חמישה מיתוסים בעיצוב מטבחים

את הכיריים יש למקם ליד החלון, אי תמיד משדרג את הספייס והדרך היחידה לעצב נכון את המטבח היא בעזרת "משולש הזהב" - אספנו כמה מיתוסים פופולריים בתחום המטבחים וניפצנו אותם

19/02/2013
אתר בניין ודיור קבלו עדכונים מבניין ודיור
  • RSS

מאת: שירה גל שרייבר, אתר בניין ודיור | ייעוץ מקצועי: שלומית שטיינברג

אם יש לכם עניין כלשהו בעיצוב מטבחים (וכנראה שכן, אחרת לא הייתם קוראים שורות אלו) בטח כבר נתקלתם בכל מיני ביטויים מכובסים כמו "משולש הזהב", שיודעי הדבר יודעים שאין הכוונה למשולש האשפה בפינת הכיור. יכול להיות שגם אתם שברתם את הראש בניסיון לדחוף את הכיריים בפינה ליד החלון. מה זאת אומרת למה דווקא שם? כי ככה צריך! ישנם לא מעט מיתוסים הקשורים לעניין עיצוב המטבח, וחבל שכך. לפעמים מרוב שאנחנו מתעקשים על משהו כי “ככה צריך”, אנחנו עלולים לפספס פתרונות הרבה יותר טובים, שמסתתרים מתחת לאף. והאם זו לא המטרה בעיצוב - לשלב יעילות עם קורטוב של יופי ואמנות?

המיתוס: "אי" תמיד משדרג את המטבח

לאו דווקא. אי עבודה לא יכול להיכנס בכל מטבח. ועוד יותר מכך - על מנת שהאי יראה מכובד, אורכו צריך להיות יותר ממטר, ועמוק מספיק כדי לאפשר ישיבה (מינימום 30 ס"מ), ואפילו יותר אם נרצה מגירות אחסון או דלתות עם מגירות נשלפות. אז נכון שהיום המגמה היא להכניס אי כעוד משטח עבודה במטבח אבל אם אין מספיק מקום לאי גדול ויציב או לחילופין אם אין מרחק של לפחות 1.3 בין האי למקרר או שאר דרכי המטבח – חבל על הזמן, ועל הכסף כמובן. עוד אספקט שצריך לחשוב עליו הוא מערכת היחסים בין האי לפינת האוכל. לא מעט אנשים שוכחים לבדוק את מיקום פינת האוכל ומציבים אי בצורה ש"חונקת" את המעברים, ויוצרת בעיקר ים של כיסאות. במקרים כאלו כדאי לוותר על פינת האוכל, ולהשתמש בחלל שהתפנה להצבת שולחן אי גדול, שמשמש גם כמקום עבודה וגם כפינת ישיבה לכולם.

אי - העיקר שיהיה מקום לעבור במטבח (עיצוב: מיכל שלגי שירה, צילום: רז רוגובסקי)

המיתוס: חייבים לעצב לפי "משולש הזהב"

נתחיל בכך שנסביר מהיכן נולד המונח. משולש הזהב נוצר בשנות ה-30 והוא נועד לעזור לנו בתכנון המטבח ולעבודה יותר קלה בו. המשולש הוא קו דמיוני שעובר בין המקרר בקודקוד אחד, הכיור כצלע והכיריים בקודקוד השלישי. דרך משולש זהב זה נוכל להוציא בנוחות דברים מהמקרר, להניח על השיש בין המקרר לכיור, לשטוף בקלות את המצרכים, להעביר אותם לאיזור שבין הכיור לכיריים, שם נכין את המאכל אותו נבשל על הכיריים - ולאחר סיום הבישול הסיר נכנס למקרר.

בשנים האחרונות נוצר האי שבו גם קיימת עבודה במטבח, הוא יכול לשמש כצלע (איזור עבודה) או אפילו לכלול בתוכו כיור או כיריים או אפילו את שניהם. במקרים כאלו המשולש הוא לא בדיוק משולש, אבל העיקרון הוא אותו עיקרון. לסיכום – זה לא חייב להיות משולש, והוא לא חייב להיות שווה צלעות, אבל התכנון של המטבח כן צריך להתחשב בזרימה ובתהליך העבודה.

בלי משולש הזהב (עיצוב פנים: גלית אבינועם, צילום: אסף הבר)

המיתוס: את הכיריים חייבים לשים ליד החלון

ממש לא! זוהי תפיסה עתיקה שעדיף להוציא אותה מהלקסיקון כמה שיותר מהר. הרבה אנשים מעוניינים בקולט מעל לכיריים ולכן מיקומם מתחת לחלון לא מתאים. חלק מהאנשים בכלל רוצים שהכיור יהיה מתחת לחלון, כדי שיהיה מעניין יותר כששוטפים כלים. כדאי לדעת, שלפי שיטת הפנג שוויי, המיקום החשוב ביותר במטבח הוא של הכיריים, מכיוון שמיוחסים להם תכונות של בריאות. המאמינים האדוקים אפילו עושים בדיקה לפי תאריכי לידה של הדיירים כדי לדעת בדיוק את המיקום.

הכיריים לא מתחת לחלון (אדריכלות ועיצוב פנים: קרן מזור)

המיתוס: בפינה כדאי לשים מגירת קרוסלה

לפני שנגלה אם עדיף לשים קרוסלה או יחידה אחרת, חשוב לציין שהפינה של המטבח היא זו שממנה אנו מתחילים לתכנן את המטבח. רבים מתעכבים על הסוגייה הזו היות וישנן כמה פינות לבחירה - החל מחלל לא מנוצל שמכוסה בשיש ועד לקרוסלה או מג'יק קורנר. זכרו שכל יחידה כזו שתבחרו לפינה היא חלל שאינו מנוצל מבחינה טכנית, וקרוסלה היא הפיתרון הכי לא נוח שאפשר למצוא לבעיה הזו. היא לא יוצאת החוצה ולכן אף פעם אי אפשר באמת לנקות אותה באופן יסודי. כשהיא מסתובבת נופלים ממנה דברים ואין סיכוי להוציא אותם בלי לשבור את הראש (או את היד).

בדיוק בגלל הדברים האלו המציאו את המג'יק קורנר - סלסלות שיוצאות החוצה יחד עם פתיחת הדלת. הפינה של היחידה ישרה ונוחה לשימוש, הדברים לא נופלים וקל יותר לנקות. אמנם המחיר הרבה יותר יקר, אבל משתלם לטווח הרחוק יותר.

תשכחו מהקרוסלה (צילום: יח"צ דומיסיל)

המיתוס: על נירוסטה רואים כתמים, עם עץ קשה לעבוד, אז... נעשה שיש?

אנו הישראלים אוהבים פרקטיקה ומכאן שהשיש או אבן קיסר הולכים מצוין במטבחים שלנו, אבל כדאי לפתוח את הראש למגמות חדשות ולא להישאר תקועים מחשבתית. החומרים היום הרבה יותר מפותחים - נירוסטה היא כבר לא שם נרדף לטביעות אצבע (אם כי עדיין בעייתית עם שריטות), העץ עובר עיבודים מיוחדים וניתן להציבו במשטחי עבודה יחד עם מים ואש, ואפילו הזכוכית היום חזקה במיוחד ולא נשרטת.

בגדול, מה שהכי מכריע כאן זה הפחד, לא? טוב, וגם המחירים. ההמלצה היא לשלב משטחי שיש/אבן קיסר במטבח עבודה, ועץ או זכוכית במקום הישיבה – עץ יוצר תחושה חמימה, וזכוכית יוצרת אשליה של גודל.

לא צריך לפחד מנירוסטה (צילום: יח"צ)

.

עוד על מטבחים:

כבר לא מחוץ לתחום: מטבח בטוח לילדים

בשר או חלב: כך תעצבו מטבח כשר כהלכה

5 טעויות נפוצות בעיצוב פינת האוכל




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה