מה לאכול ב-P.M.S

שוב ההתכווצויות, הנפיחות, כאבי הראש. שוב היא עצבנית ולא רוצה ללכת לבית הספר. אפשר להבין אותה: P.M.S (תסמונת קדם וסתית) הוא צרה צרורה. זה מה שכדאי לאכול בימים הנוראים

06/12/2012
גליה לנגלי-ג'וטר קבלו עדכונים מגליה
  • RSS

שדיים נפוחים ורגישים, הרגשת נפיחות, התכווצויות, עצבנות, כאבי ראש, אלה מקצת התסמינים יכולים להטריף את הדעת כשבוע-שבועיים לפני הופעת המחזור החודשי ובמהלכו. בשפה הרפואית קוראים לזה  P.M.S ובעברית - התסמונת הקדם ויסתית. מה הופך אותם לימים כה נוראים? בכל אשמים ההורמונים - עליה ברמת האסטרוגן וירידה בפרוגסטרון במחצית השניה של החודש, מציתים תגובת שרשרת, שמשפיעה על מספר מערכות בגוף. שבנוסף לכל גם מביאים איתם עליה קלה במשקל ונטייה לדכדוך, מהסוג שמריץ אותך לחפש פחמימות מהסוג השוקולדי  - כך שמדובר בשילוב קטלני וקטסטרופה פוטנציאלית במטבח.

נשמע מבהיל? אל חשש, כך תוכלי לסייע לבתך להתמודד, וגם לעצמך, אם את עדיין סובלת מהצרה.

הניחי את המלחייה!

זה הזמן לוותר על מזון מעובד ותעשייתי, חטיפים ורטבים מוכנים ולהתרכז במזון בבישול ביתי, טרי ועשיר. למשל מרק עם הרבה פטרוזיליה (שעוזרת לנקז את הנוזלים), שימוש במלח סלרי או תערובות תיבול דלות נתרן.

הפחמימה הטובה

הפחמימה המלאה תעשה שני דברים נהדרים – תעניק תחושת מלאות ונחמה, ותשפר את מצב הרוח תוך תרומה לאיזון הסוכר, המיתרגמת לפחות מתקפות שוקולד (ע"ע סעיף קפאין)

דגנים מלאים כגון חיטה מלאה על נגזרותיה (פסטה, קוסוקוס, לחם מלא), אורז מלא, גרגירי שיבולת שועל ושיפון למתקדמות, יעשו נפלאות למתבגרת ולכל המשפחה.

השומן הרע

ככל שאוכלים פחות שומן מהחי, יש פחות עלייה של רמת האסטרוגן, ואפשר לצפות לפחות תופעות  P.M.S. מה מומלץ? להמעיט במוצרים העתירים בשומן רווי ולהעדיף שמנים מהצומח, המנצח שבהם שמן זית, בסלט ובתבשילים או לטיגון קל, וכמו כן שמן תירס או קנולה עשויים להתאים.

נטול קפאין

זה הזמן לפרוייקט משפחתי לגידול אדנית צמחים לתה או לאבזר את תיבת התיונים בשקיקים אקזוטיים, כי ייתכן שהקפה לא יעשה טוב ל P.M.S . בנוסף לפטרוזיליה, גם תה עלי סירפד (כן, יש דבר כזה) מסייע בפינוי נוזלים שנאגרו בתקופה זו. שתיית קפה מומלצת בכל מקרה במידה מתונה בגיל ההתבגרות, ובאופן כללי אם נראה שה-PMS מגיע בעוצמה, מומלץ להמעיט את צריכת הקפאין המצוי בקפה, שוקולד ותה, לאורך כל החודש.

B ברגוע

מחקרים מראים שלויטמין בי 6 יש השפעה חיובית על תסמיני טרום מחזור ובעיקר מצבי רוח, ומאוד קל לשלב אותו בתזונה כיוון שהוא הוא נפוץ מאוד, עם עדיפות לבשר דל שומן ודגים, פלפלים, אפונה, ברוקולי, גרעיני חמניה, דגנים מלאים (ראי פחמימות טובות) וקטניות.

סידן ומגנזיום

סידן הוא מינרל חשוב לנשים באשר הן ובעיקר בשנות הגדילה, בנוסף למוצרי חלב וביצים הוא זמין גם בירקות ירוקים, בשומשום, בטופו בפירות יבשים ובקטניות. העדיפו מוצרים המועשרים בסידן בקניות המשפחתיות. עוד ברשימת המינרלים שיעבירו את הPMS בשלום, המגנזיום נמצא בירקות ירוקים (תרד, ברוקולי, שעועית ירוקה ועוד), אפונה, סויה, שעועית, דגנים מלאים, אגוזים.

וכעת, למטבח:

מרק ירקות עם עשבי תיבול

הכינו את "מרק-מה-יש-במקרר": חתכו לקוביות גדולות ירקות לבישול, כמו בצל, קישוא, דלעת, קולרבי, כרובית, כרישה, ואל תשכחו להכניס למרק גם סלרי ופטרוזיליה, ואפשר לשדרג אותו עם גריסים או אורז מלא. מרתיחים ומבשלים עד שהירקות מתרככים ומתבלים בתערובת תבלינים דלת נתרן, ובמלח סלרי. חשוב מאוד: להימנע מתיבול באבקת מרק או במלח שולחן. כדאי מאוד להוסיף כורכום, שנחקר ונמצא כבעל תכונות נוגדות דלקת, לשיפור  הטעם ולסיוע בהפחתת הכאבים.

וריאציות על מג'דרה

תערובת של דגנים וקטניות, יניבו תבשיל טעים שאפשר לאכול אותו חם או להוסיף קר לסלטים. דגנים וקטניות הם מקור מצוין לחלבון מלא ומזין. אחד השילובים המנצחים הוא של אורז (רצוי מלא) ועדשים, אבל מלבד המג'דרה המסורתית בעצם כל שילוב יכול לעשות את העבודה. הנה כמה רעיונות:

  • דגנים: גרגירי חיטה מלאה, אורז מלא (בכל הצבעים), גרגירי שיבולת שועל, גריסי פנינה, קוסקוס מלא, פתיתים מחיטה מלאה ועוד
  • קטניות: עדשים בכל הצבעים, שעועיות לרוב (חלקן הגדול דורש השרייה של לילה לפחות לפני הבישול), חומוס ופולי סויה

מטגנים בצל קצוץ במעט שמן (מומלץ להוסיף כף מים לקבלת אפקט הזהבה ללא צורך בתוספת שמן), מוסיפים כוס דגנים (גם אותם אפשר להשרות לשעה שעתיים קודם, אך לא חובה), מכסים בכוס מים, מרתיחים וממשיכים לבשל כחצי שעה על אש קטנה. מכבים את האש ומשאירים עם מכסה סגור לפחות עוד חצי שעה. מומלץ לבשל בנפרד את הקטניות כל אחת לפי משך ההשריה והבישול הנחוץ לה, ואז להוסיף לדגנים. מתבלים בתערובת תבלינים דלה בנתרן, עשבי תיבול קצוצים. אפשר להוסיף מעל שקדים או אגוזים קצוצים.

שיפודי סידן

להקפצת מפלס  הסידן ובכלל, שיפודי טופו על הגריל או בתנור. המצרכים הדרושים: טופו חתוך לקוביות שהושרו במרינדה (רוטב סויה דל נתרן וסילאן, למשל, או לימון, שום ושמן זית), פלפלים בכמה צבעים חתוכים לריבועים, עגבניות שרי צבעוניות חתוכות לחצאים, בצל סגול בקוביות. משפדים על שיפוד וצולים  על הגריל או במחבת.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה