בתי הקפה האהובים והמיתולוגיים

הטוסט של שרה מקפה תמר, עוגת הז'רבו של קפה מרסנד, שטרודל התפוחים של קפה קדוש ועוד. רוני מנדלמן חוזרת אל 5 מקומות נוסטלגיים

07/11/2012
רוני מנדלמן פרת קבלו עדכונים מרוני
  • RSS

השטרודל של קפה קדוש (צילום: יוליה זבריצקי)

יש מי שלא מכיר את שרה מ"קפה תמר", שבית הקפה שלה הונצח בשיר שכתב יאיר לפיד לבנות מנגו? אם תבואו ביום שישי, תוכלו לבקש ממנה שתכין לכם את הטוסט האלמותי שלי, לקרוא את כל עיתוני סוף השבוע וגם לפגוש את השחקן יוסי פולק ואת העיתונאי גדעון לוי.

אם רוצים ללכת בשבילי הנוסטלגיה עד לשנות ה-20 של המאה הקודמת, אז הוקם בית הקפה הראשון בסגנון האירופי, "קפה הונגרי", ששכן בנחלת בנימין. והוא לא היה בית הקפה היחיד בסביבה.

את מקומן של פגישות העבודה כיום, המחשבים ניידים ודייטים תפסו אז דיונים פילוסופיים, שיחות תרבותיות ויצירה בניצוחם של המשוררים אלכסנדר פן ונתן אלתרמן, שחקנים כחנה רובינא ורפאל קלצ'קין ואפילו ציירים כמו יוסף זריצקי.

מאז, זרם הרבה קפה ברחובות ישראל, בתי קפה נפתחו ונסגרו, איכות הקפה השתנתה וההיצע גדל.  אבל עדיין נותרו כמה מוסדות קפה שניצחו את הקידמה ומגישים ללקוחות חוויה נוסטלגית מעורבת בקפה חזק וניחוחי.

מיתולוגיה תל אביבית

קפה תמר

צילם, שתה קפה ואכל טוסט ששרה הכינה: ד"ר אבישי טייכר (מתוך תמונות ויקישיתוף ובאדיבות ד"ר טייכר)

כך הכל התחיל: בית הקפה, שהוקם ב-1941, נכבש על ידי בני הזוג שרה ואברהם שטרן 15 שנה מאוחר יותר. לאחר שבעלה נפטר שרה תפסה את המושכות ונשארה הבעלים והמנהלת היחידה והמיתולוגית של המקום.

בשנותיו הראשונות היה קפה תמר מקום מסוגנן ותרבותי, שקיבץ אליו עורכי עיתונים וכותבים, שנים אחר כך הפכה שרה את הקפה וכך הוא נשאר: בוהמייני ומיושן, אך לא בלתי רלוונטי.

שתו קפה: עמוס לביא, אורי ליפשיץ, נחום גוטמן, נתן אלתרמן,  נתן זך, רפאל קלצ'קין, יורם קניוק, יצחק קלפטר (צ'רצ'יל).

המנה ששרדה: טוסט לחמניית שומשום עגולה, בשני חלקים: חצי עם גבינה בולגרית, וחצי עם רוטב עגבניות, גבינה צהובה וביצה קשה למעלה.

והיום: הלקוחות של שרה לא מגיעים בגלל האוכל והשתיה אלא בגלל האווירה והחברה. השולחנות, הכסאות, הציורים והתמונות על הקיר לא השתנו משנות ה-70 בערך, התפריט נשאר דומה, העיתונים מונחים בכל מקום והשיחה ערה וקולחת בין הלקוחות הותיקים. גם שרה עדיין שם, מנהלת ביד רמה בעזרת בתה מיכל.

קפה תמר, שינקין 57, תל אביב

קפה מרסנד

כך הכל התחיל: וולטר מרסנד היה מנהל משמרת בקפה עטרה כשהחליט לפתוח קפה פינתי וקטן ברחוב בן יהודה, ב-1955. מרסנד, שקרא לקפה על שמו, רצה מקום  בהשראה אירופאית, והביא לויטרינה בקפה את מיטב העוגות האוסטרו הונגריות. לאחר עשר שנים הצטרף לניהול הבן מייק, שהפסיק לנהל את הקפה באמצע שנות האלפיים, ומסר אותו לידיו של אחד הלקוחות הקבועים  שהחליט להשאיר את המקום כמו שהוא.

שתו קפה: אייבי נתן, מירי אלוני, שושיק שני ואריק לביא, רון חולדאי.

המנה ששרדה: עוגת הז'רבו – שכבות של בצק שקדים עם ריבת פרי בין שכבה לשכבה.

והיום: השלט נשאר במקומו, השולחנות והכסאות הנמוכים ואפילו הלוח המחיק עם התפריט במקומו.  מצד שני, את המקום פוקדים צעירים רבים עם מחשבים ניידים שמתערבבים עם  לקוחות ותיקים שבאים לאכול את עוגת הז'רבו.

קפה מרסנד, פרישמן 18, פינת בן יהודה 70, תל אביב

היו ונסגרו:

קפה כסית: המקום המיתולוגי נוסד בסוף שנות ה-30 ידע מסיבות, דיונים סוערים וויכוחים שהרעידו את קירותיו ותרמו להתפתחות התרבותית של ישראל.

קפה רוול: שכן ומתחרה קשה לכסית, הוקם על ידי שני קונדיטורים ב-1948, ושימש את בורגני תל אביב, וגם אנשי צבא ופוליטיקה, אנשי עסקים ובליינים צעירים. נסגר ב-1980.

קפה בתיה: נסגר בקיץ האחרון, לאחר יותר מ-70 שנות פעילות, היה לא רק מעוז לאוכל פולני וביתי, אלא גם מקום מפגש של תושבי העיר הותיקים ובני משפחתם.

קפה עטרה: הוקם ב-1934 והיה לרשת בתי הקפה הראשונה בישראל, עם 3 סניפים בהם התארחו  סופרים, משוררים ואנשי הגנה. הסניף הירושלמי נסגר סופית לפי כחודש.

נוסטלגיה ירושלמית

קפה טעמון

הצילום: באדיבות קפה טעמון

כך הכל התחיל: קפה טעמון נוסד בשנות ה-30, וכלל שלושה סניפים. בשנות ה-50 מרדכי קופ, בעל קונדיטוריה שסיפק לטעמון עוגות ומאפים, קנה את הרשת. הסניף היחיד שנשאר פתוח, בפינת הרחובות המלך ג'ורג' והלל, שכן מול משכן הכנסת הראשונה ומשך אליו עיתונאים, פוליטיקאים ואנשי אמנות.

שתו קפה: חיים יבין, אמנון דנקנר ומוטי קירשנבאום, המשורר יהודה עמיחי, אמני בצלאל, ופעילים פוליטיים כמו צ'רלי ביטון ואבי ברדוגו.

מה בתפריט: התפריט נשאר חלבי כשהיה ומוגשות בו גם ארוחות בוקר.

והיום: בית הקפה עדיין עובד במתכונת דומה, אבל הוא עבר שיפוץ ומופעל על ידי נכדו של  מרדכי קופ.

קפה טעמון, פינת הרחובות המלך ג'ורג' והלל, ירושלים

קפה קדוש

קפה קדוש (צילום: יוליה זבריצקי)

כך הכל התחיל: מאיר קדוש, שהקים את הקפה ב-1967. כדי לפנק את לקוחותיו במאפים משובחים, נסע ללמוד קונדיטוריה בהונגריה. עם השנים גדל המקום, ובאמצע שנות ה-90 הצטרף לניהול הבן איציק, שלמד גם הוא את רזי הקונדיטוריה והכניס מתכונים חדשים. בהמשך הצטרפה רעייתו קרן.

מה בתפריט: פסטות טריות, קישים וסלטים, לחמים וקינוחים. בתפריט נשארו הטוסטים המוכרים, עוגות ויטרינה וותיקות כמו "היער השחור" ועוגת נפולאון, וגם שטרודל תפוחים וינאי.

והיום: הקפה התחדש ושופץ, והיום מגיעים אליו בעיקר כדי לאכול ארוחת בוקר מגוונת ואת המנות המיוחדות שקרן מוציאה תחת ידיה.

קפה קדוש, שלומציון המלכה 6, ירושלים

נוסטלגיה חיפאית

קונדיטוריה שני

קפה שני (צילום: יח"צ)

כך הכל התחיל: הוקמה בשנת 1964 על ידי קונדיטור צעיר בשם שני, שעלה מאוסטריה. בהמשך הצטרף הקונדיטור אריה ברקוביץ', שהיה עם השנים לקונדיטור הראשי, הפך את הקפה הבודד לרשת והיה לאחד מבעליה.

מה בתפריט: רשת קונדיטוריות מתחזקת גם בית קפה חביב המציע את מגוון דברי המאפה של המוסד הותיק: כריכים, סלטים, פסטות וכמובן, מגוון של כ-200 עוגות ומאפים, בטעם המוכר והאהוב של פעם.

הקונדיטור אריה אברמוביץ מקפה שני (צילום: יח"צ)

והיום: מלבד העוגות והמאפים המוכרים רשת שני אספרסו בר מציעה חווית קפה מודרנית, שלא מזכירה בדבר את הנוסטלגיה של בתי הקפה המדוברים כאן.

קפה שני, מוריה 29 חיפה




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה