המזונות שעושים טוב לגוף

מהי תזונה בטמפרטורה אנרגטית? איך "מזונות מחממים" משפיעים על הגוף? וכיצד אפשר להימנע מאכילה מיותרת ומפיתויים?

08/02/2015
אורון אופק קבלו עדכונים מאורון אופק
  • RSS

תזונה נכונה. צילום: שאטרסטוק

כל עונה בשנה מאפשרת תירוצים שונים לשבירת דיאטות או הימנעות מאכילה השומרת על משקל גוף תקין. התירוצים היצירתיים ביותר מגיעים עם בוא החורף, כשהגוף משתוקק למזון מנחם ומרגיע. או במילים אחרות - השליטה על התזונה, ובמיוחד ההקפדה על הימנעות מפחמימות, קשה יותר בחורף. אז מה עושים? ובכן, החכמה היא למצוא את שביל הזהב. כלומר, לספק את הצורך שלנו במזון, אבל באופן מבוקר ומאוזן.

איך עושים את זה? שם המשחק הוא ארגון נכון. כך, למשל, מומלץ להכין את הארוחה מראש, לאכול ארוחות קטנות בין הארוחות, כגון פירות טריים, חופן פירות יבשים, יוגורט דל שומן, ירקות חתוכים, כוס מרק או פריכיות אורז. ארוחות הביניים הקטנות שומרות על מידת שובע סבירה, המונעת "התנפלות" על ארוחות גדולות. גם "הפיתויים" האסורים, כגון דברי מאפה, פיצוחים, או פינוקים מתוקים מותרים, כל עוד הם נצרכים במתינות. פחמימות דוגמת לחמים, אורז ופסטות, אינן אסורות, כל עוד מקפידים על צריכת דגנים מלאים, אשר בנוסף לערכם התזונתי הגבוה, מובילים לתחושת שובע לפרקי זמן ארוכים יותר. ארוחה מאוזנת כוללת מנה סבירה של חלבון, מנה קטנה של פחמימות בריאות ושפע ירקות.

תזונה בגישת יין ויאנג

גישת הרפואה הסינית מחלקת את רכיבי המזון למאכלים חמים, קרים וניטראליים. כך, למשל, מאכלים ומשקאות קרים כוללים חיטה, דוחן או חליטת פירות; מאכלים ומשקאות חמים כוללים אורז, תה קינמון וג'ינג'ר; ואילו מאכלים ניטראליים כוללים לחם שיפון ואורז. הרפואה הסינית מתבססת על תיאוריית היין והיאנג להסברת תהליכים המתרחשים ביקום, בטבע ובגוף האדם. יין נקרא "הצד האפל של הגבעה", ומתקשר ללילה, קור, לחות ונוזלים; ואילו יאנג פירושו "הצד המואר של הגבעה", הקשור ליום, חום ויובש. גוף הרמוני הוא גוף בו פועלים היין והיאנג באופן סינרגטי והרמוני.

תזונה המורכבת מתכונות היין, כוללת מזונות קרים או קרים מבחינה אנרגטית, המיוצרים בתהליך בישול לח. הם כוללים נוזלים כגון דייסות, מרקים או חליטות פירות, בטעמים אשר יכולים להיות מלוחים, חמוצים או מרים, המכוונים את אנרגיית הגוף פנימה או כלפי מטה. תזונה המורכבת מתכונות היאנג כוללת מזונות חמים או חמים מבחינה אנרגטית, שעברו תהליך ייבוש וצלייה על האש. הם כוללים בצל, שום, פלפל שחור, חומץ, קפה, או טוסט. טעמם עשוי להיות חריף ומתוק והם מכוונים את אנרגיית הגוף החוצה או כלפי מעלה. תזונה מאוזנת, בגישת הרפואה הסינית, פירושה תזונה המשלבת מקורות יין ויאנג באופן הרמוני המונע תנודות רגשיות ופיסיות המשפיעות על הגוף.

מהי תזונה בטמפרטורה אנרגטית?

גישת הרפואה הסינית גורסת כי מזון משפיע על הגוף באופן מחמם, מקרר או ניטראלי, וכל מזון מכיל אנרגיה ייחודית לו. המזונות הפועלים על הגוף באופן של אנרגיה מחממת - מחממים את הגוף, ואילו המזונות הפועלים על הגוף באופן של אנרגיה מקררת - מקררים את הגוף. המזונות הניטראליים אינם מחממים ואינם מקררים. במילים אחרות, אנרגיית המזון נקבעת על פי השפעתו המקררת או המחממת על הגוף ולא על פי הטמפרטורה שבה מוגש המזון. כך, למשל, מזונות מחממים כוללים חרדל, ג'ינג'ר, שום, קימל, עוף ובשר, ואילו מזונות מקררים כוללים אצות ים, עגבניות, חצילים, סלרי, מלפפונים, חיטה וטופו.

בנוסף לתזונה, ועל פי אותה גישה, גם היקום, הטבע, המחלות ובני האדם מסווגים על פי היבטי החום או הקור. אנשים "קרים" מעדיפים משקאות חמים, מקלחות חמות וביגוד מחמם. להם מתאימה צריכת מזונות מחממים. אנשים "חמים", לעומת זאת, מעדיפים מזונות ומשקאות קרים, ונרתעים ממקורות חום. להם מומלץ להפחית את צריכת המזונות המחממים ולהעדיף מזונות בעלי טמפרטורה אנרגטית מקררת. יכולת ההקשבה לגוף היא סגולה מופלאה, המאפשרת הבחנה בסימנים ותסמינים משתנים, על פיהם ניתן להרכיב ולצרוך מזונות קרים או חמים, המובילים לאיזון והרמוניה בגוף, כמו גם לשביעות רצון והימנעות מאכילה מיותרת.

*****

אורון אופק הינו מומחה ברפואה סינית ומטפל מוסמך בפורטל קליניקה.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה