביתה.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה