8 טיפים לשמירת מזון בקיץ

איך בודקים אם ביצה טריה? מהו המדד לתקינותם של פירות וירקות? וכמה זמן אפשר לאפסן שימורים בקופסה? כל מה שצריך לדעת על שמירת מזון בעונה החמה

18/06/2014
נעמה בן דוד טרבלסי קבלו עדכונים מנעמה בן דוד טרבלסי
  • RSS

הקיץ הישראלי מביא עמו שני דברים שחיידקים אוהבים: חום ולחות. הטמפרטורה מטפסת, והלחות עולה, דבר המזרז את התרבות החיידקים במזון וכתוצאה מכך ישנה עלייה בולטת במחלות זיהומיות של המעי. הפיתרון הינו הקפדה על קירור נכון של המזון, הקטנת זמן השהיה מחוץ למקרר לכדי מינימום, שמירה על היגיינה אישית (רחיצת ידיים) והיגיינה של כל כלי העבודה והמשטחים אשר נוגעים במזון.

בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. בחורף מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים, לעומת זה בקיץ, הדבר יקרה אחרי שעה אחת בלבד. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר, מאחר וקור מונע את התרבות החיידקים.

רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר בעייתית אך אין זה נכון. יש לכוון את המקרר הביתי ל-5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס. אם מדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם לאחר הבישול לכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

מומלץ להפשיר מזון במקרר ולא בטמפרטורת החדר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר בתוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר גם במיקרו, בתנאי שמתכננים לבשלו מיד.

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות לא רק איכותי אלא טרי. אנו רגילים לבדוק את תאריך "פג תוקף" באריזות של בשר, ביצים ומוצרי חלב כדי לוודא שהמזון בטוח לאכילה. ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה כיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לספק.

כללים לשמירת מוצרים טריים:

1. פירות

פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה (גם של עגבניות). אולם, ברגע שהפרי בשל ההתדרדרות קצרה, במיוחד באקלים החם שלנו. הבשלת-יתר מורידה את כמות הוויטמין C וגורמת לאובדן ערך תזונתי. לכן כדאי לשמור פירות במקרר (חוץ מבננות), על מנת להאט את תהליך הריקבון.

פירות. צילום: שאטרסטוק

2. בשר ודגים

ניתן לשמור בשר ודגים טריים באריזה מהסופר עד יומיים. אפשר גם להקפיא ביום השני. בשר ודגים קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. מהסיבה הזאת רצוי מאוד להעביר מוצרים אלה מהחנות ועד לבית בצידנית עם קרח ולאחסן מיד במקרר. במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו. בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר. דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק.

קופסת טונה משומרת שנפתחה ניתנת לשימוש תוך יומיים בתנאי שתוכן הקופסה הועבר לכלי עם מכסה. דגים מעושנים כמו סלמון, יש לארוז היטב ולקרר וניתן להשתמש בהם תוך שבוע מהפתיחה (כדאי לשמור בחלק אחורי של המקרר). תבשילי דגים כמו חריימה אפשר לשמור במקרר עד שלושה ימים, אך עדיף לצרוך אותם תוך יומיים.

3. ירקות

עדיף טוב לצרוך ירקות טריים שלמים תוך שלושה ימים, אך ניתן לשמור אותם עד חמישה ימים במקרר. המדד לבדיקת תקינותם של פירות וירקות הינו שינוי צבע הקליפה אשר עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין (solanine). חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם תפוחי האדמה מתחילים להוריק, יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש ביתרה. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, מספיק לקלף אותם מהתפוח לפני השימוש.

ירקות. צילום: שאטרסטוק

4. ביצים

צריך לבדוק תמיד אם הן סדוקות. את הביצים הסדוקות יש לזרוק. ביצים עשויות להישמר כ-5-3 שבועות, בתנאי שנקנו לפני תאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא נשארת שקועה בתחתית הקערה - הביצה טריה. אם היא צפה מעל המים, היא לא טובה למאכל.

ביצים. צילום: שאטרסטוק

5. מיונז

יש לאחסן בקירור מיד לאחר הפתיחה. מיונז שעמד בחוץ על השיש מספר שעות, צריך לזרוק.

6. גבינות

עובש המתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כגון סלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אסור לסלק או לחתוך רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים, שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

גבינות. צילום: שאטרסטוק

7. שימורים בקופסה

צריך להקפיד שהאריזה שלמה ולא פגומה. התנפחות הפח מעידה על הימצאותן של בקטריות שעלולות להיות קטלניות. פחית שהחלידה כנראה שהייתה באִחסון ממושך מדי. אפילו פח עם שקעים הוא פגום לשימוש ויש לזרוק אותו.

8. שמן זית ושמנים בכבישה קרה

שמנים מכבישה קרה מתחמצנים מהר יותר משמנים מזוככים וכדאי לשמור אותם בכלי אטום במקום חשוך.

שמן זית. צילום: שאטרסטוק

 *****

נעמה בן דוד טרבלסי היא דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו סי.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה