אולי אתם רגישים לגלוטן?

האם אתם סובלים מבעיות עיכול ולא מצליחים לזהות את הסיבה המדויקת? ייתכן שאתם רגישים לגלוטן. אתר EatWell מזמין את גולשות וגולשי סלונה לכנס ראשון מסוגו בישראל

21/01/2013
EatWell.co.il - הפורטל לתזונה בריאה קבלו עדכונים מEatWell.co.il - הפורטל לתזונה בריאה
  • RSS

"... אוכל מזין אותנו. הוא מנחם אותנו. כשהוא טעים, הוא גורם לנו להרגיש טוב.

אבל ייתכן שאותם המזונות שאנחנו נהנים לאכול הם שגורמים לנו להיות חולים!

ומי האשם העיקרי? הגלוטן.

אם שמעתם את המילה גלוטן, קרוב לוודאי שזה היה בהקשר של אפייה, כמו "ללוש בצק כדי לחזק את רשת הגלוטן." הגלוטן הוא חלבון שהופך את הבצק לדביק.

למרבה הצער, עבור חלק נכבד מהאוכלוסייה, אלה שאינם מסוגלים לעכל אותו, החלבון הדביק הזה שמשפר את טעמם של לחמים ומאפים, מהווה למעשה רעל. אלה הם האנשים הרגישים לגלוטן. הם סובלים מהפרעה אוטואימונית מערכתית. כשהם אוכלים כל דבר שמכיל גלוטן (כמעט כל המוצרים המוכנים והמעובדים!), המערכת החיסונית שלהם מגיבה.

כבר לפני 50 שנה ידעו הרופאים שהגלוטן גורם למחלת הצליאק – מחלה אוטואימונית שמתרכזת במערכת העיכול.

מאז גילוי המחלה נערכו ברחבי העולם מחקרים רבים אודותיה. במהלך השנים התפתחו בדיקות מתוחכמות יותר לגילוי המחלה, ובמקביל, הגדרתה התרחבה, וכיום היא כוללת מספר רב יותר של אנשים הסובלים מתסמינים גלויים. חוקרים גילו כי המחלה פוגעת בקרוב ל-1% מאוכלוסיית העולם – 1 מכל 200-100 איש, כשבמדינות מסוימות שיעורי התחלואה גבוהים בהרבה.

באוכלוסייה הכללית באירופה המערבית, השכיחות נעה בין 1.26%-0.5% (1 מכל 200-79).

לדוגמה, מחקר שפורסם ב-2001, קבע כי שכיחות המחלה (כפי שאובחן בבדיקות מעבדה) בבריטניה עומדת על 1 מתוך 112 איש, בפינלנד – 1 מתוך 130, באיטליה – 1 מתוך 184 ובסהרה – שיעור מדהים של 1 מתוך 70.

בארה"ב, חוקרים ורופאים האמינו שהמחלה מוגבלת למספר נמוך יחסית של אנשים, ובעיקר ילדים. בשנים האחרונות, ההנחות האלה הופרכו.

חוקרים גילו שמחלת הצליאק משפיעה על פחות מ-1% מהאוכלוסייה בארה"ב. מחקר גדול שהקיף 13,145 נבדקים הראה ש-1 מתוך 133 אנשים באוכלוסייה סובל מצליאק.

אם יש לכם קרוב משפחה שחולה בצליאק, הסיכון שלכם לחלות בה גבוה אף יותר. אם מדובר בקרוב משפחה מדרגה ראשונה, הסיכון הוא 1 מתוך 22 ומדרגה שנייה – 1 מתוך 39. אם אתם סובלים מתסמינים במערכת העיכול, הסיכון שאתם חולים בצליאק עומד על 1 מתוך 56. אם לרוע מזלכם אתם אכן חולים במחלה וממשיכים לאכול גלוטן, אתם עלולים לפתח תת-תזונה ולמות בטרם עת.

אולם הגלוטן משפיע לרעה על אחוז גדול בהרבה מאוכלוסיית ארה"ב, ולא רק על אלה שסובלים מצליאק. חלק מהחוקרים משערים ש-29% מהאמריקאים – כמעט
3 מתוך 10 – רגישים לגלוטן![1] בנוסף, ההנחה הרווחת היא של-81% מתושבי ארה"ב יש נטייה לרגישות לגלוטן
.7 מדובר במספר עצום של אנשים הסובלים מהבעיה או נמצאים בסיכון לפתח אותה.

אם אתם רגישים לגלוטן, ייתכן שיש לכם סבילות נמוכה ותסמינים קלים שכלל לא שמתם לב אליהם. רבים מאיתנו רגילים לא להרגיש טוב ב-100% ואינם מתארים לעצמם שהם יכולים להרגיש טוב יותר..."

(מתוך הספר "רגישות לגלוטן", מאת ד"ר שרי ליברמן, הוצאת פוקוס - www.focus.co.il)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

אובחנתם כרגישים לגלוטן? אתם סובלים מכל מיני בעיות עיכול ולא מצליחים לשים את האצבע על הסיבה המדויקת? כנס מיוחד וראשון מסוגו בישראל יוקדש כל כולו לבעיית הרגישות לגלוטן. מיטב המרצים ינסו לתת את המידע, הפתרונות, האבחונים והבדיקות הנדרשות על מנת לרדת לעומקה של הבעיה הכי שכיחה במאה ה-21.

אתר EatWell - פורטל התזונה הגדול ביותר בישראל, מקיים אירועי תזונה ובריאות בשיתוף עם הוצאת ספרי הבריאות פוקוס

הכנס בנושא גלוטן יתקיים ביום שישי, 1.2.13, בשעה 9:00, בתיאטרון גבעתיים. לפרטים נוספים לחצו כאן





מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה