קלאסיקות מהמטבח היהודי

צימעס, קלופס וקוגל ירושלמי – 3 מתכונים קלאסיים מתוך הספר "מהמטבח היהודי" של אלינוער רבין בהוצאת קוראים

04/04/2013
אוכל קבלו עדכונים מאוכל
  • RSS

חג הפסח שהסתיים זה עתה הזכיר לנו שאם יש דבר שאנחנו טובים בו – זה אוכל. והרבה. ואם אתם עדיין מסוגלים לחשוב על אוכל, בטח תשמחו לשמוע על ספר בישול חדש של אלינוער רבין, ובו 170 מתכונים. משום מה האסוציאציה הראשונה למושג "אוכל יהודי" היא אוכל אשכנזי, אך הספר כולל מתכונים של כל העדות והתפוצות. זה שאנחנו בחרנו פה 3 מתכונים אשכנזים, זה רק בגלל שהם מתחברים לנוסטלגיה הפרטית שלנו, שמה לעשות – נטועה במזרח אירופה.

גזר מבושל – צימעס


החומרים (ל-6 מנות):

750 גרם גזר קלוף פרוס

¼ כוס (60 גרם) סוכר

⅓ כוס (50 גרם) צימוקים בהירים

3 כפות שמן או 50 גרם חמאה

מעט מלח

½ כוס (125 מ"ל) מים

לקוגל:

½1 כוסות (225 גרם) קמח

150 גרם חמאה או מחמאה רכה

½ כוס (125 גרם) סוכר

2 כפיות קינמון

אופן ההכנה:

להכנת הקוגל, מערבבים את כל החומרים ויוצרים שני כדורים.

שמים בסיר את כל החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מוסיפים את כדורי הקוגל ומבשלים כחצי שעה בסיר מכוסה, עד שהגזר התרכך והמים נספגו.

אפשר להכין מגזר גמדי קפוא. אפשר להוסיף 2 כפות דבש, 50 גרם משמשים מיובשים פרוסים ואותו משקל שזיפים מיובשים מגולענים.

.

קלופס

החומרים (ל-6 מנות):

750 גרם בשר טחון גס

2 פרוסות חלה ששרו במרק עוף

2 בצלים גדולים קצוצים

שמן

2 ביצים

6 שיני שום כתושות

1 כוס פטרוזיליה ושמיר קצוצים

½ כוס (125 מ"ל) מים

מלח ופלפל שחור

3 ביצים קשות

3 כפות פירורי לחם

אופן ההכנה:

שמים בקערה את הבשר, מפוררים פנימה את החלה הרטובה.

מטגנים את הבצל בשמן עד שהזהיב, מוסיפים לקערת הבשר, עם השמן. מוסיפים את הביצים, השום, עשבי התיבול, המים והתבלינים ומערבבים היטב.

משמנים תבנית מוארכת ומשטחים בה חצי מתערובת הבשר. מניחים מעל את הביצים הקשות ומכסים בתערובת הבשר שנותרה. מפזרים מעל את פירורי הלחם.

אופים 60-45 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה, 200 מעלות. מוציאים מהתנור וממתינים מעט לפני שפורסים. מגישים עם חרדל.

.

קוגל ירושלמי

החומרים:

½ ק"ג אטריות ביצים ברוחב בינוני

4 ביצים

1 כוס (250 גרם) סוכר

1 כף גדושה קינמון

1 כף גדושה פלפל שחור גרוס גס

לקרמל:

⅓ כוס (80 מ"ל) שמן

⅓ כוס (80 גרם) סוכר

אופן ההכנה:

מבשלים את האטריות בסיר עם מים רותחים ומעט מלח, עד שהתחילו להתרכך. מסננים.

להכנת הקרמל, במחבת קטנה מבשלים את השמן עם הסוכר על אש נמוכה, עד שמתקבל קרמל זהוב כהה. יוצקים על האטריות ומערבבים לכיסוי אחיד.

מערבבים בקערה את הביצים, הסוכר והתבלינים. מוסיפים לאטריות ומערבבים. שוטחים בתבנית חסינת אש משומנת היטב, מכסים במכסה או ברדיד אלומיניום.

אופים כשעה וחצי בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות. הופכים על צלחת הגשה ומגישים, עדיף חם.

.

"מהמטבח היהודי", אלינוער רבין, הוצאת קוראים, 224 עמ'

צילום: מוטי פישביין




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה