איך למנוע השמנה?

ילד בן 11 הגיע למשקל של 95 ק"ג והוריו נעצרו בחשד להזנחה. קבלו 7 הרגלי תזונה שיעזרו לכם לעזור לילדים לשמור על אורח חיים בריא

10/06/2014
גל כהן לס קבלו עדכונים מגל כהן לס
  • RSS

המקרה שאירע בנורפלק הנמצאת בדרום האי הבריטי, כאשר הורים לילד בן 11 הסובל מהשמנה קיצונית נעצרו בחשד להתעללות, מהווה סמן ימני, מאוד קיצוני ומרתיע בתרבות האכילה המערבית.

בשנים האחרונות הגדירו רשויות הבריאות העולמיים את ההשמנה כמגפה, וזאת בשל התחלואה הגבוהה הנלווית אליה, סוכרת מחלות לב וכלי דם. באי הבריטי, בדומה לשאר מדינות אירופה, צפון ארה"ב ואוסטרליה מתקיים אורח חיים מערבי לכל דבר ועניין. משמעות של אורח חיים מערבי הינה חברת שפע ה"נהנית" ממזונות מהירים, עתירי שומן טראנס, סוכר ומלח ובמקביל מתרבות פנאי המשופעת בשעות כיסא מרובות מול משחקי מחשב ותוכניות טלוויזיה, מה שזכה לכינוי "סגנון חיים יושבני".

השמנת יתר. צילום: שאטרסטוק

אין ספק שעודף משקל והשמנה משפיעים על הבריאות הגופנית והנפשית של הילדים ובני הנוער ולכן יש חשיבות מאד גבוהה למניעתם. הסיכוי של ילד בעל עודף משקל להפוך למבוגר בעל עודף משקל גדל באופן משמעותי משנות הילדות המוקדמות ועד גיל 17-15. מכאן, שחלון ההזדמנויות למניעת עודף משקל קטן ככל שמתקרבים לגיל 18.

בארה"ב הופעלה בשנת 2010 תוכנית Let’s move, התוכנית האמריקאית לקידום תזונה נבונה ואורח חיים בריא בקרב ילדים בהובלת הגברת הראשונה מישל אובאמה. לאחרונה נראה שהתוכנית מתחילה להניב פירות ומראה ירידה דרמטית בשיעורי השמנה בקרב פעוטות. במדינות שונות במערב (כולל ישראל) החלו בתוכניות בריאות במגמה לאפשר לילדים לגדול בעולם בריא יותר ומאפשר. תוכניות הבריאות עוסקות בתזונה ופעילות גופנית, ובחלק מהתוכניות גם בניהול רגשות/כישורי חיים.

הרגלי התזונה המומלצים:

1. לאכול מגוון של ירקות ופירות המהווים מקור חשוב לויטמינים מינרלים וסיבים תזונתיים. מומלץ לאכול כחמש מנות ביום של פירות וירקות מסוגים שונים.

2. לכלול בתפריט כמות נאותה של סידן ואבץ, אותם נמצא בשפע במוצרי חלב (חלב ניגר, יוגורט, גבינות) וכן טחינה, שקדים, סרדינים וירקות ופירות העשירים בסידן כמו: משמשים יבשים, תפוזים, כרוב, ברוקולי.

3. להקפיד על אכילת סיבים תזונתיים - תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, ובייחוד אלה המסיסים, תורמת להפחתת רמת הכולסטרול והסוכר בדם, לחיזוק המערכת החיסונית, לשמירה על בריאות הלב, לתחושת שובע ממושכת והרזיה. סיבים תזונתיים חיוניים במיוחד לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולטיפול במצבי עצירות ושלשול.

את הסיבים אנו מוצאים בדגנים מלאים: לחם מחיטה מלאה, שיפון, שיבולת שועל, באורז מלא, בקטניות, וכן בדגני בוקר העשירים בסיבים (ברנפלקס), בירקות ובפירות.

4. להוסיף לתפריט מוצרי מזון העשירים בברזל ובויטמיני B כגון מוצרי בשר בקר רזה ולהימנע ממוצרי בשר מעובדים כגון נקניקים ומנקניקיות.

5. להעדיף שומנים מהצומח: טחינה, שומשום, זיתים, שמן זית, אבוקדו, שמן קנולה, אגוזים שקדים . מומלץ להפחית ככל שניתן בשמנים מן החי כגון חמאה וכן משמנים מעובדים (שומן טראנס) כגון מרגרינה הנמצאים במזונות הבאים: עוגות ועוגיות קנויות, דברי מאפה על בסיס בצק עלים, חטיפים.

6. לנהל מטבח חכם - מטבח המאפשר לכל בני הבית היצע של מזונות טעימים ובריאים שאינם גורמים נזק ואינם מייצרים התמכרות למזונות עתירי שומן-סוכר-מלח (כגון חטיפים וממתקים).

7. אחד הכלים החשובים המאפשרים ניהול מטבח חכם הינו תפריט שבועי הנבנה על-ידי כל בני הבית ובו יש ביטוי לרצונות של כולם, זה מאפשר הענות לצרכים של כולם, אמצעי ביטוי ובנוסף חינוך לדמוקרטיה.

*****

גל כהן לס היא תזונאית קלינית, "בריאוטופ" - מרכז הדרכה ותוכן לשיפור איכות החיים.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה