מי קבע שהרפואה הסינית מתנגדת למוצרי חלב?

למעלה ממיליארד סינים אינם טועים: מתברר שהרפואה הסינית דווקא מצדדת באכילת מוצרי חלב, ומתייחסת אליהם כאל מזון שמחזק את אנרגיית הצ'י. ד"ר ניר עמיר עושה סדר במושגים ובמיתוסים

24/06/2013
חן אייל קבלו עדכונים מחן אייל
  • RSS

לא ברור מדוע, הדיעה הרווחת היא שעל פי עקרונות הרפואה הסינית מוצרי חלב הם אסורים בתכלית, בעיקר בגלל התפיסה העממית שהם "מייצרים ליחה ומזיקים למערכת הנשימה". כנראה בגלל בלבול בין מושגים דומים ברפואה הקונבנציונלית והסינית.

ד"ר ניר עמיר, מרפא סיני וגם רופא קונבנציונלי, המנהל את תמורות, בית הספר לרפואה סינית, ואת המרפאה המשלימה לילדים במרכז הרפואי וולפסון, עושה סדר במונחים המבלבלים, בדעות הרווחות ובמיתוסים שנקשרו בשמו של הנוזל הלבן:

שאלה: אחת ולתמיד - על פי הרפואה הסינית חלב גורם לליחה וגודש במערכת הנשימה?

ד"ר עמיר: "הרפואה הסינית משתמשת במינוח "קור" כמצב של הפרת האיזון בין יסודות ה-ין - המקרר והמזין וה-יאנג - המחמם והמניע. יש הסוברים שחלב הוא בעל תכונה "מקררת", אך ברפואה הסינית קיים קונצנזוס שחלב פרה אינו מקרר. כנראה שהבלבול  במונחים אילו יצר טעות בהבנה. כשהרפואה הסינית מדברת על "קירור" היא אינה מתייחסת לקירור כפשוטו (נזלת, צינון) אלא כמשל לירידה אנרגטית.

"מנקודת ראות סינית, החלב מחזק צ'י והוא מזין, אך אם אנרגייה זו אינה מתועלת נכון הוא עלול ליצור מצב של תקיעות וליחה.  גם כאן צריך לעשות סדר במונחים: הפרשנות הסינית למושג ליחה שונה מזו של  הרפואה המערבית. הסינים מתייחסים לתמונה של צמיגות ואיטיות בגוף, ולא רק לליחה המצטברת בדרכי הנשימה.

חלב מחזק את אנרגיית הצ'י

"ליחה יכולה להתבטא במגוון מערכות פיזיולוגיות ומנטליות: במערכת העיכול היא תתבטא כיציאות דביקות ואיטיות, נפיחות וגזים ותחושה של חוסר התרוקנות. ליחה במובן הסיני מיוצגת גם  באיטיות מחשבתית, חוסר בהירות וקושי בחדות המחשבה,  קריאה והבנה מסורבלת, וחשיבה פלגמטית. כשמדובר על ילדים ליחתיים, אלה נוטים להיות בעלי ליקויי למידה, סרבול ובעיות קואורדינציה וזאת כיוון שבמונחים סיניים, הליחה מאטה את זרימת אנרגיית הצ'י בגוף ולא מאפשרת לפעולות שונות להתרחש בו זמנית, כפי שמצופה אצל אנשים עם קואורדינציה תקינה".

ד"ר עמיר מוסיף ואומר, שהסינים ראו בחלב מזון מחזק ולא מזיק. מאחר שהתפיסה הסינית מעמידה את יסוד האיזון בראש סדר העדיפויות, להשגת בריאות גופנית ונפשית, נזק יכול להיגרם רק בשימוש מופרז, כאשר סוג מזון אחד מחליף מזונות אחרים. "הסינים לא התנגדו באופן מוחלט לחלב. התנגדות זו דווקא צמחה מתוך גישות מערביות מאוחרות יותר. הם רק המליצו, כמו בכל דבר אחר, לנהוג במתינות ובמינון נכון. החלב, בראייה הסינית,  הוא מזון ולא משקה ולכן אינה מתייחסת אליו כאל תחליף לצריכת נוזלים".

ד"ר ניר עמיר

שאלה: באילו מצבים גופניים הרפואה הסינית ממליצה לצרוך חלב?

"חלב עשיר לחיזוק הצ'י, יומלץ עבור אנשים במצבי חולשה, הנמצאים בתת תזונה או כאילו שעסוקים בפעילות פיזית מרובה וצריכים להתחזק".

שאלה: האם יש סוגים של מוצרי חלב עדיפים, על פי הרפואה הסינית?

"ככל, נמליץ לשלב מוצרי חלב דלי שומן בתזונה מגוונת, עם דגש ועדיפות למוצרים מותססים. יוגורט "ביו" טבעי הוא המועדף, ואם אפשר – יוגורט בהכנה ביתית (מתכון – איך מכינים יוגורט ביתי). כמו בכל שאר סוגי המזון, יש לצרוך במתינות מוצרים מעובדים, כגון מעדני חלב מומתקים, שהם אולי טעימים אך אינם תורמים לבריאות".

"כמי שמשלב רפואה מערבית ורפואה  סינית", מסכם ד"ר עמיר, "אני ממליץ על הגישה המאוזנת, שאומרת לא ללכת לשום הקצנה. לא להימנע באופן טוטלי, אלא לצרוך חלב כחלק מתפריט מגוון מאוזן ובריא. בלי לשכוח, כמובן, את קבוצת האנשים המאובחנים כאלרגיים לחלב, אשר צריכתו אסורה עליהם לחלוטין ובכל מצב צבירה. לעומתם, מי שרגישים לסוכר החלב, לקטוז, יכולים להשתמש במוצרי חלב דלי לקטוז או להוסיף אנזים כתוסף תזונה".




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה