בכוננות ספיגה

בכל חנוכה הסופגניות מכניעות אותי מחדש, שואבות לתוכן כל התנגדות מצידי ומשאירות לדיאטה לאכול אבק סוכר

29/11/2010
דפנה כהן קבלו עדכונים מדפנה
  • RSS
» אפילו לסופגניות יש קולקציות. סופגניות "שמו קונדיטוריה"

כמו בכל שנה, גם השנה החלטתי שאני צריכה דיאטה. הדיאטה שלי (שמתבססת על מחקרים של שנים, בהם תפקדתי גם כחוקרת וגם כשפנת הניסויים) בנויה כך:

1. ארוחת בוקר – 2 כוסות קפה.

2. ארוחת צהריים – סלט יווני, או סנדוויץ' מלחם קל, או מנת אורז וחזה עוף.

3. ארוחת ערב – לא קבועה, אבל תמיד מסתיימת באותו משפט: "איכס, אני דוחה, בא לי להקיא, כמה דחפתי?!".

עקב האכילס שלי הוא בצק, ועדיף שיהיה ממולא במשהו ממש מתוק. קוראסוני שוקולד, פאי פקאן, רולדת תמרים, גביניות, עוגות שמרים, שושנים, מאפים, לחמניות שרק מלהריח אותן אני מעלה קילו. לא מסוגלת להגיד "לא" (טכנית אני אומרת "לא", אבל אי אפשר להבין ברגע שהפה עסוק בפירוק פחמימות) ונאלצת להתמודד עם רגשות האשם ותחושת כישלון צורמת, שאם היו מעמידים את המחשבות שלי למשפט, הן היו מואשמות בהתעללות קשה.

מלכת הבצקים

ואז, מגיע חג החנוכה ואיתו - הסופגניה. מלכת הבצקים. בצק מטוגן בשמן עמוק, ממולא בכל מה שטוב בעולם ומעליו אבקת סוכר שעושה לי "צמרמורות ברגליים ודמעות בעיניים" (שני, אייל שני).

אני לא יודעת אם זה בגלל שזה סוף השנה, או אולי בגלל שיש לי יום הולדת בנר האחרון של חנוכה, או כל תירוץ אחר, אבל בחג הזה – אני מרשה לעצמי. בלי הגבלה. בלי ליישר סופגניות ובלי "ביס מהסופגניה שלך וביס מהסופגניה מהפח". לא! אני אוכלת את הכל והשומן יכול לקפוץ לאן שבא לו!

לזכר נס פח השמן ולזכר כוח הרצון והשליטה העצמית – הרשו לי להציג מתכונים של מיטב השפים והקונדיטורים, רובם מהגליל והגולן (שיהיה פסטורלי), לסופגניות ולביבות לחנוכה, ובסוף, לקינוח, קבלו גם את סקר הסופגניות הגדול ורשימת קלוריות, למי שממש מתעקש...

 

הסופגניות של סיון צפריר - שף קונדיטור מצפה הימים

מצרכים

  • 1 ק"ג קמח
  • 80 גר' שמרים לחים (קובייה וחצי)
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • 3/4 כוס סוכר
  • 150 גר' חמאה
  • 2 ביצים
  • 4 חלמונים
  • 1/4 כוס ברנדי
  • גרידה מתפוז שלם
  • כ- 1/2 כוס חלב (לפי ספיגה)

אופן ההכנה

  1. לשים את כל החומרים עד לקבלת בצק (לשמור שלא יהיה מגע ישיר בין שמרים ומלח או שומן).
  2. נותנים לבצק לתפוח עד הכפלת הנפח, מחלקים את הבצק לכדורים בגודל 50 גר' (בגודל כדור פינג-פונג).
  3. משמנים תבנית עם נייר אפייה, מקמחים מעט, מניחים את הכדורים על התבנית במרווחים גדולים, מורחים כל כדור בחמאה מומסת, מכסים בניילון ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
  4. מחממים שמן עמוק ל- 160 מעלות, מטגנים בערך 3 דק' מכל צד עד שהן משחימות.
  5. מקררים מספר דקות וממלאים במילוי הרצוי.

מגוון לביבות של יפתח צפריר - שף כפר הנופש גונן

לביבות תפו"א, תרד וגבינת גאודה

 

  • 2 תפו"א גדולים קלופים ומגורדים בפומפייה בינונית
  • 1/2 בצל לבן יבש קצוץ
  • 1 כוס עלי תרד צעירים חלוטים במים וסחוטים
  • 50 גרם גבינת גאודה מגורדת
  • מלח ופלפל שחור לטעם
  • 1 כף קמח גדושה
  • 1 ביצה טרופה
  • שמן לטיגון (כ- 1/2 ס"מ במחבת) + 50 גרם חמאה לטיגון

לביבות בטטה, ריחן ושמנת חמוצה

  • 2 בטטות גדולות קלופות ומגורדות דק
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 1/2 כוס עלי ריחן קצוצים
  • 1 גביע שמנת חמוצה
  • מלח ופלפל לבן לפי הטעם
  • 2 ביצים
  • 2 כפות קמח גדושות
  • שמן לטיגון (כ- 1/2 ס"מ במחבת) + 50 גרם חמאה לטיגון

לביבות עדשים הודיות

  • 1/2 כוס עדשים כתומים מושרים כשעה במים קרים
  • 1/2 כוס עדשים ירוקים (חומים) מושרים כשעתיים במים
  • 1 בצל לבן יבש קצוץ
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קלוף וקצוץ
  • 1/2 כוס כוסברה טרייה קצוצה
  • 1/2 כפית אבקת קארי
  • 1/2 כפית כמון טחון
  • מלח ופלפל שחור לטעם
  • 1 ביצה טרופה
  • 2 כפות קמח או קמח אורז או קמח חומוס
  • שמן לטיגון (כ- 1/2 ס"מ במחבת) + 50 גרם חמאה לטיגון

אופן ההכנה לכל הלביבות

  1. לערבב את כל החומרים יחד וליצור עיסה עד לקבלת תערובת הומוגנית.
  2. במחבת רחבה לחמם שמן יחד עם 50 גרם חמאה.
  3. להניח לביבות בעזרת שתי כפות ולאחר כדקה להפוך לדקת טיגון נוספת.

צ'ורוס (סופגניות מקסיקניות) של מרסלה שלח - מקיבוץ מרום גולן

מצרכים

  • 1/2  ליטר מים
  • 250 גרם קמח
  • כף שמן
  • 1/4 כפית מלח
  • שמן לטיגון

 

אופן ההכנה

  1. מרתיחים את המים עם המלח והשמן בסיר רחב.
  2. כאשר המים מבעבעים, מוסיפים את הקמח ומערבבים מהר עם כף עץ למניעת גושים, עד שנקבל בצק רך הנפרד מהדפנות.
  3. מקררים עד שהבצק בטמפרטורת החדר.
  4. יוצרים אצבעות של כ-10 ס"מ.
  5. מטגנים בשמן עמוק עד לקבלת צבע זהוב חום.
  6. מסננים היטב את הצ'ורוס ומפזרים עליהם סוכר.

קוקלציית הסופגניות של הקונדיטור מיקי שמו

 

לכל סרבני הטיגון הביתי, או לכל מי שבא להכניס קצת גיוון לחיי האהבה (וב"חיי אהבה" אני מתכוונת לאוכל), בחג החנוכה הזה, מיקי שמו, הקונדיטור הראשי של רשת "שמו קונדיטוריה", חונך קולקציית סופגניות שכולה מקוריות ממיטב מסורות האפייה מרחבי העולם. בין היצירות המרגשות תמצאו:

  • סופגניה אקזוטית במילוי מנגו, אננס ופסיפלורה (7 ₪), סופגניית טירמיסו במילוי מסקרפונה (7 ₪), סופגניית אספרסו במילוי קרם קפה ואגוזי לוז (7 ₪), המצדיעות למטבח האיטלקי
  • סופגניית קיפוד בציפוי טראפלס שוקולד בצורת קיפוד ( ₪)
  • לרומנטיים יתאימו סופגניות פירות יער במילוי קרם פטל (7 ₪), או סופגנית וניל במילוי קרם פטיסייר וציפוי פונדנט לבן (6.50 ₪)
  • לחובבי המתוק מתוק, מציעים ברשת גם סדרה נפלאה של סופגניות דונאטס במגוון טעמים, כולל פטל, תות פונדנט וניל, קפה, שוקולד וסוכריות צבעוניות (8 ₪ ליח').
  • האותנטיים שבינינו אולי יתלהבו מסופגניית הספינג' המרוקאית המסורתית (5 ₪), סופגניות קלאסיות במילוי ריבות תות ומשמש (4.50 ₪), ריבת חלב, שוקולד רוזמרין (5 ₪), ציפוי של סוכריות ועדשים, או תוספת מרשמלו (6.50 ₪), סופגניות מיוחדות ללא סוכר וסופגניות אפויות ללא טיגון בשמן (5 ₪).

סקר הסופגניות הגדול

כן, בשביל להשביע גם את יצר ה'מציצנות' והפולניות הבריאה, בדקתי את הסקר שערכה "רולדין" - רשת קונדיטוריות ובתי קפה, לקראת חג החנוכה (באמצעות מכון "שווקים-פנורמה"). רוצים לדעת מי אוכל יותר ומי יודע פחות? אנא הניחו את ההימורים. מהסקר עולה כי:

 

  • כ -74% מהישראלים אוכלים סופגניות במהלך חג החנוכה
  • הישראלי הממוצע אוכל במהלך ימי חג החנוכה כ- 4 סופגניות
  • גברים אוכלים כמות כפולה של סופגניות ביחס לנשים:  הגברים אוכלים בממוצע כ -5.4 סופגניות, בעוד הנשים אוכלות בממוצע 2.6 סופגניות במהלך חג החנוכה
  • כ -83% מהנשאלים בסקר סבורים כי בסופגניה אחת יש יותר מ-350 קלוריות
  • 45% מהנשים סבורות כי בסופגניה יש למעלה מ- 500 קלוריות!
  • כשליש מהנשאלים דיווחו כי יאכלו יותר סופגניות אם יתברר כי בסופגניה אחת יש רק כ-170 קלוריות
  • רק 1.5% מהנשאלים ציינו כי בסופגניה אחת יש עד 200 קלוריות

 

 

 

 

 

 

 

ברולדין תמצאו גם קולקציה חדשה של סופגניות, בכל הטעמים האפשריים בערך, ושם הם מציינים את מספר הקלוריות בכל הסופגניות של הרשת:

  1. סופגניה במילוי ריבת תות קלאסית יש כ - 170 קלוריות.
  2. סופגניה במילוי ריבת חלב יש כ- 180 קלוריות.
  3. סופגניה שוקו קצפת יש כ - 230 קלוריות.
  4. סופגניה קרם פטיסייר יש כ - 235 קלוריות.
  5. סופגניה מרשמלו ורוד יש כ - 255 קלוריות.
  6. סופגיה שוקו שוקו יש כ - 260 קלוריות.
  7. סופגניה סוכריות קופצות יש כ - 260 קלוריות.
  8. סופגניה פיסטוק יש כ - 270 קלוריות.
  9. סופגניה טרופ שמפיין יש כ - 275 קלוריות.
  10. סופגניה חלבה קדאיף יש כ - 280 קלוריות.
  11. סופגניה פופקורן מתוק יש כ - 295 קלוריות.
  12. סופגניה וויסקי קרמל יש כ - 295 קלוריות.
לא נורא בכלל! אולי בכל זאת אני אמשיך בדיאטה...?

בתיאבון וחג שמח שיהיה!




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

  • Yafa Piraz 30/11/2010

    חג אורים שמח תתענגו עם סןפגניות חמות. תודה לשפים על המתכונים.

  • Tamar Meriaz 30/11/2010

    סופגניות מסורתיות עם מילוי ריבה טובה ובצק עם קוניאק ושמרים ליד חנוכיה דולקת ונכדים נהנים – שווה הכל

  • Tamar Meriaz 15/12/2010

    האוירה נעימה מחממת את הלב ופותחת יום חדש נפלאאאאאאאאאאאא

בחזרה למעלה