איך עובדים עם בצק סוכר?

כל ילד מתלהב מעוגת יום הולדת צבעונית עם דמויות מבצק סוכר. רוני אורן וטל קרן כץ עם ספר חדש ובו כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים ללוש ולפסל

04/02/2014
משפחה קבלו עדכונים ממשפחה
  • RSS

בצק סוכר הוא חומר שניתן לפסל בו, ממש כמו בפלסטלינה, אך תכונותיו שונות ויש לעבוד עמו נכון, כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר.

מתוך הספר סודות של בצק סוכר. צילום: סטודיו יורם אשהיים

אחסון

בשונה מהפלסטלינה, לבצק הסוכר יש נטייה להתייבש במהירות כשהוא בא במגע עם אויר, לכן חובה לאחסן אותו בשקית אטומה בתוך כלי סגור. כשעובדים עם בצק סוכר, יש לחתוך את פיסת בצק הסוכר שעמה נעבוד, ואת שאר בצק הסוכר יש להחזיר לשקית הסגורה. את בצק הסוכר רצוי לא להכניס למקרר מכיוון שהוא סופח לחות, מה שיגרום לו להיות דביק. מקום האחסון האידיאלי עבורו הוא מקום קריר, יבש וחשוך. את הפיסול המוכן יש לשמור במקום מאוורר.

תאריך תפוגה

בצק סוכר שמכינים לבד בביתי ישמר למספר ימים בלבד. לעומתו בצק סוכר שנרכש בחנות יכול להישמר לתקופות ארוכות (יש לקרוא בתשומת לב את תאריכי התפוגה המודפסים על גבי האריזה).

מגע עם מים

יש להיזהר ממגע של בצק סוכר עם מים, מכיוון שמים ממסים את הבצק ועלולים להשאיר סימנים על הציפוי ועל הדמויות.

לישה ורידוד

בזמן הלישה והרידוד של בצק הסוכר, יש לפזר על משטח העבודה ועל הידיים קורנפלור או אבקת סוכר, כדי למנוע הידבקות של הבצק. עם זאת, יש להיזהר משימוש עודף באבקה כדי למנוע ייבוש של הבצק.

צביעת בצק סוכר

בצק סוכר צובעים באמצעות צבעי מאכל במרקם משחה או ג'ל. אין להשתמש בצבעי מאכל נוזליים!

אופן העבודה:

לשים היטב את בצק הסוכר עד לקבלת מרקם רך, ויוצרים גומה במרכזו. בעזרת קיסם לוקחים כמות קטנה של צבע מאכל ומורחים בגומה.

מתוך הספר סודות של בצק סוכר. צילום: סטודיו יורם אשהיים

חשוב! אין להשתמש באותו קיסם פעם נוספת. יש להשתמש בקיסם נקי בכל פעם, גם בשימוש באותו הצבע, כדי לשמור על איכות הצבע לאורך זמן.

סוגרים את הגומה ולשים את הצבע לתוך הבצק באופן הבא:

לצבע אחיד: יוצרים כדור ולשים את בצק הסוכר עד להטמעה מוחלטת של הצבע.

לצבע במקרם שיש: יוצרים נקניק, מקפלים אותו לשניים, יוצרים שוב נקניק, מקפלים שוב לשניים וחוזר חלילה. חוזרים על פעולת יצירת הנקניק והקיפול עד שנוצרים פסים של צבע על גבי הבצק. מגלגלים את הנקניק בתוך עצמו לצורת שבלול, ומרדדים באמצעות מערוך. במהלך פעולת הרידוד יש לפזר קורנפלור או אבקת סוכר כדי למנוע הידבקות של בצק הסוכר למשטח העבודה ולידיים.

צביעת בצק סוכר בנצנצים

כדי לצבוע בצק סוכר בצבע נוצץ או מטאלי יש לערבב בפלטת צבעים אבקה נוצצת עם כמה טיפות אלכוהול, עד ליצירת צבע משחתי. את הצבע מורחים על גבי בצק הסוכר המפוסל בעזרת מכחול.

ציפוי עוגה בבצק סוכר

  1. מניחים את העוגה על משטח מסתובב.
  2. מורחים את העוגה בקרם כלשהו שאינו דורש קירור (גנאש שוקולד, קרם חמאה, קרם קרמל ואחרים), משום שהעוגה המפוסלת לא נשמרת בקירור.
  3. ניתן לחצות את העוגה לרוחבה ולמרוח שכבת קרם באמצע.
  4. לשים היטב את בצק הסוכר עד שהוא גמיש ורך, ויוצרים ממנו כיפה שחלקה העליון ללא סדקים (מראה החלק התחתון לא חשוב).
  5. מפזרים קורנפלור או אבקת סוכר על משטח העבודה, ומרדדים את בצק הסוכר בעזרת מערוך נקי.
  6. מסובבים את הבצק כדי לרדד בצורה עגולה ואחידה (לא הופכים אותו!), ומרדדים שוב.
  7. חוזרים על פעולות הסיבוב והרידוד עד שמתקבלת יריעת בצק סוכר בעובי של כ-3-4 מ"מ ובגודל המתאים לציפוי העוגה כולה.
  8. בודקים אם יריעת בצק הסוכר גדולה דיה לציפוי העוגה: מעמידים את המערוך קרוב לעוגה (מקפידים שלא ייגע בה, כדי שלא יתלכלך מהקרם או מפירורים), מעריכים את גודל היריעה ביחס למערוך, בהתאם לגודל העוגה. אם גודל היריעה מספיק, מניחים את המערוך במרכז יריעת הבצק, ומקפלים את הבצק על המערוך.
  9. מחזיקים בשני קצוות המערוך ומרימים באמצעותו את יריעת הבצק.

צילום: סטודיו יורם אשהיים

10.  מצמידים את יריעת בצק הסוכר לדופן העוגה, מניחים אותה על העוגה, ומגלגלים את המערוך לכיוון המנוגד לזה שממנו התחלנו, כדי לפרוש את היריעה על כל העוגה.

11. מצמידים את בצק הסוכר לעוגה בעזרת כריות כף היד (לא עם האצבעות, כדי לא להשאיר סימנים על היריעה), תוך כדי פתיחה זהירה של הקפלים שנוצרו בתהליך העבודה.

צילום: סטודיו יורם אשהיים

12.  חותכים עם סכין או גלגלת פיצה את עודפי בצק הסוכר שנותרו, כ-1 ס"מ מדופן העוגה. אוספים את השאריות לשקית אטומה, לשימוש חוזר. שימו לב ! יש לזרוק שאריות מלוכלכות בקרם או בפירורי עוגה מכיוון שלא ניתן לעשות בהן שימוש חוזר.

צילום: סטודיו יורם אשהיים

13.  מחליקים את בצק הסוכר בעדינות באמצעות מחליק בצק סוכר, כדי ליישר אותו ולהדק אותו אל הקרם.

14.  חותכים שוב את דפנות העוגה ומוודאים שהקצוות ישרים ומגיעים עד למשטח. במידת הצורך, ניתן להסתיר את החיבור בין בסיס העוגה למשטח, למשל באמצעות סרט בצק סוכר, נקניק בצק סוכר, כדורי בצק סוכר, צמה, סרט סאטן וכד'.

הערה: לפני שמתחילים לפסל דמויות לעוגה, מומלץ ללוש בצק סוכר בצבעים המתאימים לאותה עוגה לפני תחילת הפיסול, לשמור כל סוג בשקית נפרדת.

*****

מתוך הספר "סודות של בצק סוכר, עוגות יום הולדת", מאת רוני אורן וטל קרן כץ. צילום: סטודיו יורם אשהיים. הוצאת א-נו-ני-מה.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה