האם מונוסודיום גלוטמט מזיק לבריאות?

על תסמונת המסעדה הסינית שמעתם? הדעות חלוקות: יש שטוענים שמונוסודיום גלוטמט הוא סיכון בריאותי, אחרים מציינים כי מאחר שהדבר לא הוכח במחקרים, לא צריך להיזהר. אז מה בכל זאת האמת?

12/01/2014
מיה מיטב-מגן קבלו עדכונים ממיה
  • RSS

מונוסודיום גלוטמט (Monosodium Glutamate או בקיצור: MSG) זהו מלח נתרן של חומצה גלוטמית, המשמש כמשפר טעם הנפוץ במטבח האסייתי ובעולם כולו. מזה שנים מתנהל ויכוח האם ה-MSG מזיק לבריאות - מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הכריז על החומר כ"מוכר כללית כבטוח", אך לאורך השנים מנסים מחקרים לבדוק האם הוא אכן ראוי למאכל ובאיזה מינון. שוחרי בריאות טוענים שהוא הורג תאי מוח וגורם לשורה של סימפטומים, אלרגיות ונזק בלתי הפיך.

מונוסודיום גלוטמט תסמונת המסעדה הסינית

MSG אחראי על "הטעם החמישי" המכונה: אוממי, שפירושו: טעים ביפנית. זהו טעם הנבדל מארבעת הטעמים המוכרים לנו: מתוק, מר, מלוח וחמוץ, והתגלה בתחילת המאה ה-20 על ידי מדען יפני, ומאז אין כמעט מאכל אסייתי שלא מכיל MSG בצורתו הטבעית נמצא אוממי באצות קומבו, עגבניות, פטריות ובשר, כשמופק באופן כימי מתקבל חומר לבן, מוצק וגבישי המתפרק כאשר מומס במים (או ברוק).

טובה קראוזה, דיאטנית קלינית, המתמחה בתזונה בהריון ואחרי לידה, מספרת איך הכל התחיל: "בסוף שנות השישים הופיעו כמה דיווחים של אנשים שסבלו מסימפטומים כמו פריחה, אסתמה, בצקת מקומית ודלקת באף לאחר אכילת אוכל סיני. מכיוון שהאוכל הסיני עשיר ב- MSG קראו לסימפטומים בשם תסמונת המסעדה הסינית וייחסו צריכה של MSG כגורמת לכך."

מה אומרים המחקרים?

קראוזה מציינת, שחשוב לדעת שמדובר בדיווחים מועטים ולא נערכו מחקרים רחבי היקף שהוכיחו את התופעה. למעשה, קוקריין, הגוף המדעי שמבצע סקירות מחקרים אמינות, פרסם סקירה ב-2012 שהתבססה על מחקרים רבים ומסקנתו היתה שאין שום עדות להשפעת MSG על תגובה אסתמטית. MSG נחשב שנים כבטוח לכלל האוכלוסיה. היא מציעה, שאם אנשים סובלים מהתופעות הנ"ל בכל זאת, כדאי להם להימנע ממה שלדעתם גורם להם לסימפטומים הללו, אך לכלל האוכלוסיה, אין סיבה לחשוש או להימנע. יש להקפיד לא לחרוג מ- 6 גרם לקילוגרם משקל גוף (כמות גדולה בהרבה ממה שנוהגים לצרוך ביום).

כמו כן, קראוזה ממליצה לא לאכול כמויות עודפות, בגלל הנתרן שמכיל ה-MSG  והסיכון ליתר לחץ דם הכרוך בצריכה עודפת של נתרן.

איך מופיע MSG על גבי אריזות?

MSG הוא תוספת נפוצה במגוון רב של מאכלים, החל מקטשופ, חטיפים שונים, אבקת מרק, מזון מוכן ועוד. באותיות הקטנות הוא יופיע כ-MSG אך קראוזה מציינת, שגם אם כתוב על המוצר שאינו מכיל MSG אך הוא מכיל "הידרוליזאט חלבון צמחי" או "תמצית שמרים" – זהו למעשה MSG באופן טבעי.

ה-MSG חוזר לככב

אחרי שנים בהם ה-MSG היה "מוקצה", ואף נחשב לתוסף נחות מבחינה קולינרית, שפים גדולים ברחבי העולם חזרו להשתמש בו. סו-שף (המעדיף להישאר בעילום שם) העובד כ-15 שנה במסעדות שונות בת"א, עבד עד לא מזמן במסעדה שמשתמשת ב-MSG על בסיס קבוע. הוא לא נתקל באנשים שאלרגים לזה, אך מספר על אפקט העצמת הטעם של החומר. "אותה מנה שהכנתי עם MSG יצאה פחות טעימה בלי, זה לא היה וואו... ה-MSG  מעצים ומדגיש טעמים, ומקהה את בלוטות הטעם. מן הסתם, בעלי מסעדות רוצים את אפקט ה-וואו".

ללא מונוסודיום גלוטמט

האמנם זהו מיתוס ש-MSG גורם לאלרגיה?

למרות ההמלצות והמחקרים, יש אנשים שעדיין מדווחים על תופעות של כאבי ראש ותופעות אלרגניות לאחר שאוכלים אוכל אסייתי. ואם זה כל כך בטוח למאכל, מדוע גופים גדולים ממשיכים להשקיע כסף במחקרים שיוכיחו זאת? ולמה שוחרי בריאות מתייחסים ל- MSG כמו לרעל?

בעקבות הפולמוס, מציעה מריון נסטלה, פרופסור לתזונה באוניברסיטת ניו יורק, שגם כתבה ספר בנושא תוספות מזון - למי שעדיין משוכנעים כי הם סובלים מתופעות לוואי ואלרגיה - פשוט להימנע מאותם מאכלים.

ורד לב,  נטורופתית N.D, מתנגדת לשימוש ב-MSG בעיקר כי זהו תוסף מלאכותי. "אין לי בעיה עם הצורה הטבעית שלו כפי שמופיעה בחלק מהמזונות, אולם כמשהו שמיוצר במפעל, מגיע כאבקה, מוסף למזון כדי לייצר השפעה מסויימת - עם זה יש לי בעיה באופן עקרוני". בעיה נוספת שהיא מציינת, שזוהי לא תוספת מזינה - מעבר לטעם אין לו בעצם שימוש, הוא נועד אך ורק כדי לייצר תחושה וסוג של התמכרות לטעם.

לסיכום: כמו כל תוספי המזון המלאכותיים, רצוי להמעיט בשימוש ב-MSG, ואם אתם חשים תגובה אלרגית - המנעו ממנו לחלוטין.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

לבלוג של מיה: אמא ירוקה




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה