בריא טעים ומהיר – שיטת Mix & Match

בישול בריא הוא ממש לא טרחה, טוענת ליה שומרון פינדר, תזונאית טבעית ויועצת קולינארית לבישול בריא, מזמינה את גולשות וגולשי סלונה ללמוד את שיטתה בסדנה, ותורמת שני מתכונים מדליקים

24/12/2013
חן אייל קבלו עדכונים מחן אייל
  • RSS

"בתקופה שלאחר לידתה של נויה, ביתי הבכורה, הנקתי והייתי זקוקה לאוכל בריא ומזין. הבעיה היתה שלא היה לי לא כוח ולא זמן להתעסק עם ההכנה והבישול והמודעות שלי לאוכל בריא לא איפשרה לי לנשנש חטיפים כל היום", מספרת ליה שומרון פינדר, תזונאית טבעית ויועצת קולינארית לבישול בריא.

ליה שומרון פינדר במטבחליה שומרון פינדר במטבח (צילום: אפיק גבאי)

"הייתי זקוקה לאוכל בריא! לכן הייתי מעמידה על האש סיר עם דגן, לרוב קינואה או אורז מלא, סיר עם קטניות ולפחות תבנית אחת בתנור מלאה בירקות שלא עברו כמעט הכנה מוקדמת. אפילו לא השקעתי בקילוף, חיתוך או מריחת שמן. את כל אלה הייתישמה בקופסאות במקרר וכך תמיד היה לי בהישג יד אוכל בריא, מוכן לאכילה וטעים".

משום מה, בישול בריא נחשב בעיני רבים לטרחה, וזה ממש לא כך, כך טוענת שומרון פינדר.  השיטה שלה שיטת Mix & Match - איך לבשל אוכל בריא, מהיר וטעים, נועדה לתת פיתרון מהיר לכל מי שרוצה להכין אוכל בריא וטעים בצ'יק.

הבסיס פשוט: משקיעים מעט מאוד זמן ב"הכנה מוקדמת" (בישול, אפייה, אידוי, חליטה וכדומה) של מגוון חומרי גלם בריאים והופכים אותם למרכיבים הזמינים בכל רגע להכנת ארוחה שלמה או לנשנוש. בהמשך נסביר כיצד, ויש גם שני מתכונים ששווה לנסות.

לאכול בריא בקלות ובכייף

שומרון פינדר: "הופתעתי לגלות שכשהמקרר מלא בחומרי גלם זמינים, גם הכנת מתכונים מורכבים כביכול הופכת להיות עניין של מה בכך. למשל, כאשר יש במקרר אורז מלא מבושל אפשר לשלב אותו בקציצות, להקפיץ אותו בזריזות עם כמה מרכיבים נוספים, או להרתיח אותו עם פרי וקצת מים ולקבל דייסה מתוקה, בחמש דקות.

התחלתי לשלב אלמנטים מהשיטה בסדנאות הבישול שלי, המשתתפים שנדלקו על הרעיון התנסו בעצמם וחזרו עם תגובות חיוביות ובקשות לרעיונות נוספים. הם גם גילו שהשיטה לא רק מקלה עליהם את העבודה במטבח אלא גם מסייעת להם לשלב אוכל בריא בתפריט היומי שלהם ושל כל בני הבית. ה"תלונה" העיקרית ששמעתי מאנשים היא שהירקות האפויים לא מספיקים להגיע למקרר בכלל כי הם נחטפים מהתבנית עוד לפני כן.

הבנתי שיש לי ביד שיטה שמאפשרת לאנשים שרוצים לאכול בריא לעשות את זה בפועל, בקלות ובכייף במטבח שלהם באופן יומיומי. הספר שכתבתי "פשוט לבשל בריא" מבוסס כולו על השיטה, והפך לרב מכר כבר בחודש הראשון להשקתו.

מי רוצה ללמוד את עקרונות השיטה?

שומרון פינדר מנחה סדנאות בישול בריא, מרצה במכללת רידמן ומרצה מבוקשת בנושאי תזונה ואורח חיים בריא. מלבד רב המכר שהוציא, היא אחראית על מתכוני הבריאות בתוכנית "מתכון בטוח" (ערוץ 2) וכותבת את המדור השבועי הפופולרי "באה בריא" המתפרסם בפורטל mako.

בסדנאות הבישול לפי שיטת Mix & Match היא מלמדת את עקרונות השיטה ועורכת למשתתפים היכרות עם חומרי גלם בריאים שיכולים להשתלב בקלות בכל מטבח. חומרי הגלם עוברים "הכנה מוקדמת" ולאחר מכן מכינים מהם מנות מגוונות ביניהן מאפים, לביבות, סלטים, קרקרים וקינוחים. כמובן שבמסגרת ההיכרות לומדים גם מה היתרונות התזונתיים והקולינריים של כל חומר גלם שנתעסק איתו.

את הסדנה ילוו מספר "מתכוני שלד" שיהוו בסיס להכנת המנות ובעזרתם המשתתפים יכולים לאלתר מנות רבות אחרות, במהלך הסדנה ולאחר מכן בבית.

מיוחד לגולשות וגולשי סלונה

ליה שומרון פינדר מזמינה אתכן ואתכם לקחת חלק בסדנאות, בהנחה של 20% להשתתפות בסדנה וספר מתנה (כלומר, 220 שקל למשתתפ/ת במקום 280 שקל). לפרטים נוספים ולהרשמה היכנסו לאתר של ליה שומרון פינדר.

תאריכי הסדנאות:

17.1 בשעה 9:00 חוות השף האורגני במושב חוגלה

30.1 בשעה 17:30 בבית פודסטפס בתל אביב רחוב ישראל בק 41

14.2 בשעה 9:00 בבית פודסטפס בתל אביב

מתכונים מהספר "פשוט לבשל בריא":

סלט עדשים שחורות, בטטה ורימון

סלט עדשים שחורות בטטה ורימונים של ליה שומרון פינדר סלט עדשים שחורות בטטה ורימון של ליה שומרון פינדר (צילום: אפיק גבאי)

עדשים, על סוגיהן השונים, הן הקטניות שהכי קל לטפל בהן, לבשל אותן ולעכל אותן. עדשים מצטיירות לי - וכנראה לא רק לי – כמאכל מנחם, כבד, ולא בדיוק רענן. אבל כדאי לצאת מהדימוי הזה ולהעז לשלבן בסלטים קרים, שכן התוצאה ממכרת. העדשים שמשתלבות באופן הטוב ביותר בסלטים הן אלה ששומרות על צורתן בזמן הבישול: השחורות או החומות. המתכון הבא מוציא את המיטב מהעדשים ומתקבל סלט קיצי ורענן.

המרכיבים:

1 כוס עדשים שחורות

2 בטטות בינוניות

1 כף שמן זית

1 שן שום, כתושה

¼ כפית תימין יבש

½ כוס אגוזי מלך

½ בצל סגול קטן

גרגירים מ־ ½ רימון

0 10 גרם גבינת פטה עזים

או בולגרית עזים (עדיף 5% שומן)

2 כפות שמן זית

מיץ מ־ ½ לימון

מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:

  • בסיר בינוני מבשלים את העדשים עם 3 כוסות מים במשך 30-25 דקות, עד שהן
  • מתרככות אך שומרות על צורתן. מסננים ומצננים.
  • מחממים את התנור ל־ 180 מעלות.
  • חותכים את הבטטות לקוביות קטנות, מערבבים עם שמן הזית, השום והתימין
  • ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים במשך כ־ 25 דקות, עד שהבטטות
  • מתרככות ומשחימות. מצננים.
  • בתנור שחומם ל־ 150 מעלות קולים את האגוזים במשך 10-5 דקות, עד שהם משחימים
  • מעט (השלב הזה אינו חובה, שכן אגוזי מלך שאינם קלויים בריאים יותר).
  • חותכים את הבצל הסגול לפרוסות דקות מאוד ומעבירים לקערה. מוסיפים את
  • העדשים, קוביות הבטטה, גרגירי הרימון ואגוזי המלך הקלויים.
  • מפוררים לקערה את גבינת הפטה, מתבלים ומערבבים.

לביבות בורגול אפויות עם תרד וחמוציות

לביבות בורגול אפויות עם תרד וחמוציות של ליה שומרון פינדרלביבות בורגול אפויות עם תרד וחמוציות של ליה שומרון פינדר (צילום: אפיק גבאי)

הלביבות האלה באמת משביעות! זאת משום שהן לא לביבות ירקות רגילות אלא מבוססות על דגן מלא בתוספת של תרד, על כל ערכיו התזונתיים. החמוציות משדרגות את הטעם עם תוספת של חמיצות־מתיקות מעודנת ומפתיעה בפה. שימו לב, המתכון מניב כמות מאוד גדולה של לביבות, אז אפשר להכין מחצית מהכמות או פחות.

המרכיבים:

1 כוס בורגול עבה

2½ כוסות מים רותחים

400 גרם תרד טחון קפוא או 800 גרם

תרד טרי

חופן פטרוזיליה, קצוצה

2 ביצים

½ כוס חמוציות, קצוצות

½ בצל סגול, קצוץ

½ כוס קמח מלא או קמח כוסמין

¼ כוס טחינה גולמית משומשום מלא

מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:

  • בסיר או בקערה מכוסה משרים את הבורגול במים הרותחים כ־ 20 דקות.
  • מסננים היטב.
  • מפשירים את התרד וסוחטים היטב מנוזלים. אם משתמשים בתרד טרי, שמים
  • את העלים בסיר, מכסים, מדליקים את האש וממתינים כ־ 5 דקות. מסירים מהאש
  • וסוחטים מנוזלים.
  • מחממים את התנור ל־ 180 מעלות.
  • בקערה גדולה מערבבים את הבורגול עם התרד, מוסיפים את יתר המרכיבים
  • ומערבבים היטב.
  • אופים את הלביבות במשך 20-15 דקות, או מטגנים במחבת עם מעט שמן קוקוס.
  • מגישים חם או בטמפרטורת החדר.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה