יאמי בדרכים: המהפכה האיטלקית בשולחן שבועות

גל, בשלנית יאמי שמבשלת אוכל לאירוח ולמשפחות וגם אוכל איטלקי, מנסה לשפוך אור חדש (ולא מעט שמנת) על האירוע וגם משתפת במתכונים למנות החג שלה

07/05/2013
יאמי קבלו עדכונים מיאמי
  • RSS

מאת: רווית דיקר לוי, אתר יאמי | צילום: ענת לנדאו, משק 8

לחג הכי לבן שלנו אפשר בהחלט להוסיף גם אדום וירוק, להשלמת צבעי הדגל האיטלקי. המנות האיטלקיות מתארחות על שולחן שבועות עם הרבה בטחון ולא מעט פרמז'ן. האם מדובר בריבולוציונה או בטרנד אפנתי? גל, בשלנית יאמי, שמבשלת אוכל לאירוח ולמשפחות וגם אוכל איטלקי תנסה לשפוך אור חדש (ולא מעט שמנת) על האירוע וגם תשתף במתכונים למנות החג שלה.

גל, איך קרה שאימצנו את המטבח האיטלקי לטובת חג הלבן שלנו?

"באמצע שנות ה-80 התחולל שינוי בהיפתחות שלנו לאפשרויות קולינריות, לספרי בישול, ולמותגים בינלאומיים שהגיעו לסופרמרקט. השינוי הזה איפשר למנות האיטלקיות להיכנס אלינו הביתה בתחילת שנות ה-90', זה נחשב קולי ואיני ואפילו קצת סנובי. לכן די טבעי שהן יגיעו גם בוורסיות חגיגיות יותר. שבועות הוא חג עם יותר אפשרויות להתפרע יחסית לחגים מסורתיים ורשמיים יותר כמו ראש השנה או פסח. יש יותר מקום ליצירתיות, והאופציות החלביות מאפשרות להכניס גם מנות מעניינות יותר".

מאיזה אזורים באיטליה מגיעות המנות הפופולאריות אצלנו?

"בדרום איטליה התיבול חריף יותר ומשתמשים בשמן זית, עגבניות, פירות ים ועשבי תיבול. בחלק הצפוני אוכלים יותר בשר ומשתמשים בשמנת. בבישול הביתי אפשר למצוא שילוב של המרכיבים, אף על פי שהדרך שבה אנחנו מכינים את המנות שונה כמובן לחלוטין מהמקור, ואנחנו לא מפחדים גם לאלתר".

יש מנות שעוברות "גיור" בדרך לחיך הישראלי?

"החיך הישראלי פחות אוהב את הגבינות החריפות, לפחות במנות הביתיות. לכן יהיה פחות שימוש בגבינה כחולה, למשל, ובמקום זה נשתמש בפרמז'ן או במוצרלה. בפסטה הטעם המקומי מתבטא גם בגודל המנה, דרגת הרכות שלה והמקום שלה בתוך הארוחה (אכילתה כתוספת או כמנה בפני עצמה) וההבדלים בכמויות הרטבים והפרמז'ן המוגשים. לעומת זאת אימצנו בשמחה את השימוש בחומרי גלם טריים – עגבניות, עשבי תיבול וכמובן שמן זית".

איזה תפריט ישתלב טוב עם המנות האיטלקיות?

"האוכל האיטלקי יכול להיות מאוד כבד בגלל השמנות והגבינות, אז סלטים יותר קלילים כמו סלט ירוק עדין, סלט קפרזה או סלט פנצנלה של עגבניות בזיליקום ולחם יבש עם שמן זית, חומץ ובזיליקום (אפשר גם בצל) יתאימו. גם סלטים עם בורגול או חיטה יכולים להיות נהדרים".

ומה הדולצ'ה (הקינוח) שאת ממליצה עליו לשבועות?

"טירמיסו מאוד מתאים לחג. גם גלידה איטלקית יכולה להתאים – הג'לטו, גאוות האיטלקים. יש היום כבר ג'לטריות מקומיות מאוד טובות. האיטלקים, אגב מכינים קינוחים גם ממנות מלוחות, שהופכות למתוקות, למשל – קנלוני במילוי מתוק".

תודה גל, צ'או וחג שמח!

"חג שמח! והנה המתכונים, כמובטח".

לזניה פטריות עם רוטב בשמל

לבשמל:

50 גרם חמאה

3 כפות קמח לבן

2 כוסות חלב

קורט אגוז מוסקט

½ כפית מלח

מעט פלפל שחור

ללזניה:

עלי לזניה (ללא בישול מראש)

כוס גבינה צהובה מגוררת

סלסילת פטריות שמפיניון

50 גרם חמאה

2 בצלים קצוצים די דק

שום כתוש

אופן ההכנה:

מכינים את הבשמל: מתיכים את החמאה בסיר קטן. מוסיפים את הקמח ומערבבים נמרצות, עד שמתקבלת משחה אחידה. מסירים מהאש ובוחשים פנימה את החלב בהדרגה. מערבבים כל הזמן, עד שמתקבל רוטב דליל. מתבלים במלח, פלפל ומעט אגוז מוסקט ומחזירים לאש. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים אגב ערבוב מתמיד עד שמסמיך (זה לוקח כשלוש דקות). מסירים מהאש.

מכינים את הפטריות: מזהיבים את הבצל בחמישים גרם חמאה. קוצצים את הפטריות גס ומוסיפים יחד עם השום למחבת. מטגנים עד שהנוזלים שהפרישו הפטריות מתאדים.

מרפדים בעלים את תחתית התבנית. מורחים את שכבת עלי הבצק ברבע מהבשמל, מפזרים מעל שליש מתערובת הפטריות ומעליה רבע מהגבינה הצהובה. חוזרים על הפעולה עוד פעמיים (עלי בצק, בשמל, פטריות, גבינה צהובה) ומסיימים בשכבת עלי בצק על השכבה האחרונה מורחים את שארית הבשמל ומפזרים את שארית הגבינה (בלי פטריות בשכבה העליונה) אופים בחום בינוני (180 מעלות) עד שהגבינה מזהיבה היטב.

.

קפרזה "עיגולים"

מרכיבים:

½ קילו עגבניות שלי מגוונות (תמר, מנומרות, צהובות)

250 גר' כדורי מוצרלה קטנים

עלי בזיליקום טריים

שום כתוש

אורגנו

2 כפות שמן זית

מלח גס

אופן ההכנה:

חותכים את העגבניות לחצאים, קוצצים את הבזילקום לרצועות עבות, ומערבבים את הבזיליקום העגבניות והמוצרלה (לסנן את כדורי המוצרלה היטב).

לאחר הערבוב הראשון שופכים את שמן הזית, אורגנו ומלח גס ומערבבים, לקרר היטב (לפחות 3 שעות) לערבב ולהגיש.

*  *  *  *  *

יאמי הוא שירות של אוכל ביתי עד הבית. באתר יאמי ניתן להזמין אוכל ממגוון בשלנים ביתיים ולקבל שירות משלב ההזמנה ועד הארוחה וכן להתאים תפריט קבוע למשפחות לפי רצונות ותקציב. מדי שבוע נבקר אצל בשלן אחר, ונשמע ממנו על האוכל שהוא מכין ועל סודות מהמטבח שלו, וכן נקבל ממנו מתכון אחד.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה