ט"ו בשבט: החג הכי ערמומי למרזים!

פירות יבשים הם בריאים, יש בהם המון ויטמינים וסיבים תזונתיים, אתם אומרים לעצמכם ולוקחים עוד חופן צימוקים ושקדים. ובכן, מתברר שהחופן הזה עלול להשמין יותר מסופגניה. איך נזהרים?

12/01/2014
ליאת יגר קבלו עדכונים מליאת יגר
  • RSS

פירות יבשים לט"ו בשבט

ט"ו בשבט הוא ללא ספק חגם של הפירות היבשים! הם טעימים ובריאים, אך לצד ההנאה הגלומה באכילתם, מדובר בפירות בעלי ערך קלורי גבוה: ב- 100 גרם פרי מיובש יש בממוצע פי 5 יותר קלוריות מאשר בפרי טרי! יחד עם זאת מדובר בפירות בעלי ערך תזונתי חשוב ולרבים מהם יש תרומה לבריאות הגוף.

ט"ו בשבט, כך יוצא, הוא החג הכי ערמומי למרזים, יותר מחנוכה ויותר מראש השנה ומפסח. למה? סופגנייה למשל, זה גדול וזה שמן, זה מתוק וזה ברור מהביס הראשון שזה ייגמר בבכי על המשקל, אבל בט"ו בשבט? מה, מגרעין אחד אני אשמין? או מפיסטוק? או אפילו מתמר? הרי זה כלום, בקושי מספיק למלא את החורים בין השיניים. חוץ מזה, זה גם בריא כידוע, וכולנו חושבים, שמה שבריא הוא בטח לא נורא משמין. זאת בדיוק הסכנה!

אז למען הסדר הטוב: הצרה עם הפירות היבשים והפיצוחים, היא שאף פעם לא אוכלים אחד וגמרנו, מה שגרוע יותר, תמיד נראה לנו שלא אכלנו כלום, ולכן גורסים, מפצחים ואוכלים ואחרי קילו וחצי נראה לנו שאכלנו אולי 100 גרם בקושי ואצל מכורים אמיתיים, עד שלא הכל גמור ונקי הם לא נרגעים.

פירות יבשים לאורך השנה

התפריט של ט''ו בשבט כולל כמות נדיבה של סיבים תזונתיים שעוזרים לפעילות מעיים סדירה. השומן שיש באגוזים ובשקדים למיניהם  כ- 60% הוא שומן בלתי רווי, שעוזר לשמור רמות תקינות של שומנים בדם ומצמצם את הסיכוי למחלות לב, ולכן יכול לסייע כחלק מהתפריט הקבוע לאורך השנה בתבשילים, סלטים וכנשנוש.

יחד עם זאת, אם בעבר היו אוכלים פירות יבשים בט"ו בשבט ובזה סוגרים עניין עד לשנה הבאה. היום, פירות יבשים משמשים כיבוד בכל אירוע, מכיוון שאין כמעט טרחה בהכנתם והם הופכים כל שולחן לחגיגה אכילתם בכמויות גדולות במשך כל ימות השנה הופכת לנפוצה. אז כמובן ששילוב פירות יבשים בתפריט היומי הוא מבורך כל עוד שומרים על מינונים נכונים ובריאים.

מה יש בפירות היבשים?

אם לרגע נתנתק מהערך הקלורי, הרי שפירות יבשים מכילים סוכרים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים (אשלגן ומגנזיום) ותורמים לבריאותינו.

צימוקים: ענבים מהם עשויים הצימוקים, מכילים חומרים טבעיים, הנקראים ביופלבונואידים, והם בעלי תכונות מיוחדות. לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם ואף לסייע במניעת מחלות לב. כמו כן ידועות תכונות אנטי סרטניות של קוורצטין.

תמרים: מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסיבים תזונתיים. אשלגן מונע יתר לחץ דם, הסיבים מסייעים בתחושת שובע ובמניעת עצירות. אחד מהסיבים, בטא-גלוקאן, נחשב לפי מחקרים ראשוניים כמסייע במניעת סרטן ובהגברת פעילות המערכת החיסונית.

תאנים: מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לברזל ולסיבים. תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות. בנוסף, שילוב תאנים בתפריט יכול לסייע במניעת יתר לחץ דם ובהגברת תחושת השובע.

שזיפים: מהווים מקור עשיר לבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. יש בהם גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצה B. שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים שבהן. לאלו שמעדיפים לא לאכול את הפרי כמו שהוא אפשר לקחת 6 שזיפים מיובשים, לשים בסיר עם מים, להרתיח ולהשרות כל הלילה. בבוקר, על קיבה ריקה שותים רק את המיץ וזה נותן את אותן תוצאות.

משמש: מהווה מקור לבטא קרוטן ולברזל. משמשים מיובשים מסייעים אף הם במניעת עצירות ובטיפול בה. נוגדי החימצון מגנים מפני מחלות לב וסרטן.

פירות יבשים לט"ו בשבט

ממה כדאי להיזהר?

פירות יבשים אקזוטיים: בשנים האחרונות נוספו "לפירות היבשים המסורתיים" כמו תמרים, תאנים וצימוקים, פירות צבעוניים  כמו קיווי, מנגו, אננס, פפאיה, תפוחי עץ ובננות. בתהליך הייבוש, מאבדים הפירות הטריים את רוב המים ומוסיפים להם סוכר ולכן תכולת הקלוריות של פירות יבשים גבוהה יותר מתכולת  הפירות הטריים. בתהליך התעשיתי, מוסיפים לפירות גם צבעי מאכל וחומרים המזרזים את הייבוש,  המאריכים את חיי המדף  של הפרי ומחזקים את צבעו, כך שפירות אלו בוהקים בצבעם והופכים לאטרקטיביים במיוחד. אך ערכם התזונתי הוא פחות משל ערכם התזונתי של הפירות היבשים "המסורתיים".

פיצוחים קלויים: לאלו שנוהגים  לתבל את אכילת הפירות היבשים בשילוב של פיצוחים, הרי שאכילת פיצוחים בט"ו בשבט אינה חלק מהמצוות והמנהגים. כי "אם כבר אוכלים דברים קטנים אז למה לא גם פיצוחים?". התשובה היא: כי פיצוחים = המון קלוריות!!!

פיצוחים מכילים בעיקר חומצות שומן בלתי רוויות התורמות לבריאות הלב וכלי הדם על־ידי מניעת ספיגת שומנים בדם. לעומת זאת, מרבית הפיצוחים הקלויים שאנו אוהבים לנשנש איבדו את ערכם התזונתי בתהליך הקלייה ואותנו הם בעיקר מותירים עם מאגר קלוריות שבסופו של דבר מתווסף לתאי השומן בגוף.

אגוזים ושקדים: כ- 60% משהומן שיש השומן שיש באגוזים ובשקדים למיניהם הוא שומן בלתי רווי, שעוזר לשמור רמות תקינות של שומנים בדם ומצמצם את הסיכוי למחלות לב, כחלק מהתפריט הקבוע. האגוזים והשקדים, על אף תרומתם הקלורית הגבוהה בהרבה מזו של הפירות היבשים, הם גם בעלי ערך מוסף גבוה יותר: הם מכילים סיבים תזונתיים ומינרלים בדומה לפירות היבשים , אך גם יותר חלבון שבונה את התאים והרקמות ושומן מהסוג המומלץ.עם זאת, חשוב לשמור על צריכה מתונה שלהם בגלל ערכם הקלורי הגבוה,.

זכרו: ב- 100 גרם פירות יבשים יש כ-260 קלוריות, לעומת אגוזים ושקדים, בהם יש ב-100 גרם כ-600-800 קלוריות בממוצע.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ליאת יגר – לחיות בשיווי משקל, היא מנחה ותומכת בקבוצות הרזיה. לאתר של ליאת יגר




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה