עיכול: 4 שאלות ותשובות שכולם רוצים לדעת

איך נפטרים מגזים, מדוע חשוב לטפל בשלשולים ומה אפשר לעשות כנגד צרבת? לכולנו יש לעיתים בעיות במערכת העיכול. כך תטפלו בהן באופן יסודי

26/02/2015
אסנת עופר קבלו עדכונים מאסנת
  • RSS

אתם קמים בבוקר, מתלבשים ומגלים שהמכנסיים לא נסגרים, והבטן נפוחה. זה כנראה לא בגלל שהשמנתם. פעמים רבות אנחנו משתמשים בביטוי "תחושת בטן", ולא במקרה. הבטן שלנו מגיבה לכל דבר ועניין: ממה שאכלנו ועד סטרס ומצבי רוח תסמונת המעי הרגיז לעיתים נתפסת כביטוי קיצוני לקשר שבין גוף ונפש, מדובר בתופעה שכיחה. אבל גם מי שאינם לוקים בתסמונת עלולים לסבול מתופעות שונות שמאפיינות אותה, המתבטאות במערכת העיכול ויכולות לשבש את היום, את השבוע, את החיים. איך מתמודדים? 5 שאלות ותשובות על מערכת העיכול

1. איך מטפלים בגזים?

עצירות בפייבר (צילום: שאטרסטוק)

מה גורם לגזים? גזים או נפיחות בבטן יכולים להציק ימים שלמים, לגרום לאי נוחות ולמבוכה. "גורמים רבים יכולים לגרום לגזים במערכת העיכול, החל מתגובה למזונות מסוימים ועד למצבים גופניים ורפואיים כגון רגישויות יתר למזון, כמו למשל אי סבילות ללקטוז", מסבירה הדיאטנית הקלינית טליה משלי, "סיבות נוספות יכולות להיות תסמונת המעי הרגיז, תגובה לתרופות מסוימות ועוד".

מה לגבי תזונה? "ישנם מזונות מסוימים הידועים כיוצרי 'גזים', ביניהם: קטניות, חלב ומוצריו, ירקות ממשפחת המצליבים כגון, כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית ועוד. כמו אצל תינוקות, גם אצל מבוגרים תופעת הגזים יכולה להיגרם או להחמיר מבליעת אויר בשתיית משקאות תוססיםלעיסת מסטיק ואפילו שתיה מקש".

מה עושים?

- לומדים לזהות מזונות שגורמים לגזים ולהמעיט באכילתם.

- מוותרים על מסטיקים ועל משקאות תוססים.

- אוכלים לאט על מנת למנוע בליעת אוויר

- מאמצים שיטות בישול המסייעות בהפחתת גזים בקטניות

.

2. איך מטפלים בעצירות?

מה גורם לעצירות? גם זו תופעה שכל אחד ואחת סבלו או יסבלו ממנה. במרבית המקרים עצירות נגרמת בגלל הרגלים לא טובים או שינוי הרגלים פתאומי. למשל, כשיוצאים לטיול או להבדיל למילואים. השינוי בתזונה יכול להשפיע לרעה, כמו גם היעדר תנאים נוחים ונקיים, המאלצים אותנו להתאפק. גם מחלת חום, לחץ נפשי, כאבי טחורים ועוד יכולים להשפיע. וכמובן – נשים בהיריון עלולות לסבול מכך. סיבה משמעותית נוספת: תזונה לקויה, ובעיקר מיעוט בסיבים תזונתיים בתפריט.

מה עושים? "לאנשים שסובלים מעצירות אני נוהגת לתת המלצות התזונתיות וההתנהגותיות", מדגישה משלי, ומונה פתרונות אפשריים:

1. להקפיד על שתיה מרובה, כ-8-10 כוסות ליום: מים, תה צמחים ומשקאות ללא קפאין.

2. לשלב בתפריט מזונות עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים בהסדרת העיכול: פירות וירקות טריים ורצוי עם הקליפה, קטניות, דגנים מלאים כמו אורז מלא, כוסמת, בורגול.

המלצה נוספת היא לשלב מזונות המכילים דגנים מלאים העשירים בסיבים תזונתיים כגון קרקרים מחיטה מלאה, פריכיות אורז, דגני בוקר פייבר1 ועוד. כמו כן, ניתן להוסיף סובין חיטה למרק, יוגורט וכדומה או להיעזר בסיבי פסיליום הניתנים לרכישה בבתי המרקחת. חשוב להקפיד לשתות 1-2 כוסות מים לאחר הארוחה העשירה בסיבים תזונתיים.

פתרון תזונתי נוסף: להשרות שזיפים מיובשים למספר שעות ולשתות את מי ההשרייה.

3. לעשות פעילות גופנית: הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחיה ועוד.

"כדי למנוע עצירות חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות במהלך היום, ולהימנע מהתאפקות או דחייה של פעולת ההתרוקנות. רצוי להימנע במידת האפשר משימוש במשלשלים או חוקנים במיוחד לזמן ארוך, דבר העלול לפגוע בפעולה הטבעית של מערכת העיכול, מצד שני אין להזניח עצירות מתמשכת ויש להיוועץ עם גורמים מקצועיים במידת הצורך", מסכמת משלי.

.

3. איך מטפלים בשלשול?

מה גורם לשלשול? שלשול עלול להיגרם בגלל מחלת חום, אכילת מזון מקולקל, שימוש בתרופות מסוימות, או בגלל רגישות למזון, כמו אי סבילות ללקטוז. הבעיה העיקרית בשלשול, מלבד אי הנוחות, היא החשש לאיבוד נוזלים ומלחים, בעיקר נתרן ואשלגן.

מה עושים?

- חשוב לשתות לפחות 8-10 כוסות של נוזלים צלולים ביום. ולנסות להחזיר את המלחים המופרשים בצואה.

- אוכלים ארוחות קטנות, לעיתים קרובות במהלך היום, ומשתדלים לשלב בהן מזונות העשירים באשלגן, כגון: בננות, תפוח אדמה מבושל או אפוי, מיצי פירות או ירקות טבעיים צלולים ומסוננים, חליטת תה עלים כמו נענע, מרקים צלולים שבושלו בהם ירקות בעיקר ירקות עליים כמו פטרוזיליה וסלרי.

- לתוספת נתרן: ניתן להוסיף מלח למזון, או לצרוך מזונות כגון טונה או גבינות מלוחות (בהנחה כי אין מגבלת נתרן מסיבות רפואיות אחרות).

- נמנעים מצריכת מזונות חריפים, ורצוי להימנע ממזונות ומשקאות מתוקים מאוד ומאלו המכילים ממתיקים מלאכותיים כגון סורביטול או מלטיטול.

- מומלץ להימנע ממזון מטוגן, וצורות הבישול המומלצות הן: בישול, אידוי, צלייה.

.

4. איך מטפלים בצרבת?

צרבת בפייבר (צילום: שאטרסטוק)

מה גורם לצרבת? צרבת היא תופעה הנגרמת כתוצאה ממעבר חומצות עיכול מהקיבה לוושט בעקבות "היחלשות" השסתום המפריד בין השניים. "יש שיטות טיפול שונות בצרבת", אומרת משלי, "בניהם טיפול תזונתי, התנהגותי, תרופתי ולעיתים המצב ידרוש התערבות ניתוחית".

מה עושים?

- שינוי תזונתי: נמנעים ממזונות עשירים בשומן וטיגון, תבלינים חריפים, אלכוהול וקפאין (כולל שוקולד), מנטה ונענע.

- שינוי התנהגותי: אוכלים ארוחות קטנות, נמנעים מעישון, מעדיפים ללבוש בגדים שאינם לוחצים (בעיקר באזור הבטן), יושבים זקוף לפחות 40 דקות לאחר הארוחה, וכמובן – נמנעים מלשכב אחרי האוכל. בלילה, ישנים עם כרית נוספת שמגביהה את הראש.

- טיפול תרופתי: מומלץ להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך לבירור מעמיק וקבלת טיפול נכון.

>> יש לך שאלות נוספות בנוגע לתזונה עשירה בסיבים? הכנסי לעמוד השאלות והתשובות של פייבר 1. לחצי כאן

צילומים: שאטרסטוק




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה